Multipla skleroza – uzroci, simptomi i liječenje

multipla skleroza naslovna

Multipla skleroza (MS) je neurodegenerativna i autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada zaštitnu ovojnicu odnosno mijelin koji pokriva živce. Oštećenje mijelina dovodi do otežane komunikacije između mozga i ostatka tijela. Živci se i sami mogu oštetiti, a tada situaciju nije moguće poboljšati.

U slučaju da je određeni dio mijelinskog omotača upaljen ili oštećen, prenošenje impulsa kroz neurone je usporeno, poremećeno ili isprekidano.  

Simptomi variraju ovisno o težini oštećenja mijelina i živaca koji su pogođeni. Neke osobe s teškom multiplom sklerozom mogu izgubiti sposobnost samostalnog kretanja, dok drugi mogu doživjeti duga razdoblja remisije u kojima nema pojave novih simptoma.

Multipla skleroza je bolest promjenjivog tijeka. U svijetu od multiple skleroze boluje oko 2 milijuna ljudi. Oboljeli su većinom stanovnici razvijenih zemalja. Multipla skleroza se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. 

Lijek za multiplu sklerozu ne postoji. Međutim, mnogi tretmani mogu pomoći ubrzati oporavak od napadaja, izmijeniti tijek bolesti ili ublažiti simptome, odnosno pomoći u kontroliranju simptoma. 

multipla skleroza simptomi

Multipla skleroza uzrok

Uzrok multiple skleroze je nepoznat. Vjeruje se da je riječ o autoimunom procesu u kojem imunološki sustav napada vlastita tkiva. Kod multiple skleroze imunološki sustav uništava mijelin – masnu tvar koja štiti žičana vlakna u mozgu i leđnoj moždini. Kada je mijelin oštećen, poruke koje putuju s određenog živca mogu biti usporene ili blokirane.

Nije jasno zašto se multipla skleroza pojavljuje kod nekih ljudi, a kod drugih ne. Čini se, ipak, da kombinacija čimbenika, od genetike do infekcija u djetinjstvu, može igrati ulogu.

Multipla skleroza se potencijalno može i naslijediti, oko 5% oboljelih ima sestru ili brata koji također imaju multiplu sklerozu, a oko 15% ima rođaka s multiplom sklerozom.

Poznato je i da se multipla skleroza gotovo nikada ne javlja kod osoba koje žive blizu ekvatora, iz čega se može zaključiti kako je klima u prvim godinama života iznimno važan faktor kao mogući uzrok multiple skleroze. Multipla skleroza se najčešće pojavljuje u sjevernim krajevima Europe i SAD-a. U Hrvatskoj je poznato oko 6.000 oboljelih no pretpostavlja se kako je brojka oboljelih znatno veća. 

Smatra se kako nastanak multiple skleroze mogu potaknuti faktori kao što su stres, nepravilna prehrana i utjecaji okoliša

Multipla skleroza simptomi 

Simptomi multiple skleroze se većinom javljaju između 20. i 40. godine života. Kao što smo već spomenuli, obolijevaju većinom žene. Oštećenje mijelina se može javiti na bilo kojem dijelu mozga ili leđne moždine, a simptomi ovise o tome koje je područje pogođeno. 

Multipla skleroza posljedice i simptomi: 

 • utrnulost ili slabost u jednom ili više udova koja se obično javlja na jednoj strani tijela,
 • djelomični ili potpuni gubitak vida, obično na jednom oku, često popraćeno bolovima prilikom pokretanja očiju,
 • dvoslike ili zamućenje vida,
 • nevoljni pokreti očima i treperenje očnih jabučica, 
 • snažan nagon za mokrenjem,
 • nadutost i neredovita stolica, 
 • oštećenje seksualnih funkcija, 
 • nemogućnost ejakulacije, 
 • poremećaji spavanja i apetita, 
 • nagle promjene raspoloženja,
 • trnci ili bolovi u dijelovima tijela,
 • tremor, nedostatak koordinacije ili nesiguran hod,
 • nerazgovijetan govor, umor i vrtoglavica,
 • problemi s crijevima i funkcijom mjehura.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, stoga bolest nema klasičan obrazac po kojem bi se mogla dijagnosticirati i prepoznati.

Preporučujemo vam da pročitate simptomi multiple skleroze forum iskustva

Multipla skleroza simptomi glavobolja – u većine pacijenata se javlja bol u samo jednoj strani i to najčešće u području trigeminalnog živca.

Multipla skleroza smrtnost

U osoba koje nemaju teške simptome multiple skleroze stopa smrtnosti nije visoka. Prosječan životni vijek osoba s multiplom sklerozom je u prosjeku 6-10 godina kraći nego u zdravih osoba.

Multipla skleroza životni vijek – ovisi i o starosti odnosno životnoj dobi bolesnika u trenutku kada su se pojavili prvi simptomi. 

U posljednjih desetak godina zbog napretka u terapiji zabilježen je pad smrtnosti od multiple skleroze.

Multipla skleroza dijagnoza 

Liječnici mogućnost multiple skleroze razmatraju kod mladih osoba koje su razvile neke od prepoznatljivih simptoma multiple skleroze kao što su zamagljen vid, dvoslike, motoričke abnormalnosti i sl.

Liječnici prilikom fizikalnog pregleda pomno procjenjuju živčani sustav. Neki od znakova da živčani sustav ne funkcionira onako kako bi trebao su: neusklađeni pokreti očima, mišićna slabost, neosjetljivost u mnogim dijelovima tijela. 

Niti jedna pojedinačna pretraga nema dijagnostičku vrijednost. Međutim, rezultatima laboratorijskih pretraga se multipla skleroza može razlučiti od drugih stanja i bolesti sa sličnim simptomima. Uz pomoć magnetske rezonance, na mozgu se mogu otkriti područja koja su izgubila mijelin. 

multipla skleroza dijagnoza

Multipla skleroza liječenje

Lijek za multiplu sklerozu ne postoji. Liječenje se obično usredotočuje na ubrzanje oporavka od napada, usporavanje progresije bolesti i upravljanje simptoma. U nekih osoba su simptomi vrlo blagi te ne zahtijevaju liječenje. Osobe s multiplom sklerozom često mogu zadržati aktivan način života, premda se umaraju znatno brže nego zdrave osobe.

U liječenju bolesti može pomoći vožnja sobnog bicikla, šetnja, plivanje, istezanje (smanjuje ukočenost). 

Multipla skleroza – tretmani za napade:

 • Kortikosteroidi – poput prednizona za oralnu primjenu i intravenoznog metilprednizolona, propisuju se kako bi se smanjila upala živaca. Nuspojave mogu uključivati nesanicu, povišeni krvni tlak, promjene raspoloženja i zadržavanje tekućine.
 • Plazmafereza – odvajanje tekućeg dijela krvi (plazma) od krvnih stanica. Krvne stanice se zatim miješaju s otopinom proteina (albumina) i vraćaju se u tijelo. Taj postupak se koristi ako bolesnik ima teške simptome i ne reagira na kortikosteroide.

Snižavanje stope relapsa i smanjenje stope formiranja novih lezija

Nema terapije koja je pokazala korist u usporavanju progresije primarne progresivne multiple skleroze. U progresivno relapsirajućoj multiploj sklerozi, neki lijekovi mogu sniziti stopu relapsa i smanjiti stopu formiranja novi lezija, osobito rano u tijeku bolesti. Opcije uključuju:

 • Beta intarferon – ti lijekovi se ubrizgavaju pod kožu ili u mišić, mogu smanjiti učestalost i težinu relapsa. Mogu uzrokovati nuspojave kao što su simptomi nalik gripi i reakcije na mjestu injiciranja. Potrebni su i krvni testovi za praćenje jetrenih enzima.
 • Copaxon – ovaj lijek može pomoći u sprečavanju napada imunološkog sustava na mijelin. Lijek se može injicirati ispod kože.
 • Dimetil oksalat (Tecfidera) – ovaj oralni lijek može smanjiti recidive. Nuspojave mogu uključivati crvenilo, proljev, mučninu te smanjiti broj bijelih krvnih stanica.
 • Fingolimod (Gilenya) – oralni lijek koji smanjuje stopu relapsa. Potrebno je pratiti rad srca, jer ono može biti usporeno. Ostale nuspojave uključuju visoki krvni tlak i zamagljen vid.
 • Natalizumab (Tysabri) – ovaj lijek ima za cilj blokiranje kretanja potencijalno štetnih imunoloških stanica iz krvotoka do mozga i leđne moždine. Lijek povećava rizik od virusne infekcije mozga naziva progresivna multifokalna leukoencefalopatija.
 • Mitoksantron (Novantrone) – imunosupresant, lijek koji može biti štetan za srce i povezan je s razvojem leukemije. Obično se koristi samo za liječenje teških i naprednih multiplih skleroza.

Tretmani za znakove i simptome:

 • Fizikalna terapija – terapeut bolesnika može naučiti vježbama istezanja i jačanja, te pokazati kako koristiti uređaje koji mogu olakšati obavljanje dnevnih zadataka.
 • Opuštanje mišića – nekontroliranu ukočenost mišića ili grčeve (osobito u nogama) moguće je ublažiti lijekovima poput Lioresala i Gablofena.

Ostali lijekovi koji se propisuju su antidepresivi, lijekovi protiv bolova i za kontrolu mjehura i crijeva.

Ocjenite članak

4.03 / 5   36

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Multipla skleroza – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Multipla skleroza nije niti autoimuna niti nasljedna niti neizljeciva bolest. Pojam autoimunosti oznacava imunolosko posredovanu reakciju dakle uzrok – infekciju i reakciju imuniteta. Infekcija se moze uspjesno izljeciti a imunoloska reakcija se nekon toga povlaci sama. Krajnji rezultat takvog pristupa je jasno vidljiv i na magnetnoj rezonanci. Osim u slucajevima koji su rijetki i kada uzrok nije infektoloski. Lijekovi koji se pripisuju su sukladno tome kompletno kontraindicirani jer unostavanjem imunoloskog sustava uz prisutnu infekciju pogorsava bolest. MS koja je posljedica upale moze se lijeciti odnosno zaustaviti progresija bez stetnih lijekova djelovanjem na uzrok.
  Za to postoje dokazi na stotinama pacijenata odnosno njihovim medicinskim dokumentacijamai to u Zagrebu. Nazalost o tome notko ne zeli pisati.

 2. Svaka vam cast na tekstu.ja pored navedenih problema koje ste izneli imam i veliki problem sa potencijom,dali imate resenje za to.HVALA.