Skolioza – kako je prepoznati i može li se izliječiti?

skolioza

Skolioza je bočna zakrivljenost kralježnice zbog koje grudni koš gubi simetriju a koja se najčešće pojavljuje tijekom rasta neposredno prije puberteta. Skolioza može biti uzrokovana različitim stanjima poput cerebralne paralize, mišićne distrofije, ali se pravi uzrok skolioze još ne zna.

Većina slučajeva skolioze su blagi, ali neka djeca razviju deformitete kralježnice koji postaju teži s rastom. Osobito teška zakrivljenost kralježnice može smanjiti količinu prostora u prsima što otežava plućima normalno funkcioniranje.

Djeca koja imaju blagu skoliozu se pozorno prate, kako bi se utvrdilo postaje li zakrivljenost kralježnice gora ili bolja. Zaključujemo dakle, da skolioza može biti kongenitalna ili se tijekom godina može postupno razvijati i pogoršavati. Skolioza se oko 10 puta češće javlja kod djevojčica. 

Vrste skolioze

Premda je liječenje skolioze dugotrajno, mukotrpno, a često i vrlo rizično – mogućnosti liječenja sve su veće, a kod većine oboljelih i sve učinkovitije. Kako biste što bolje mogli razumjeti što vam se događa – odlučili smo ukratko pojasniti pojmove vezane uz skoliozu. 

Prema lokalizaciji razlikujemo:

 • Torakalnu skoliozu – iskrivljenje grudnog dijela kralježnice.
 • Lumbalnu skoliozu – iskrivljenje slabinskog dijela kralježnice.

Osim toga skolioza može biti:

 • Sinistrokonveksna skolioza (lijevo-konveksna) – dio postranične krivine okrenut je prema lijevo.
 • Dekstrokonveksna skolioza ( desno-konveksna) – dio postranične krivine okrenut je prema desno. 

Prema vremenu pojavljivanja skolioze mogu biti:

 • Infantilne – prve tri godine života. 
 • Juvenilne – između treće godine i početka puberteta.
 • Adolescentne – pojavljuju se početkom puberteta.
 • Adultne – javljaju se u odrasloj dobi odnosno po završetku puberteta. 

Skoliozu razlikujemo i po stupnju zakrivljenosti:

 • Skolioze do 30 stupnjeva – lake skolioze odnosno skolioze 1. stupnja.
 • Skolioze od 30 do 50 stupnjeva – srednje odnosno skolioze 2. stupnja.
 • Skolioze preko 50 stupnjeva – teške skolioze odnosno skolioze 3. stupnja. 

skolioza

Lumbalna lordoza

Lumbalna lordoza je poremećaj koji možemo definirati kao pretjerano iskrivljenje kralježnice u donjem dijelu kralježnice zbog čega se posljedično javljaju bolovi u donjem dijelu leđa ali u bolovi u zdjelici. 

Pojava bolova najčešća je u jutarnjim satima, odmah nakon buđenja ili nakon dužeg stajanja odnosno sjedenja. Osobe koje pate od lumbalne lordoze imaju povećanu unutarnju zakrivljenost lumbalne kralježnice. Najčešći uzroci lumbalne lordoze su:

 • Nepravilno sjedenje, hodanje ili držanje. 
 • Ravna stopala koja nikada nisu korigirana posebnim ortopedskim cipelama. 
 • Posebna oboljenja zglobova ili displazije kukova koje također nisu korigirane u dječjoj dobi. 
 • Stanja poput pretilosti i trudnoće kada je teško uspostaviti ravnotežu. 

Hiperlordoza

Hiperlordoza je stanje koje nastaje kada lumbalni (odnosno donji) dio leđa pretrpi stres ili je opterećen prekomjernom težinom u toj mjeri da dolazi do bolova u mišićima ili do grčeva. Lumbalna hiperlordoza je uobičajen položaj leđa ili držanje kod kojeg je prirodna krivina donjeg dijela leđa blago ili izrazito naglašena.

Hiperlordoza je stanje koje opisujemo kao pretjerano ravna leđa u donjem dijelu leđa. Lordoza je naziv za prirodnu zakrivljenost kralježnice prema unutra, na dva mjesta: na lumbalnom te na cervikalnom predjelu leđa. Za hiperlordozu je karakteristična nagnutost zdjelice prema naprijed. Osteoporoza je najčešći medicinski uzrok hiperlordoze. Hiperlordoza je stanje koje se često javlja kod plesača.

 

 

hiperlordoza

Hipolordoza

Hipolordoza se opisuje kao stanje kada je prostor između kralježaka širi sa stražnje strane, dok su oni s prednje strane zbijeniji te vrše pritisak na živce a posljedica su bolovi.

Hipolordoza može biti nasljedna, a može biti i posljedica lošeg držanja prilikom stajanja i sjedenja, a može nastati i kao posljedice neke traume. Hipolordozu se može spriječiti aktivnim životom, čestim ustajanjem i istezanjem ako se bavite uredskim poslom.

Simptomi skolioze

Glavni znak da se radi o skoliozi je postranična iskrivljenost kralježnice koju opisuje rotacija kralježaka oko uzdužne osi i torzija kralježnice oko uzdužne osi. Kod bilo kojeg oblika skolioze postoji opasnost od pogoršanja. Skolioza ima tendenciju pogoršavati se s rastom. Skoliozu se dovodi u vezu s nepravilnim držanjem. Skolioza je tipičan poremećaj do kojeg dolazi zbog skraćenja jednog donjeg ekstremiteta. 

Gotovo 10% ljudi ima noge različite dužine za otprilike centimetar ili više. Ta nejednakost često dovodi do zdjeličnog nagiba i blagog zakrivljenja kralježnice. 

Znakovi i simptomi skolioze uključuju:

 • Neravnomjerna ramena
 • Jedna noga može biti duža od druge
 • Jedna lopatica koja je izraženija od druge
 • Neravnomjerni struk
 • Jedan kuk viši od drugog

Ako se skolioza pogorša, kralježnica će se također rotirati. To uzrokuje da rebra na jednoj strani tijela budu izraženija. Teža skolioza može uzrokovati bol u leđima i probleme s disanjem.

Prvi problemi koje skolioza izaziva mogu se vrlo lako primijetiti i to ponajprije u stojećem stavu. Kod djevojaka se može primijetiti nejednaka visina ramena te bokova, asimetrija dojki u djevojaka, nejednako razvijena muskulatura kralježnice te nejednak prostor između ruku

Većina djece se za vrijeme obaveznog školskog pregleda podvrgava testu pretklona. Osnovna dijagnostička metoda kojom će se otkriti početak skolioze je radiografija kralježnice. Blaži oblici skolioze u samom početku ne moraju stvarati nikakve probleme, nelagodu niti bol. 

skolioza iskrivljenost

Kada posjetiti liječnika?

Posjetite liječnika čim primijetite znakove i simptome skolioze kod vašeg djeteta. Blaga zakrivljenost se može razviti bez znanja roditelja ili djeteta jer se postupno pojavljuje i obično ne uzrokuje bol. Sportski treneri, prijatelji i nastavnici obično prvi primijete dječju skoliozu.

Rana dijagnoza je vrlo bitna, jer se deformitet vrlo brzo može pogoršati i utjecati na pluća odnosno prouzrokovati infekciju i kratkoću daha. Ako je skolioza nastala kao posljedica abnormalnosti kralježnice, bit će potrebno ustanoviti osnovni problem te ga početi tretirati. Adolescentsku skoliozu je iznimno teško liječiti. Fizikalnim terapijama može se ispraviti položaj tijela i aktivirati mišiće kralježnice. 

Ako se fizikalnom terapijom iskrivljenje ne ispravi, pacijent će vjerojatno morati nositi poseban steznik. Steznik obično namješta ortoped. Pacijent steznik nosi otprilike godinu dana. Nošenjem steznika se iskrivljenje uspije gotovo uvijek ispraviti. Međutim, nošenje steznika nije ugodno, može biti bolno i frustrirajuće. 

Uzroci skolioze

Liječnici ne znaju što točno uzrokuje različite tipove skolioze, iako se čini da uključuje nasljedne faktore jer se često pojavljuje u obitelji. Manje uobičajene vrste skolioze uzrokovane su:

 • Cerebralnom paralizom, mišićnom distrofijom i sličnim poremećajima
 • Nedostatcima kod rođenja
 • Ozljedama ili infekcijama kralježnice

skolioza terapija

Liječenje skolioze

Većina djece sa skoliozom imaju blago zakrivljenje i vjerojatno neće trebati liječenje operacijom ili protezom. Djeca s blagom skoliozom trebat će česte provjere svakih četiri do šest mjeseci kako bi se provjerilo ima li promjena u njihovoj kralježnici.

Iako postoje smjernice za liječenje kako blage tako i teške skolioze, odluka o tretmanu se uvijek donosi na individualnoj bazi. Faktori koje treba razmotriti su:

 • Spol – žene imaju veći rizik od razvijanja bolesti nego muškarci.
 • Težina krivulje – velika zakrivljenost znači veću vjerojatnost pogoršavanja stanja, veće komplikacije s plućima, ali i puno teži oporavak odnosno težu operaciju. 
 • Mjesto krivulje – krivulje koje se nalaze u centru kralježnice će se prije pogoršati nego one koje se nalaze u gornjem ili donjem dijelu

Kod blažih oblika skolioze uglavnom se koristi kineziterapija kojom je moguće ostvariti pozitivan utjecaj na psiho-somatski sustav. Vježbe mogu koristiti kao prevencija lošeg držanja te daljnje progresije skolioze. Kineziterapija se provodi na individualnoj razini što znači da je terapija osmišljena tako da odgovara određenom oštećenju kralježnice i zdravstvenom stanju osobe koja se podvrgava kineziterapiji. 

U nastavku pogledajte primjer vježbi Dr. Jo koja će vam pokazati kako izvoditi vježbe ako bolujete od skolioze. Prije početka vježbanja, možete pokazati ovaj video liječniku kako bi vam rekao smijete li raditi neke od ovih vježbi i izvan termina koji je predviđen za fizikalnu terapiju. 

Kineziterapijski program obuhvaća vježbe disanja uz korekciju držanja, vježbe istezanja skraćenih mišića, vježbe jačanja mišića te vježbe u vodi i plivanje. Istraživanja su pokazala i kako je bavljenje određenim sportovima odlična vrsta terapije protiv skolioze. Primjerice plivanje ili lagana gimnastika odnosno atletika.

Kako bi bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti pokazala utjecaj na skoliozu vrlo je važno redovito provoditi tu aktivnost ali je zamijeniti za drugu nešto težu varijantu kako bi se postigao brži napredak. Dva su glavna cilja provođenja vježbi protiv skolioze, a odnose se na jačanje mišića i istezanje ligamenata odnosno tetiva.

Prije upuštanja u bilo koju vrstu sporta najbitnije je savjetovati se s trenerom sportskog kluba koji će otvoreno reći može li se provesti suradnja. Određeni sportski klubovi jednostavno nemaju kapacitet da bi prihvatili treniranje djeteta koje ima jači stupanj skolioze.

Zašto je to tako? Zato što jednu grupu djece vode najčešće jedan ili dva trenera koji nemaju mogućnost zasebnog rada samo s jednim djetetom. Osim toga, kod djece s određenim fizikalnim poremećajima potrebno je korigirati vježbe kako bi se one izvodile pravilno, te kako se ne bi pripomoglo progresu skolioze dodatnim, vježbanjem nastalim oštećenjima. 

Djecu sa skoliozom najbolje je voditi posebnom osobnom treneru, fizioterapeutu ili radnom terapeutu. 

skolioza steznik

Proteze u slučaju skolioze

Ako kosti vašeg djeteta još rastu ili dijete ima već razvijenu skoliozu, liječnik može preporučiti protezu. Nošenje proteze odnosno steznika neće zaliječiti skoliozu, ali može spriječiti daljnje razvijanje krivulje.

Većina proteza se nose i danju i noću. Efektivnost proteze se povećava s brojem sati dnevno u kojima se ona nosi. Djeca koja nose protezu obično sudjeluju u svim normalnim aktivnostima, a imaju tek nekoliko manjih zabrana. Ako je potrebno djeca mogu skinuti protezu za sudjelovanje u sportovima ili drugim fizičkim aktivnostima.

Proteze se uklanjaju nakon što kosti prestanu rastu. To se obično događa:

 • Oko dvije godina nakon što žena počne s menstruacijom.
 • Kada se muškarci počnu brijati svaki dan.
 • Kada ne postoje velike promjene u težini.

Postoje dvije različite vrste proteza:

 • Proteze niskog profila – ovaj tip proteze se radi od moderne plastike i oblikovana je u skladu s tijelom. Gotovo je nevidljiva ispod odjeće, a savršeno se uklapa ispod pazuha, oko rebara i kukova. Ovakve proteze ne pomažu za krivulje u gornjem dijelu kralježnice ili u vratu.
 • Milwaukee proteza – ova proteza ima vratni prsten s naslonima na bradu i za stražnji dio glave. Proteza ima ravne traku s prednje strane i dvije prednje trake na stražnjoj strani. Budući da je teža, Milwaukee proteza se koristi samo u situacijama kada proteza niskog profila ne pomaže.
mlwaukee proteza

Milwaukee proteza

Operacija u slučaju skolioze

Teži oblik skolioza obično se razvija s vremenom pa liječnik može preporučiti operaciju kako bi smanjio težinu krivulje i spriječio daljnje pogoršanje. Najčešći oblik operacije skolioze se zove fuzija kralježnice.

Kod fuzije kralježnice, kirurg spaja dvije ili više kostiju i kralježnici u jednu tako da se one ne mogu same micati. Komadići kostiju i koštane srži se stavljaju između kralježaka. Metalne šipke, kuke ili vijci drže taj dio kralježnice ravno dok se stari materijal i novi materijal kosti spaja zajedno.

Operacija se obično odgađa sve dok dječje kosti ne prestanu rasti. Ako se skolioza brzo razvija u ranim godinama kirurg može instalirati štap koji  se prilagođava dužini kako dijete raste. Komplikacije kod operacije kralježnice mogu uključivati krvarenje, infekcije, bol i oštećenje živaca. U rijetkim slučajevima kost ne ozdravi i potrebna je još jedna operacija.

Ocjenite članak

4.18 / 5   34

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Skolioza – kako je prepoznati i može li se izliječiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Imam 32 godine. Otprilike prije 3 godine počela sam osjećati bolove sa desne strane ramenog dijela kičme. Dešavalo mi se da me ujutro pokoči do te mjere, da ne mogu ustati, ili se moram podupirati rukama kako god umijem. Ta bol je postala učestala i nepodnošljiva. Išla sam doktoru opšte prakse, koji me je uputio na slikanje kičme i fizijatru. Fizijatar mi je na osnovu slike rekao da imam blagu skoliozu, nije me uputio ni na kakve vježbe, smatrajući da mi je fitnes (na koji sam išla u to vrijeme) dovoljan. Po njegovoj reakciji nije mi djelovalo kao da imam naročitog razloga za brigu. Više se osvrnuo na moje ravne tabane, skrenuvši mi pažnju na to kako podhitno moram početi nositi uloške u obući, jer bi mi ubuduće mogli stvoriti velike probleme i, takoreći, dovesti me do nepokretnosti. To me je prilično uplašilo i naručila sam uloške. Nosila sam ih par puta, nije mi odgovaralo i prestala sam. U većinu obuće jedva su mogli stati, i stvarali su mi plikove po tabanima. Svjesna sam toga da sam napravila grešku što sam ih prestala nositi, ali sam prilično sigurna da to nije uzrok problema o kojem Vam pišem. Bol o kojem pišem se nastavio pojavljivati, ali moram da napomenem da se on javlja većinom tokom zime i jeseni, pretpostavljam usljed manjka kretanja. Nastavlja se često duž čitave desne ruke, a nekad mi čak i šaka trne. Povremeno uvedem vježbe, nekad na duži, nekad na kraći period. I pomažu mi većinom. Nakon ovolikog uvoda, stižem i do svog problema i pitanja. Naime, u zadnjih mjesec dana, ujutro kad se probudim, sa desne strane ispod rebara osjećam jako probadanje. U toku dana se ta bol smiri, kao da se pritaji. Išla sam doktoru zbog toga, uradila krvnu sliku i uredna je. Ne znam da li ima veze, ali da napomenem da spavam na boku, pretežno desnom. Doktor je zaključio da se vjerovatno bol uzrokovana skoliozom reflektuje na taj dio ispod rebara. Naručila sam se opet kod fizijatra i na čekanju sam, duga je lista pacijenata. Interesuje me da li to zaista može biti od skolioze i kako je moguće da sam tek u 28. godini počela osjećati simptome skolioze? Jer čitala sam dosta o tome, i svuda sam pročitala da se ona javlja poslije puberteta.

  • Ove simptone imam i ja i povezani su s diskom između c6 i c7 kralješka. Savjet: učinite privatno EMNG pretragu ruku (50 eura) i točno će vam se ustanoviti koji živac između kralješka je pritisnut. Nakon toga odite privatno na fizikalnu terapiju (imate paket od 10 terapija za 150 eura) i usmjerite vakuum, ultrazvuk, struju i laser na vratni dio kralježnice koji ima oštećenje živca. Meni je to svaki put pomoglo.