Streptokok – uzroci, simtomi i liječenje

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Streptokok je gram pozitivna bakterija, široko rasprostranjena u prirodi. Sojevi streptokoka dijele se prema kemijskim svojstvima, izgledu i ponašanju te uzrokuju različite bolesti. Streptokok je normalno prisutan u bakterijskoj flori, no neke vrste mogu postati patogene.

Streptokoki skupine A

Streptokoki skupine A su najotrovnije vrste za čovjeka. Ti streptokoki mogu uzrokovati streptokokna infekcija ždrijela, infekcije rane i kože, infekciju krvi, tonzilitis, šarlah, upalu pluća, upalu bubrega, reumatsku groznicu i Sydenhamovu bolest.

Streptokoki skupine B

Streptokoki skupine B uglavnom uzrokuju opasne infekcije u novorođenčadi kao što su neonatalna sepsa, infekcije zglobova i srca.

Streptokoki skupine D

Streptokoki skupine D i enterokoki rastu normalno u probavnom sustavu, rodnici i okolnoj koži. Ti streptokoki mogu uzrokovati infekcije rana, srčanih zaliska, mokraćnog mjehura, krvi i trbuha.

Streptokok

Streptokoki skupine C i G

Streptokoki skupine C i G uglavnom prenose životinje, no rastu i u ljudskim crijevima, rodnici, koži i u ždrijelu. Ti streptokoki uzrokuju teške infekcije kao što su streptokokno ždrijelo, upala pluća, infekcije kože i rane, novorođenačku i poslijeporođajnu sepsu, septični artritis i endokarditis. Također, nakon nekih od ovih teških infekcija može se razviti i upala bubrega.

Infekcije nekim od tipova streptokoka mogu izazvati autoimunu reakciju, u kojoj tijelo počinje napadati vlastita tkiva.

Kako se streptokok prenosi?

Streptokoki se prenose zrakom ili dodirom. Bakterije se nalaze u nosu i u grlu, pa se mogu lako prenijeti kašljanjem, kihanjem ili dodirom. Također, osoba se može zaraziti i dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu.

Period inkubacije pa do pojave prvih simptoma iznosi dva do pet dana.

Simptomi streptokoka

Streptokoki mogu živjeti u organizmu, a da ne uzrokuju nikakve simptome. Najčešći tip streptokokne infekcije je infekcija ždrijela, a uzrokuje simptome kao što su malaksalost, grlobolja, povišena temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje, tresavica i ubrzane otkucaje srca.

Kod infekcije ždrijela simptomi se pojavljuju naglo. Ždrijelo postaje crveno, krajnici upaljeni, a vratni limfni čvorovi osjetljivi i povećani. Kod djece se pojavljuju grčevi, a kod onih mlađih od četiri godine jedini simptom može biti curenje iz nosa.

Kod šarlaha se pojavljuju simptomi kao što su osip, vrućica i bol u grlu. Šarlah najčešće pogađa djecu u dobi od četiri do osam godina.

Streptokok kod djece

Streptokoki uzrokuju i nekoliko vrsta kožnih infekcija, a simptomi uključuju crveni i krastavi osip. Neki sojevi mogu uzrokovati i nekrotizirajući fasciitis, odnosno infekciju koja se širi ispod kože.

Liječenje streptokoka

Streptokokna infekcija ždrijela i šarlah obično prolaze za dva tjedna. Kod takvih bolesti se uglavnom preporučuju antibiotici, koji mogu skratiti trajanje simptoma i spriječiti ozbiljne komplikacije.

Također, antibiotici sprječavaju širenje infekcije u sinuse, srednje uho, mastoidnu kost, kao i širenje na druge ljude.

Svakako se nakon pojave prvih simptoma treba obratiti liječniku, kako bi preporučio adekvatno liječenje.

Streptokokne infekcije kao što su celulitis, nekrotizirajući fasciitis i endokarditis su vrlo ozbiljne te se u tom slučaju penicilin daje intravenski, ponekad i u kombinaciji s drugim antibioticima. Streptokoki skupine A se obično liječe penicilinom, dok su neki streptokoki D skupine otporni na penicilin i antibiotike.

Uključiti se može i liječenje analgeticima i antipireticima, kod simptoma kao što su vrućica, glavobolja i grlobolja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.62 / 5 (13 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: streptokok, streptokok simptomi, streptokok u grlu, simptomi streptokoka, streptokoka simptomi, streptokok kod djece, streptokok bakterija, streptikoka, streptokoka, upala grla streptokoki,