Rak štitnjače – uzroci, simptomi i liječenje

rak-stitnjace
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Rak štitnjače javlja se u stanicama štitnjače odnosno žlijezdama smještenima ispod Adamove jabučice. Štitnjača proizvodi hormone koji reguliraju otkucaje srca, krvni tlak, tjelesnu temperaturu i težinu.

Iako rak štitnjače nije čest, čini se kako je broj oboljelih u porastu. Liječnici smatraju kako je to zbog novih tehnologija, koje pronalaze male karcinome štitnjače, koji možda nisu mogli biti pronađeni u prošlosti.

U većini slučajeva, rak štitnjače može se izliječiti.

Simptomi raka štitnjače

Rak štitnjače obično ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome u ranoj fazi bolesti.

Kada rak štitnjače uznapreduje, može uzrokovati:

Uzroci raka štitnjače

Nije potpuno jasno što uzrokuje rak štitnjače, no poznato je da do njega dolazi kada stanice štitnjače prolaze genetske promjene. Mutacije omogućuju stanicama brzo razmnožavanje te one gube sposobnost umiranja. Gomilanje abnormalnih stanica uzrokuje pojavu tumora. Abnormalne stanice mogu upasti u obližnja tkiva i proširiti se po cijelom tijelu.

Liječenje raka štitnjače

Mogućnosti liječenja raka štitnjače ovise o vrsti i stadiju raka, cjelokupnom zdravlju i vašim željama.

U većini slučajeva rak štitnjače je izlječiv, a liječenje može uključivati nekoliko mogućnosti:

1. Kirurgija

Kod većine osoba s rakom štitnjače kirurški će se odstraniti cijela štitnjača ili njezin veći dio.

Operacije koje se koriste za liječenje raka štitnjače uključuju:

  • Uklanjanje cijele štitnjače ili većeg njezinog dijela (tireoidektomija) – operacija kojom se uklanja cijela štitnjača je najčešći tretman za rak štitnjače. U većini slučajeva, kirurg ostavlja mali dio tkiva oko paratireoidnih žlijezda, kako bi se smanjio rizik od paratireoidnih oštećenja.
  • Uklanjanje limfnih čvorova na vratu – kod uklanjanja štitnjače, kirurg može ukloniti i limfne čvorove na vratu i testirati ih kako bi utvrdio prisutnost stanica raka.

Operacija štitnjače se izvodi kroz rez u podnožju vrata, a nosi rizik od krvarenja i infekcija te oštećenja paratireoidnih žlijezda tijekom operacije, što kasnije dovodi do niske razine kalcija u tijelu. Tu je i rizik od slučajnog oštećenja živaca povezanih s glasnicama, što može uzrokovati paralizu glasnica, promuklost, mekani glas ili otežano disanje.

2. Hormonska terapija

Nakon operacije raka štitnjače, većina liječnika propisuje lijek levothyroxine, koji ima dvije prednosti: nadomjestit će izgubljene hormone, koje normalno proizvodi štitnjača, a to smanjuje proizvodnju tireoidnog stimulirajućeg hormona (TSH) iz hipofize. Visoka razina TSH mogla bi potaknuti rast stanica raka.

Vjerojatno će biti potrebna analiza krvi, kako bi se provjerila razina hormona štitnjače svakih nekoliko mjeseci, dok liječnik ne pronađe odgovarajuću dozu za vas.

3. Radioaktivni jod

Ovaj tretman koristi velike doze radioaktivnog joda, a najčešće se primjenjuje nakon tireoidektomije, kako bi se uništilo preostalo zdravo tkivo štitnjače, kao i mikroskopska područja raka štitnjače, koja nisu uklonjena tijekom operacije.

Liječenje radioaktivnim jodom se također može koristiti i kod recidiva raka štitnjače ili kod raka koji se širi na druge dijelove tijela.

Radioaktivni jod dolazi kao kapsula ili tekućina koju je potrebno progutati. On uništava prvenstveno stanice štitnjače i raka štitnjače, tako da su oštećenja drugih stanica u tijelu vrlo niska.

Nuspojave mogu uključivati:

Najčešće se radioaktivni jod zadržava u mokraći prvih nekoliko dana nakon tretmana. Tijekom tog vremena morat ćete poduzeti mjere opreza koje će propisati liječnik, kako biste zaštitili druge od radijacije. Primjerice, liječnik može zatražiti da privremeno izbjegavate bliski kontakt s drugim osobama, a osobito djecom i trudnicama.

4. Zračenje

Radioterapija koristi visoko energetske zrake precizno usmjerene na određene točke u tijelu. Ovaj tretman obično se izvodi nekoliko minuta, pet dana u tjednu, a u trajanju od otprilike šest tjedana. Radioterapija se obično koristi za liječenje raka štitnjače koji se proširio na kosti.

5. Kemoterapija

Kemoterapija koristi kemikalije za ubijanje stanica raka, a obično se daje kao infuzija kroz venu. Kemikalije putuju kroz vaše tijelo, ubijajući brzorastuće stanice, uključujući i stanice raka. Kemoterapija se obično ne koristi u liječenju raka štitnjače, no može biti od koristi kod osoba koje ne reagiraju na druge, standardne terapije.

6. Klinička ispitivanja

Klinička ispitivanja uključuju nove metode liječenja raka ili nove načine korištenja postojećih tretmana. Ova mogućnost daje vam priliku da isprobate najnovije mogućnosti liječenja raka, no klinička ispitivanja ne mogu jamčiti izlječenje. Razgovarajte s vašim liječnikom o ovoj mogućnosti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.80 / 5 (25 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: rak štitnjače, rak štitnjače simptomi, simptomi raka štitnjače, tumor stitnjace, karcinom stitnjace simptomi, karcinom stitnjace, tumor stitnjace simptomi, rak stitne zlezde simptomi, štitnjača simptomi tumor, rak stitne žlijezde simptomi,