Rak vulve – uzroci, simptomi i liječenje

rak vulve

Rak vulve je vrsta raka koji se javlja na vanjskoj površini ženskih genitalija. Stidnica je područje kože koje okružuje uretru i vaginu, uključujući klitoris i stidne usne.

Rak vulve se obično manifestira kao kvržica ili bolovi na stidnici, koji često uzrokuju svrbež. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, rak vulve se najčešće dijagnosticira kod starijih žena.

Liječenje raka vulve obično uključuje operaciju, kojom se uklanja rak i mala količina okolnog zdravog tkiva. Ponekad je potrebno ukloniti cijelu stidnicu. Rana dijagnoza raka vulve obično traži manje opsežnu operaciju.

Simptomi raka vulve

Simptomi raka vulve uključuju:

Uzroci raka vulve

Nije jasno što uzrokuje rak vulve. U principu, liječnici znaju da se rak javlja kada dolazi do mutacija u DNK, uslijed kojih se stanice raka brzo razvijaju i dijele. Gomilanje stanica formira tumor koji može biti kancerogen odnosno napadati obližnje tkivo i širiti se na druge dijelove tijela.

Vrste raka vulve

Vrsta ćelija u kojima rak vulve započinje pomaže liječniku u određivanju terapije.

Najčešće vrste raka vulve uključuju:

  • Planocelularni rak vulve – ovaj rak počinje u tankim, ravnim stanicama koje oblažu površinu stidnice. Većinom je rak vulve rak pločastih stanica.
  • Melanom – ovaj rak počinje u stanicama za proizvodnju pigmenta koje se nalaze u koži vulve.

Liječenje raka vulve

Mogućnosti liječenja raka vulve ovise o vrsti i stadiju raka, cjelokupnom zdravlju i vašim željama, a uključuju sljedeće:

  • Kirurgija – ovisno o stadiju raka, može biti potrebna jedna od sljedećih operacija: uklanjanje raka i okolnog zdravog tkiva, uklanjanje dijela vulve, uklanjanje stidnice, opsežna operacija uklanjanja vulve i zahvaćenih organa te uklanjanje obližnjih limfnih čvorova. Ovisno o tome koliko je rak raširen, liječnik može obaviti rekonstruktivnu kirurgiju.
  • Radioterapija – radioterapija se ponekad koristi kako bi se smanjio rak i povećala uspješnost operacije. Zračenje se ponekad koristi u kombinaciji s kemoterapijom, koja može učiniti stanice raka osjetljivijim na zračenje. Ako su stanice raka otkrivene u limfnim čvorovima, liječnik može preporučiti zračenje na području oko limfnih čvorova, kako bi se uništile stanice raka koje mogu ostati nakon operacije
  • Kemoterapija – se koristi za ubijanje stanica raka, a obično se daje kroz venu u ruci ili ustima. Obično se koristi kod žena s naprednim stadijem raka, koji se proširio na druge dijelove tijela. Ponekad se kemoterapija koristi u kombinaciji s radioterapijom, kada postoji rizik da operacija neće biti uspješna.
  • Naknadna ispitivanja – nakon završenog liječenja raka vulve, liječnik može preporučiti naknadna ispitivanja, kako bi se uvjerio da se rak nije vratio. Čak i nakon uspješnog liječenja, rak vulve se može vratiti. Liječnici stoga obično preporučuju ispitivanja dva do četiri puta godišnje tijekom prve dvije godine nakon liječenja.

Ocjenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rak vulve – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.