Spermatokela testisa – uzroci, simptomi i liječenje

spermatokela naslovna

Spermatokela (spermatocela) je cista u području epididimisa koja sadržava spermije. Spermatokela je bezbolna i benigna cista, ispunjena mliječnom ili bistrom tekućinom. Točan uzrok nije poznat, ali pretpostavlja se da se pojavljuje zbog blokade u jednoj od cijevi koja odvodi sjemenu tekućinu.

Spermatokele variraju veličinom. Većina ih nije veća od 1 centimetra. Obično ne utječe na plodnost, odnosno ne smanjuje ju, ali često niti ne zahtijeva liječenje. No, u slučajevima kada spermatocela raste te pritom uzrokuje veliku nelagodu, liječnik vam može preporučiti operaciju.

Mogućnost nastanka spermatokele raste s godinama. Najčešće se javlja kod muškaraca između 40 i 60 godina.

spermatokela

Spermatokela testisa – uzroci

Kao što je navedeno, uzrok nastanka spermatokele nije poznat. Osim što se pretpostavlja da je mogući uzrok blokada u cijevi koja vodi sjemenu tekućinu, također se smatra da uzrok može biti trauma ili upala.

Spermatokela testisa – simptomi

Spermatokele obično ne uzrokuju nikakve znakove ili simptome, te mogu stalno biti iste veličine te se otkrivaju potpuno slučajno.Najčešće se mogu napipati unutar mošnji, iznad testisa. Uglavnom su glatke i ovalne na dodir. Spermatokela se uglavnom pojavljuje samo iznad jednog testisa, međutim zabilježeni su slučajevi obostranog pojavljivanja. Ponekad spermatokela može uzrokovati:

  • Bol ili nelagodu u zahvaćenom testisu.
  • Osjećaj težine u testisu gdje se spermatokela nalazi.
  • Oteklinu iza i iznad testisa.

Budući da ne uzrokuje nikakve simptome, spermatokelu možete otkriti tijekom samopregleda ili vam ju liječnik može naći tijekom rutinskog fizičkog pregleda. Međutim, potrebno je posjetiti liječnika ako otkrijete promjene na testisu kako bi se isključile ozbiljne bolesti poput raka testisa.

spermatokela lijecenje

Spermatokela testisa – dijagnoza

Ako napipate bilo kakvu kvrgu na vašim testisima, posjetite vašeg liječnika kako bi se otkrilo što je uzrok. Anamneza s kliničkom slikom te detaljnim pregledom testisa (palpacija testisa u stojećem stavu) dovoljna je kako bi liječnik posumnjao na spermatokelu.

Ako liječnik nije siguran da se radi o spermatokeli – poslat će vas na daljnje pretrage, budući da je smrtnost od raka testisa u porastu. Laboratorijske pretrage nisu potrebne osim ako ne postoji bol u mošnjama.

Konačna dijagnoza se postavlja nakon ultrazvučnog pregleda testisa.

Spermatokela testisa – liječenje

Većina spermatokela ne zahtijeva liječenje. Uglavnom ne uzrokuju bol ili komplikacije. No, u slučaju bolova liječnik će vam vjerojatno preporučiti klasične lijekove protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena.

Što se kirurškog liječenja tiče, ono se izvodi ambulantno pod lokalnom ili općom anestezijom. Napravi se mali rez i pritom se spermatokela uklanja. Nakon operacije je potrebno koristiti lijekove protiv bolova, ali se preporučuje i korištenje hladnih obloga kako bi se smanjila oteklina.

Moguće komplikacije nakon operacije se odnose na plodnost, ali također je moguće da se spermatocela ponovno pojavi.

Osim toga, postoji i skleroterapija. Taj tretman počinje uklanjanjem tekućine iz spermatokele te ubrizgavanjem iritirajuće kemikalije s ciljem smanjenja ponovne pojave spermatokele. Navedena terapija se obično koristi kod muškaraca koji nisu više u godinama pogodnim za reprodukciju.

Ocjenite članak

4.45 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Spermatokela testisa – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Primeti sa 17 da imas nesto cudno na testisima, odes kod 4 urologa i odradis ultrazvuk, naravno svi te skinu s qrca u kratkom roku i sve je u redu i onda ti posle 5 godina 5. urolog kaze na ultrazvuku da imas po jednu cistu na oba testisa. Klasican Balkan ;)))
    Bilo privatno ili drzavno, nemoju pojma, ne interesuje te ih, “umisljate”, “sve je to normalno” 🙂

  2. imam cistu na levom testisu velicine 6 milimetara ponekad me boli kao tup bol postojel lekovi za to i koji su.moje postovanje