Teniski lakat (lateralni epikondilitis) – uzroci, simptomi i liječenje

teniski-lakat

Lateralni epikondilitis ili teniski lakat je bolno stanje koje nastaje kada su tetive u laktu preopterećene, obično zbog ponavljajućih pokreta zgloba i ruke. Teniski lakat može se javiti uslijed igranja tenisa, najčešće pri teniskom bekhendu, ali i kod mnogih drugih zanimanja, kod kojih su također uobičajeni ponavljajući pokreti zgloba i ruke, koji mogu uzrokovati teniski lakat.

Bol, koju uzrokuje teniski lakat, se javlja prvenstveno na mjestu gdje se tetive u podlaktici mišića spajaju s koštanim neravninama na vanjskoj strani lakta. Bol se također može širiti u podlakticu i ručni zglob. Bolest se najčešće javlja između 30 i 50 godina. 

Odmor i OTC lijekovi često mogu pomoći kod oslobađanja boli, no ako konzervativni tretmani ne pomažu ili ako vas simptomi onemogućuju uobičajenim aktivnostima, liječnik može predložiti operaciju.

Simptomi teniskog lakta

Bol povezana s teniskim laktom može se širiti iz vanjske strane lakta prema podlaktici i ručnom zglobu. Bol i slabost mogu otežati neke osnovne radnje, poput rukovanja, otvaranja vrata ili držanja šalice. 

Simptomi su u početku slabijeg intenziteta, ako se bolest ne tretira i ne liječi – bol postaje sve intenzivnija. Takva bol može onemogućiti obavljanje dnevnih aktivnosti i narušiti kvalitetu života. Simptomi teniskog lakta po svojoj su prirodi najsličniji simptomima radijalnog tunela, razlika je jedino u mjestu nastanka boli. Neki od simptoma koji se mogu pojaviti ako patite od teniskog lakta su: 

 • Bol na vanjskoj strani podlaktice, ispod zgloba lakta. 
 • Bol uzrokovana savijanjem ili podizanjem ruke. (može trajati samo za vrijeme neke aktivnosti ili konstantno) 
 • Osjetljivost na dodir u području lakta.
 • Podlakticu je teško ili nemoguće ispraviti bez popratnih bolova. 
 • Teniski lakat može uzrokovati naticanje zgloba. 

Ako mjere samopomoći, poput odmora, leda i OTC lijekova, nemaju učinka, posjetite liječnika.

Uzroci teniskog lakta

Teniski lakat je ozljeda koja nastaje uslijed prekomjernog naprezanja mišića. Uzrok su ponovljene kontrakcije mišića podlaktice, koju koristite kada podižete i ispravljate ruku. Ponovljene kretnje mogu dovesti do upale ili niza sitnih ozljeda u tetivama, stoga i do pojave boli u laktu.

Kao što ime sugerira, teniski lakat se najčešće javlja kod tenisača, a posebno kod loše tehnike bekhenda. Međutim, mnogi drugi uobičajeni pokreti ruke mogu uzrokovati teniski lakat, uključujući korištenje raznih alata, slikanje, zavrtanje vijaka, rezanje namirnica, a osobito mesa, pretjerano korištenje miša i slično.

Liječenje teniskog lakta

Bolovi u laktu uzrokovani teniskim laktom često prolaze s vremenom, no ako OTC lijekovi protiv bolova i druge mjere samopomoći ne pomažu, liječnik može predložiti fizikalnu terapiju, a u teškim slučajevima i operaciju. Za početak je dovoljno ukloniti uzrok koji izaziva bol u laktu odnosno imobilizirati zglob, te naučiti pacijenta vježbe za istezanje tetiva i odgovarajućih mišića. 

Fizikalna terapija može vam pomoći da nađete najbolji položaj tijekom izvršavanja radnji i ublažite bol u laktu. Također, liječnik ili fizioterapeut mogu predložiti vježbe kojima ćete ojačati mišiće, a osobito mišiće podlaktice. Ako bude potrebno, liječnik će predložiti nošenje proteze.

Ako se vaši simptomi ne poboljšaju nakon najmanje godinu dana opsežne konzervativne terapije, možete biti kandidat za operaciju uklanjanja oštećenog tkiva. Ova vrsta postupka može biti izvedena uz jedan veliki rez ili više manjih rezova. Rehabilitacijske vježbe za bol u laktu su ključne za oporavak.

Vježbe za teniski lakat 

Na fotografijama 1 i 2 prikazane su vježbe za istezanje tetiva i mišića u slučaju teniskog lakta. Pokušajte ih raditi, ali nemojte pretjerivati. Najbolje bi bilo da se prije izvođenja ovih vježbi konzultirate s liječnikom. 

teniski lakat vježba

1.

teniski lakat 2

2.

Operacija teniskog lakta

Rezultati operacije su puno bolji što se kandidati koji muku muče s bolovima u laktu, prije odluče na zahvat. Dugotrajnije izlaganje ovakvoj vrsti boli u ovoj slučaju znači i dugotrajnije izlaganje oštećenjima zgloba. Vrsta operacijskog liječenja ovisi o stadiju bolesti i opsegu oštećenog tkiva. 

Zahvat se obično radi pod lokalnom anestezijom uz pomoć povećavajućih lupa. Anestezija se daje u pazuh i blijedu stazu kako bi se jasno vidjelo operacijsko polje te kako bi pacijent lakše izbjegao bolove u prvih 12 do 24 sata kada su oni najjači. Tako se zapravo eliminiraju rizici koji se javljaju pri operacijama u općoj anesteziji

Operacijski zahvat koji će se primjenjivati u slučaju lakše bolesti podrazumijeva rez do 2,5 cm. Pristupa se polazištu bolesnih tetiva i mišića te se tetive pažljivo ogule sa svog koštanog hvatišta. Ako se pacijent u potpunosti pridržava svih mjera oporavka, ne bi trebalo doći do recidiva. 

Samopomoć

Samopomoć kada je u pitanju teniski lakat dolazi u obzir jedino onda kada možete otkloniti početni uzrok – ponavljanje neke radnje. Ako pak primjenjujete konstantno jedno te istu radnju npr. tipkate, svirate, baratate alatom, onda je operacija najisplativiji korak u liječenju ili barem uzimanje bolovanja kako bi se odradile potrebne fizikalne terapije uz minimalno izlaganje naporima. 

Sigurno je da će vas prije operacije nemoć koja se javlja pri pokretanju zgloba natjerati na preventivne mjere. Zapitajte se koliko ima smisla liječiti tabletama protiv bolova (koje neće izliječiti problem teniskog lakta, već samo ublažiti bol) nešto što će svakim danom uz vaše dnevne aktivnosti biti samo veći i izraženiji problem, a bolovi u laktu time neće trajno prestati. 

Mjere samopomoći kod teniskog lakta uključuju:

 • Odmaranje lakta – vaš lakat trebao bi se odmarati, no ne biste trebali izbjegavati sve aktivnosti. Ponekad, nošenje udlage može pomoći kod smanjenja jutarnjih simptoma.
 • Led – obloge ledom ili hladnom vodom mogu pomoći kako biste smanjili otekline nakon ozljede. Pokušajte primijeniti led čim je prije moguće.
 • Kompresija – elastičnom folijom ili zavojem zamotajte ozlijeđeno područje.
 • Držite lakat iznad razine srca – kada god je to moguće, držite lakat iznad srca, kako biste spriječili ili ograničili otekline.
 • OTC lijekovi protiv bolova – mogu biti od pomoći za ublažavanje simptoma.
 • Pri ublažavanju boli mogu pomoći i neke kreme s rashlađujućim efektom. 

Ocjenite članak

4.41 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Teniski lakat (lateralni epikondilitis) – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Pozdrav
  Ja sam dugo mucio muku sa epikondilitisom, mnogo bas mnogo fizikalnih terapija i vezbi, al pravi napredak sam osetio tek posle shockwave terapije. Nasao sam na Internetu ambulantu u svojoj blizini u bloku 64 i tamo resio problem.
  Tako da samo shockwave moj savet da ne gubite vreme