Sakroileitis – uzroci, simptomi i liječenje

back-pain

Sakroileitis je upala jednog ili više sakroilijakalnih zglobova, mjesta gdje se povezuju vaša niža kralježnica i zdjelica. Sakroileitis može uzrokovati bol u stražnjici ili donjem dijelu leđa ili se bol čak može proširiti na jednu ili obje noge. Bol povezana s ovom upalom često otežava duže stajanje ili penjanje uz stepenice.

Sakroileitis može biti jako teško dijagnosticirati jer može biti zamijenjen za druge slučajeve križobolje. Liječenje sakroileitisa uključuje kombinaciju odmaranja, lijekova i fizikalne terapije. Sakroileitis je povezan s grupom bolesti koje uzrokuju upalni artritis kralježnice.

Sakroileitis je glavno obilježje ankiloznog spondilitisa. Ankilozni spondilitis je reumatska bolest koja uzrokuje upalu i ukočenost zglobova u kralježnici i kukovima, ova vrsta artritisa je progresivna.

Simptomi sakroileitisa

Bol povezana sa sakroileitisom često se pojavljuje u zadnjici i donjem dijelu leđa. Također može zahvaitit noge, prepone, pa čak i stopala.

Sa sakroileitisom bol se može povećati kod:

 • dužeg stajanja
 • penjanja uz stube
 • prenošenje veće težine na jednu nogu nego na drugu
 • trčanje
 • pravljenje velikih koraka

sakroileitis

Uzroci sakroileitisa

Širok je raspom čimbenika i događaja koji mogu uzorkovati sakroileitis, uključujući:

 • Traumatske ozlijede – nagla ozlijeda ili udar koji se može pojaviti kod nesreće sa motornim vozilom ili kod pada može oštetiti vaše sakroilijakalne zglobove.
 • Trudnoća – sakroilijakalni zglobovi moraju se opustiti i raširiti kako bi mogao izdržati porođaj. Dodatna težina i drugačiji hod tijekom trudnoće može uzrokovati dodatno opterećenje na tim zglobovima i može dovesti do pretjeranog trošenja.
 • Infekcija – u rijetkim slučajevima, sakroilijakalni zglobovi se mogu zaraziti.

Dijagnoza i liječenje sakroileitisa

Ako sumnjate na sakroileitis, trebali biste otići liječniku. Liječnik će vas fizički pregledati te pokušati utvrditi uzrok vaše boli pritiskom na mjesta na bokovima i stražnjici. Liječnik će vrlo vjerojatno pomicati vaše nogu u određenim smjerovima kako bi provjerio radi li se o sakralnoj boli.

Liječnik može zatražiti snimke zdjelice – kako bi se moglo vidjeti oštećenje sakralnog zgloba, a može preporučiti magnetsku rezonancu kako bi se izradila detaljna slika presjeka kostiju i mekih tkiva.  

Tip tretmana koji će vam liječnik preporučiti ovisi o znakovima i simptomima koje imate, kao i mogućem uzroku sakroileitisa.

Ovisno o uzroku vaše boli, liječnik može preporučiti:

 • Lijekove protiv bolova – ako obični lijekovi protiv bolova nisu dovoljni, liječnik vam može prepisati i jače lijekove. Povremeno može se prepisati i kratki tečaj narkotika. Narkotici ipak stvaraju navike pa se ne bi trebali uzimati za dulje vrijeme.
 • Mišićni relaksanti – lijekovi poput cyclobenzaprina (Flexeril, Amrix) mogu pomoću u smanjivanju grčeva mišića koji su često povezani sa sakroileitisom.
 • TNF inhibitori – inhibitori nekroze tumora poput etanercepta (Enbrel), adalimumab (Humira) i infilximab (Remicade) često pomažu u borbi protiv sakroileitisa.

Vaš liječnik ili fizioterapeut može vam pomoći u učenju više vrsta vježbi za istezanje kako bi održali fleksibilnost zglobova. Isto tako vam mogu pomoći u učenju vježbi snage kako bi dodali mišićima dodatnu stabilnost.

Operacija i ostali postupci

Ako ostale metode nisu ublažile vašu bol, liječnik može preporučiti:

 • Injekcije u zglob – kortikosteroidi se mogu ubrizgati direktno u zglob kako bi se smanjila upala i bol. No, možete dobiti samo nekoliko injekcija u zglob godišnje jer steroidi mogu oslabiti kosti vašeg zgloba i tetive.
 • Električna stimulacija – usađivanje električnog stimulatora u krsnu kost može pomoći u smanjivanju boli uzrokovane sakroileitisom.
 • Denervacija radiofrekvencijom – energija radiofrekvencije može oštetiti ili uništiti živčana tkiva koja uzrokuju bol.
 • Fuzija zgloba – iako se operacija rijetko koristi za liječenje sakroileitisa, fuzija s kojom se dvije kosti spajaju metalnom pločicom može ponekad olakšati bol uzrokovanu sakroileitisom.

Vježbe za oporavak

Vježbe koje vam donosimo u nastavku, nemojte primjenjivati bez konzultacije s liječnikom, jer se vrlo lako može dogoditi da jednostavno ostanete u nekom od položaja ako ste krivo izvodili vježbu. Svako vježbanje pa tako i ovo uvjetovano je kontrolom određenih mišića koji preuzimaju ulogu umjesto nekih zglobova ili drugih mišića koji su oštećeni.

Ove vježbe trebale bi vam pomoći u otklanjanju boli u donjem dijelu leđa. Mnoge od ovih vježbi imaju svoje korijene u pilatesu i yogi stoga se možete raspitati oko individualnog trenera koji će prilagoditi vježbanje vašim potrebama.

sakroileitis vjezba 1

1. Za izvođenje ove vježbe najprije se ispružite, te udahnite i izdahnite nekoliko puta. Potom polako privlačite jednu pa drugu nogu izmjenjujući ih u ovom položaju. Udahnite kada nogu privlačite i izdahnite kada ste ju privukli. Kada koljeno privučete prsima – ostanite u tom položaju desetak sekundi. Nastavite ovu vježbu o ne izvršite 10 ponavljanja po nozi.

sakroileitis vjezba 2

2. Ovu vježbu ponavljajte na jednak način kao i prethodnu – isti tempo disanja i jednaki broj ponavljanja. Uzmite si pauze između ponavljanja kako biste se odmorili. Budući da ova vježba može izazvati mnogo jaču bol u leđima, nego prethodna, – prilikom izvođenja trebate biti precizniji. Ako nastupi bol koja je na granici podnošljivog – prestanite vježbati.

sakroileitis vježba 3

3. Rotacija koljena u stranu. U rotiranom položaju ostanite do 10 sekundi, vratite se u početni položaj (odmorite) te potom rotirajte vaše noge u drugu stranu. Prilikom izvođenja ove vježbe moguće je osjetiti pucketanje u kralježnici.

sakroileitis vjezba 4

4. Ova vježba pomoći će vam kod jačanja mišićnog tonusa u gluteusu i donjem dijelu leđa. Pri izvođenju ove vježbe ruke zadržite priljubljenima uz tijelo, a dlanove zadržite na podu. Stisnite stražnjicu i podignite kukove od tla kako bi trup postigao dijagonalni izgled kao na priloženoj fotografiji. Zadržite se u ovom položaju 5 sekundi te se vratite u početni položaj. Ponovite ovu vježbu 10 puta.

sakroileitis vjezba 5

5. Lagano se okrenite na trbuh. Lagano se rukama podižite tako da vam gornji dio tijela postane uspravan kao na fotografiji. Zdjelicu i noge zadržite na tlu. Držite tijelo u ovoj poziciji 30 sekundi, a nakon toga nastavite lagano kliziti prema dolje. Ovu vježbu ponovite 3 puta.

Nikako ne biste trebali činiti…

Kao i kod svake boli u tijelu, tako i kod ove – postoje određeni rizici, te se nekim aktivnostima jednostavno ne biste trebali izlagati, bakre ne u periodu kada se bol pojavila ili tijekom trajanja terapije.

Preporučujemo vam gore navedene vježbe – uključujući i one koje će vam pokazati vaš terapeut. 

 • Nemojte sjediti duže od pola sata bez pauze, ista stvar vrijedi i za stajanje.
 • Pripazite kako sjedate – neke površine za sjedenje su niže te može doći do neprirodnog savijanja leđa koje može izazvati bolove.
 • Izbjegavajte vježbe koje uključuju puno uvijanja s kukovima kao što su golf i tenis. 
 • Izbjegavajte dizati terete teže od 5 kilograma, ako ih i podižete čučnite što uspravnijih leđa i podižite ih tako. 
 • Nispošto se nemojte baviti grupnim sportovima kao što su košarka ili nogomet – može doći do padova koji mogu dodatno oštetiti vašu kralježnicu.
 • Nemojte se voziti biciklom duže od pola sata dnevno, jer vožnja biciklom može izazvati dodatni pritisak na sakralne zglobove. 

Ocjenite članak

4.43 / 5   28

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sakroileitis – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.