Kawasaki bolest – uzroci, simptomi i liječenje

kawasaki bolest

Kawasaki bolest ili Kawasaki sindrom je stanje koje uzrokuje upalu u zidovima srednjih arterija po cijelom tijelu, uključujući i koronarne arterije, koje opskrbljuju srčani mišić krvlju. Također utječe na limfne čvorove, kožu i sluznicu u ustima, nosu i grlu.

Ponekada bolest pogađa koronarne arterije koje dopremaju kisikom bogatu krv do srčanog mišića. Ako su koronarne arterije zahvaćene, mogu nastati ozbiljni problemi, uključujući miokarditis odnosno začepljenje srčanog mišića, abnormalan srčani ritam, aneurizmu te patološko proširivanje zida arterija. 

Kawasaki autoimuna bolest karakterizirana je simptomima poput visoke temperature i ljuštenja kože koji mogu biti veoma zastrašujući. No, dobra je vijest da se Kawasaki bolest obično može liječiti, a većina se djece oporavi od Kawasaki bolesti bez ozbiljnih problema. Bolest nema tendenciju ponavljanja, ali ako se ne tretira može dovesti do smrtnog ishoda

Premda je Kawasaki bolest (kavasakijeva bolest) prvi puta opisana u Japanu, može se naći u svim dijelovima svijeta. 1960-ih prvi ju je opisao pedijatar Tomisaku Kawasaki.

Bolest se češće pojavljuje kod dječaka nego kod djevojčica. Fondacija za Kawasaki bolest procjenjuje da ovo oboljenje pogađa više od 4200 djece svake godine u SAD-u. 

kawasaki bolest

Uzroci Kawasaki bolesti

Nitko ne zna što uzrokuje Kawasaki bolest, ali znanstvenici ne vjeruju da je bolest prenosiva s osobe na osobu. Brojne teorije povezuju bolest s bakterijama, virusima i drugim okolišnim čimbenicima, ali nitko to još nije dokazao. Određeni geni mogu povećati osjetljivost vašeg djeteta na Kawasaki bolest.

Kawasaki virus – zabluda o virusu

Budući da smo nekoliko mjeseci dobivali upite o tome što je Kawasaki virus, iz prethodno navedenih zaključaka možete jasno zaključiti kako se ne radi o virusu (ne prenosi se s osobe na osobu) već su za bolest zaslužni razni genetski faktori.

Kawasaki bolest pogađa sve grupe ljudi podjednako. Kawasakijeva bolest kod djece većinom se manifestira do 5 godine života.

Simptomi Kawasaki bolesti

Simptomi Kawasaki bolesti pojavljuju se u fazama.

Znakovi i simptomi u prvoj fazi mogu biti:

U drugoj fazi Kavasakijeva bolest može biti karakterizirana simptomima kao što su:

U trećoj fazi bolesti, znakovi i simptomi polako nestaju, ako ne dođe do komplikacija. To može trajati i do osam tjedana, prije no što se razina djetetove energije vrati u normalu.

Ako vaše dijete ima temperaturu koja traje više od četiri dana, obratite se liječniku; posebno ako se temperatura javlja u kombinaciji s gore navedenim simptomima. Liječenje Kawasaki bolesti u roku od 10 dana od dana početka pojavljivanja simptoma može uvelike smanjiti šanse za trajnu štetu.

kawasaki bolest ruke

Kawasaki bolest liječenje

Kako bi se smanjio rizik od komplikacija, liječnik će početi tretman za Kawasaki vaskulitis što je prije moguće nakon pojave simptoma i znakova, po mogućnosti dok vaše dijete još uvijek ima povišenu temperaturu.

Ciljevi početnog liječenja su snižavanje povišene tjelesne temperature i upale te sprječavanje oštećenja srca.

Da bi ostvarili te ciljeve, liječnik vašeg djeteta može preporučiti:

  • Gama globulin – infuzija imunološkog proteina (globulin) kroz venu može smanjiti rizik od problema s koronarnim arterijama.
  • Aspirin – visoke doze aspirina mogu pomoći u liječenju upale. Aspirin može smanjiti bol i upalu zglobova, kao i smanjiti temperaturu. Kavasakijeva bolest je rijetka iznimka u pravilu koje se protivi liječenju djece aspirinom.

Zbog opasnosti od ozbiljnih komplikacija, početno liječenje obično je u bolnici. Ako nakon prvog tretmana vašem djetetu padne temperatura, tada će ono trebati uzimati niske doze aspirina najmanje šest tjedana.

Međutim, ako vaše dijete dobije gripu ili vodene kozice tijekom liječenja, trebat će prestati uzimati aspirin. Uzimanje aspirina je povezano s Reyevim sindromom, rijetke, ali teške bolesti koja može utjecati na krv, jetru i mozak djece i mladih nakon virusnih infekcija.

Bez liječenja, Kawasaki bolest (kavasakijeva bolest) traje u prosjeku 12 dana, iako srčane komplikacije mogu biti vidljive kasnije i biti dugotrajnije.

Ako vaše dijete ima srčanih problema, liječnik može preporučiti testove za praćenje zdravlja srca u pravilnim vremenskim razmacima, često šest do osam tjedana nakon početka bolesti.

Djeca koja su preboljela Kawasaki bolest (Kawasaki vaskulitis) bi se trebala kontrolirati svakih godinu ili dvije putem elektrokardiograma (EKG-a), kako bi se pratio eventualni nastanak srčanih problema koji su posljedica ove bolesti.

Kawasaki bolest često je dijagnoza s kojom se roditelji moraju sami nositi. Kawasaki bolest forum iskustva nisu pretjerano subjektivna ali ni objektivna budući da se radi o raspravama u kojima sudjeluju kvazi znanstvenici odnosno forumaši željni pažnje i prepirke koji nemaju spoznaja o tome kako izgleda ovakvo oboljenje.

 kawasaki bolest

Ocjenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kawasaki bolest – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.