Hemoroidi – liječenje i prevencija

hemoroidi

Hemoroidi obično nisu opasni po zdravlje, no mogu biti izrazito neugodni i bolni. Provjerite kako spriječiti i liječiti neugodne simptome hemoroida.

Hemoroidi su uobičajeno prisutne, ali otečene krvne žile. Javljaju se vrlo često i kod muškaraca i kod žena, a osobito kod trudnica i starijih osoba. Simptomi hemoroida su najčešće vrlo blagi, ili ih uopće nema, no u nekim slučajevima mogu biti vrlo neugodni i bolni.

Hemoroidi mogu biti vanjski, smješteni na analnom otvoru, ili unutarnji, koji se nalaze na početku analnog kanala. Ponekad mogu izbiti izvan anusa i biti vrlo bolni.

Liječenje hemoroida ovisi o njihovom stupnju. Kod blagih slučajeva hemoroida najčešće su dovoljne mjere samopomoći, dok teži slučajevi mogu zahtijevati liječničku intervenciju

Uzroci hemoroida

Hemoroide najčešće uzrokuje pojačani pritisak na vene u rektalnom području, do kojeg dolazi uslijed raznih čimbenika. Najčešći uzroci nastanka hemoroida su:

 • Naprezanje kod pokreta crijeva
 • Trudnoća
 • Dugotrajni zatvor ili proljev
 • Dugotrajno sjedenje
 • Pretilost
 • Analne infekcije
 • Genetski faktor
 • Starenje

Liječenje hemoroida

Simptomi hemoroida obično nisu intenzivni i povlače se u nekoliko dana. Ipak, ukoliko hemoroidi izazivaju nelagodu i bol, možete učiniti nekoliko stvari kako bi ih ublažili:

 • Jedite zdravo – jedna od najvažnijih stvari u prevenciji hemoroida je unos dovoljne količine vlakana. Svježe ili suho voće i povrće, mahunarke, integralni kruh, zobeno brašno i druge žitarice mogu pomoći u sprječavanju formiranja hemoroida i potpomažu dobru probavu. Izbjegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.
 • Pijte puno tekućine – tekućina doprinosi dobroj probavi i pomaže da stolica ne bi bila previše teška, što smanjuje vjerojatnost od nastanka hemoroida. Voda je svakako najbolji izbor, kao i sokovi od voća i povrća, no u tom slučaju provjerite udio šećera. Sok od suhih šljiva može vam pomoći kod zatvora, a bilo koja tekućina će smanjiti pritisak prilikom pražnjenja, što sprječava naprezanje.
 • Držite se redovitog rasporeda prehrane – to ponekad može biti teško, ali kada uvedete redovitu prehranu, imat ćete stolicu u uobičajeno vrijeme, što će spriječiti zatvor i naprezanje prilikom pražnjenja, a tako i hemoroide.
 • Nemojte dizati teške predmete više nego što je potrebno – kada dižete predmete koji su preteški za vaše tijelo, naprežete svoje mišiće, ali također i tkivo i vene unutar rektuma, što nikako nije dobro za hemoroide.
 • Izbjegavajte dugotrajno sjedenje – dugotrajno sjedenje može stvoriti pritisak u rektalnom području te nije dobro za hemoroide, ali i općenito za zdravlje. Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći spriječiti hemoroide i poboljšati cirkulaciju.
 • Držite svoju težinu pod kontrolom – dokazano je da pretili ljudi imaju veću tendenciju da razviju hemoroide, i to zbog dodatnog pritiska na rektalno područje. Smanjenjem tjelesne težine i uvođenjem vlakana u prehranu ne samo da ćete se osjećati bolje, već će vam to pomoći i kod hemoroida.
 • Redovito vježbajte – redovita tjelesna aktivnost će pomoći vašem tijelu da funkcionira onako kako bi trebalo te će pozitivno djelovati na vaš probavni sustav. Osim toga, redovito vježbanje pomoći će vam da smanjite tjelesnu težinu, a dokazano je i kako tjelesna aktivnost stimulira crijevnu funkciju te smanjuje vjerojatnost od proljeva i zatvora.
 • Potražite prirodne dodatke za probavu – ako uz hemoroide imate problema s probavom, možete uzeti u obzir uzimanje nekih prirodnih dodataka. Ako u vašem području postoji dućan zdrave prehrane, potražite savjet. Postoje mnogi prirodni dodaci koji pomažu kod probavnih smetnji.
 • Redovito idite na WC – ako osjetite potrebu da idete na WC, nikako nemojte čekati, jer to može stvoriti pritisak u rektalnom području.
 • Izbjegavajte naprezanje prilikom pražnjenja –  prirodni omekšivači stolice mogu pomoći, no izbjegavajte laksative jer mogu izazvati proljev i iritirati hemoroide te tako pogoršati situaciju.
 • Obrišite se oprezno – to je važno kako bi analno područje ostalo suho i čisto. Nakon pražnjenja, pažljivo obrišite, a potom osušite rektalno područje, no nikako nemojte grubo trljati ili iritirati rektalno tkivo, jer iritacije mogu izazvati hemoroide.
 • Olakšajte bol i otekline – malo pakiranje leda možete staviti na analne područje nekoliko minuta što može pomoći smanjiti bol i otekline. Hamamelis maramice mogu biti korisne jer su umirujuće i nemaju štetnih učinaka. Nastojite sjediti na jastuku, što pomaže u smanjenju oteklina postojećih hemoroida i sprječava nastanak novih. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena sjedećih kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom

Prirodno liječenje hemoroida

Postoje mnogobrojni prirodni lijekovi koji mogu biti od pomoći kod hemoroida. Neki od njih su se pokazali vrlo učinkovitima, a osobito tretman krumpirom:

 • Narendani krumpir potrebno je posuti maslinovim uljem te potom prstohvat tako pripremljenog krumpira uz pomoć gaze nasloniti na bolno područje. Oblog je potrebno držati cijelu noć.
 • Kod unutarnjih hemeroida potrebno je krumpir nasjeći na kolutove, a potom od jednog koluta napraviti štapić, nauljiti ga maslinovim uljem te gurnuti u anus i ostaviti preko noći. Krumpir će omekšati i tijekom pražnjenja izaći van.

Ako želite isprobati još neke prirodne recepte, predlažemo vam da pročitate popis prirodnih lijekova protiv hemoroida: Prirodni lijekovi, čajevi i čepići protiv hemoroida

Kreme i masti protiv hemoroida

Kreme i masti za hemoroide mogu vam pomoći da smanjite otekline i bol kod postojećih hemoroida. Kreme i masti koje sadrže lokalni anestetik mogu privremeno ublažiti bol. No, kada je kod hemoroida prisutno krvarenje potrebno je koristiti blažu kremu, kako biste izbjegli nadraživanje.

Kreme i čepići koji sadrže hidrokortizon također mogu biti od pomoći, ali ih nemojte koristiti duže od tjedan dana u komadu, jer mogu izazvati atrofiju kože.

Gumi ligatura – podvezivanje hemoroida gumenom trakom

Podvezivanje gumenom trakom je najčešći postupak za uklanjanje hemoroida od prvog do trećeg stupnja. Ovaj postupak izvodi se u ambulanti te nije potrebna anestezija ili čišćenje crijeva. Postupak traje otprilike jednu minutu. Gumene trake ili prstenovi postavljaju se oko vrha unutarnjeg hemoroida, čime se onemogućuje dotok krvi u hemoroid, koji će se smanjiti te naposljetku otpasti.

Operacija hemoroida

Operacija hemoroida se preporučuje samo kod težih slučajeva i kod hemoroida koji se nalaze u osjetljivoj zoni ispod nazubljene linije ili zahvaćaju kožu anusa (otprilike 10% hemoroida).

Primjenjuju se različite tehnike operacija, no sve više se napuštaju klasične operacije, kod kojih oporavak u nekim slučajevima traje i do mjesec dana, a koriste se novi, manje invazivni postupci (poput operacije hemoroida THD metodom)

Ocjenite članak

4 / 5   41

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Hemoroidi – liječenje i prevencija

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje