Mortonov neurom (živac u stopalu) – uzroci, simptomi i liječenje

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Mortonov neurom je iznenadna pojava boli u prednjem dijelu stopala, koja se obično javlja za vrijeme aktivnosti.

Mortonov neurom nastaje zbog pritiska na živac koji prolazi kroz metatarzalni tunel. Najčešće je zahvaćen živac koji prolazi kroz III tunel, a vrlo rijetko živci koji prolaze kroz II ili IV metatarzalni tunel. Uglavnom je zahvaćen jedan tunel te se vrlo rijetko dogodi da su zahvaćena dva ili više tunela.

Uzroci Mortonovog neuroma

Mortonov neurom u prvom redu uzrokuju kretnje koje dovode do prekomjernog ispružanja nožnih prstiju (sprint, trčanje uzbrdo…). Takve kretnje dovode do suženja metatarzalnih tunela, što smanjuje prostor živcu i povećava pritisak na njega. Upravo zato dolazi do oticanja živca te se stvara kronično zadebljanje nazvano neurom.

Isto tako, mnogi povezuju Mortonov neurom s nošenjem preuskih i neudobnih cipela, kao i s nošenjem cipela na petu.

Simptomi Mortonovog neuroma

Glavni simptomi Mortonovog neuroma su iznenadna bol i pečenje s prednje i donje strane stopala. Bol se opisuje kao vrlo jaka te se pojačava fizičkom aktivnošću, hodanjem i trčanjem, a ponekad i samim nošenjem cipela, pogotovo onih s visokim potpeticama i preuskih.

Moguća je i utrnutost prstiju i prednjeg dijela stopala. Napadaji boli mogu trajati od nekoliko minuta do sat vremena.

Mortonov neurom

Liječenje Mortonovog neuroma

Pri pregledu je potrebno učiniti RTG dijagnostiku, a po potrebi i ultrazvučnu pretragu. Rijetko se u dijagnosticiranje uključuje magnetska rezonanca.

Liječnici uglavnom preporučuju promjenu obuće te nošenje ortopedskih uložaka, koji nožne prste dovode u savinuti položaj i tako onemogućuju prekomjerno ispružanje. Preporučuje se izbjegavati obuću s visokom petom.

Preporučuje se i fizikalna terapija, a najčešće se koriste terapijski ultrazvuk i krioterapija. Vrlo često se primjenjuje i uzimanje analgetika ili direktno injektiranje analgetika i kortikosteroida u metatarzalni tunel. U slučaju da ništa od navedenog ne pomogne, preporučuje se operativni zahvat, kojemu je cilj odstraniti zadebljali živac.

Samopomoć kod Mortonovog neuroma

Od pomoći može biti redovita masaža ledom, promjena obuće i smanjenje aktivnosti kao što su trčanje i aerobne vježbe. Isto tako, liječnik može preporučiti neke lijekove za smanjenje boli i oticanja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - bol u stopalu

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.24 / 5 (17 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Mortonov neurom, mortonov sindrom, mortonov neurom lijecenje, mortonov neurom lecenje, mortonov neuron, nerve u stopalima koji lijek, BOL UTRNULOST PEČENJE U NOŽNIM PRSTIMA, kuda prolaze zivci u gleznju, metatarzalgija terapija, zivac u stopalu,