Touretteov sindrom – uzroci, simptomi i liječenje

tourettov sindrom

Touretteov sindrom (sindrom psovanja) je poremećaj živčanog sustava koji počinje u djetinjstvu. To uključuje neobične ponavljajuće pokrete ili neželjene zvukove koji se ne mogu kontrolirati (tikovi). Na primjer, neprestano treptanje očima, slijeganje ramenima ili trzanje glavom. U nekim slučajevima, možete izreći uvredljive riječi.

Znakovi i simptomi Touretteova sindroma se obično pokazuju između 2. i 12. godine, s prosjekom pojavljivanja u 7. godini. Kod muškaraca je ovaj poremećaj tri do četiri puta češći.

Tikovi prisutni kod Touretteova sindroma većinom zahvaćaju glavu, a često i druge dijelove tijela poput poprsja, ruku i nogu.

U određenim slučajevima se mogu javiti i složeni motorički tikovi poput čučanja, dubokog sagibanja u koljenima te vraćanja identičnim putem u početni stav. 

Iako nema lijeka, s Touretteovim sindromom možete živjeti potpuno normalno i mnogo ljudi uopće ne treba liječenje kada simptomi nisu uznemirujući. Simptomi Touretteova sindroma često postanu manji ili tiši nakon tinejdžerskih godina.

tourreteov sindrom

Simptomi Tourettova sindroma

Touretteov sindrom se javlja kod 5 od 1000 osoba. Češći je kod pripadnika muškog spola. Naznake Touretteovog sindroma mogu se pojaviti u dobi od dvije godine, premda se većina simptoma pojavljuje u doba djetinjstva ili rane adolescencije većinom do 18 godine.

Simptomi se većinom pojavljuju tijekom 7 godine života. Trajanje poremećaja je obično doživotno, iako mogu postojati razdoblja bez simptoma tjednima pa čak i godinama. 

Tikovi – iznenadni, kratki i povremeni pokreti ili zvukovi su zaštitni znak Touretteova sindroma. Simptomi se kreću od blagih do čestih i teških. Teški simptomi mogu značajno utjecati na komunikaciju, svakodnevno funkcioniranje ili kvalitetu života.

Tikovi se dijele na:

 • Jednostavne tikove – koji su iznenadni, kratki i ponavljajući, uključuju ograničen dio mišićnih grupa.
 • Kompleksne tikove – koji su različiti, koordinirani obrasci pokreta koji uključuju više mišićnih skupina.

Tikovi koji uključuju kretanje (motorni tikovi), kao treptanje, obično se počinju pojavljivati prije ostalih tikova.

Česti motorni tikovi su:

 • Jednostavni – treptanje, trzanje glavom, slijeganje ramenima, držanje jezika vani, savijanje prstiju.
 • Kompleksni – dodirivanje nosa, dodirivanje drugih ljudi, mirisanje stvari, mlataranje rukama, skakutanje.

Česti vokalni tikovi su:

 • Jednostavni – vikanje, psovanje, pročišćavanje grla.
 • Kompleksni – korištenje različitih tonova glasa, ponavljanje vlastitih riječi ili fraza, ponavljanje tuđih riječi ili rečenica, korištenje vulgarnih rečenica.

Ako imate Tourettov sindrom vaši simptomi mogu biti:

 • Učestalo mijenjanje težine.
 • Pogoršavaju se ako ste bolesni, uznemireni, umorni ili uzbuđeni.
 • Javljaju se tijekom spavanja.
 • Razvijaju se u različite tikove s vremenom.
 • Pogoršavaju se tijekom tinejdžerskih godina, a poboljšavaju tijekom odraslih godina.

t sindrom

Tikovi kod odraslih

Tikovi kod odraslih su okarakterizirani kao konstantne, nekontrolirane i iznenadne kontrakcije mišića. Tikovi često utječu na područje oko očiju, a ponekada osoba počinje uzvikivati različite riječi ili spuštati neartikulirane zvukove.

Tikovi mogu biti prolazni ili kronični. Prolazni tikovi se javljaju uslijed stresa te ih uzbuđenje ili napetost pogoršavaju. Javljaju se više puta dnevno, skoro svaki dan kroz najmanje četiri tjedna, te ne traju duže od godinu dana.

Liječenje ovakvih tikova nije potrebno jer najčešće nestaju sami od sebe. Kronični tikovi su glasovni i motorički te se javljaju kod svega pet posto slučajeva.

Touretteov sindrom kod odraslih se manifestira tikovima u odrasloj dobi koji se smanjuju ili potpuno izostaju. Tikovi kod odraslih osoba mogu biti izraženiji kada su osobe pod stresom, čak i kada je stres pozitivan. Kod drugih osoba su tikovi pak izraženiji kada su opuštene.

Tikovi se mogu izmjenjivati kada se osoba nalazi u nekoj novoj situaciji. Kod nekih osoba se tikovi tijekom adolescencije mogu postupno pogoršavati, ovisno i o razdoblju kada su se prvi puta pojavili simptomi Touretteovog sindroma. 

Tikovi se često javljaju uz poremećaje raspoloženja, poremećaje kontrole impulsa, anksioznost i opsesivno kompulzivni poremećaj

tourretov sindrom

Kada posjetiti liječnika?

Ako primijetite da vaše dijete pokazuje nehotične pokrete i zvukove, zakažite sastanak sa svojim pedijatrom. Ne ukazuju svi tikovi na Touretteov sindrom. Mnoga djeca razviju tikove koji traju nekoliko tjedana ili mjeseci i koji sami nestanu.

Ipak, kada god dijete pokazuje neobično ponašanje, važno je da liječnik procjeni koji je uzrok takvom ponašanju i isključi ozbiljne zdravstvene probleme.

Vaše dijete će vjerojatno biti upućeno na pregled neuropedijatru

Uzroci Tourettova sindroma

Glavni uzrok Touretteova sindroma nije poznat i ne postoji način da se spriječi. Tourettov sindrom je vrlo kompleksan, većinom izazvan kombinacijom genetičkih i društvenih faktora.

Teorije o sindromu uključuju:

 • Genetika – Tourettov sindrom može biti nasljedan poremećaj. Specifični geni uključeni u Touretteov sindrom još uvijek se definiraju iako je genetska mutacija identificirana kao rijedak uzrok Touretteova sindroma. Smatra se da najveći rizik nose sinovi čija majka boluje od Touretteovog sindroma. 
 • Moždane abnormalnosti – Određene kemikalije u mozgu koje prenose živčane impulse mogu igrati veliku ulogu, uključujući dopamin i serotonin.

Genetski faktori su prisutni u čak 75% slučajeva, no još uvijek nije izdvojen jedinstveni gen te se smatra kako na pojavu tikova utječe interakcija gena i okoline. Posebna pažnja pridaje se i istraživanjima prenatalnog utjecaja na razvoj ovog poremećaja. 

Pojavu tikova možda mogu uzrokovati i određeni lijekovi poput onih za ADHD ili zdravstvena stanja kao što su cerebralna paraliza ili Huntingtonova bolest, infekcija streptokokom i hiperglikemija.

 

tourretov sindrom lijecenje

Liječenje Tourettova sindroma

Nema lijeka za Tourettov sindrom. Liječenje služi da pomogne u kontroliranju tikova koji se miješaju sa svakodnevnim aktivnostima. Ako su tikovi rijetki, liječenje čak može biti nepotrebno.

Na žalost, osobama s Tourettovim sindromom ne mogu pomoći lijekovi. Nijedan od lijekova ne eliminira simptome, a svaki od njih ima nuspojave koje mogu napraviti još veću štetu.

Mogući lijekovi koji vam mogu pomoći u kontroliranju tikova ili smanjenju simptoma su:

 • Lijekovi koji blokiraju ili iscrpljuju neurotransmiter dopamina u mozgu – kao što su flufenazin, haloperidol ili pimozidel. Koriste se za kontroliranje tikova, ali i ovi lijekovi mogu imati nuspojave kao što su debljanje i otupljivanje uma.
 • Injekcije botulinum toksina tipa A – za jednostavne i vokalne tikove, injekcija koja ide u zahvaćene mišiće može pomoći osloboditi vas od tikova.
 • Stimulansi lijekovi – kao što su metilfenidati (Concerta, Ritalin i drugi) i oni koji sadrže dekstroamfetamin (Aderal XR, Dexedrin i drugi). Koriste se kako bi se povećala pozornost i koncentracija za osobe s ADHD-om.
 • Središnji adrenergični inhibitori – kao što su  klonidin (Catapres) ili guanfacin (Tenex). Obično propisani za visoki krvni tlak, ovi lijekovi pomažu u kontroli simptoma ponašanja, kao što su kontrole nagona problema i napada bijesa. Nuspojave mogu uključivati pospanost.
 • Andtidepresivi – kao što su fluoksetin (Prozac, Sarafem i slično). Oni mogu pomoći u kontroliranju simptoma, tuge, tjeskobe, depresije i sličnih poteškoća.

tourettov sindrome odrasli

Touretteov sindrom terapija

Trenutno ne postoji lijek kojim se ovaj poremećaj može u potpunosti kontrolirati. U liječenju se većinom koriste lijekovi koji mogu umanjiti intenzitet tikova, ali ih oni neće u potpunosti otkloniti.

Touretteov sindrom psihoterapija

U liječenju Touretteovog sindroma vrlo je bitno educirati kako oboljelu osobu tako i njezine roditelje. Roditeljima će biti lakše prihvatiti stanje kada znaju što se točno s njihovim djetetom događa.

Osobe koje imaju neograničeno razumijevanje i potporu obitelji imaju veće izglede za potpuni prestanak simptoma. 

Dijete se zbog tikova nikako ne smije prekoravati, niti mu je potrebno preusmjeravati pažnju na nešto drugo jer takvi obrasci mogu dovesti do dodatnog stresa, a samim time i pogoršanja stanja.

Kao dodatno sredstvo u borbi protiv Touretteova sindroma, psihoterapija ili terapija razgovorom može pomoći s problemima poput ADHD-a, ovisnosti, depresije ili anksioznosti.

Touretteov sindrom govorna terapija

Stručnjaci koji se bave govornom terapijom ne mogu direktno utjecati na liječenje tikova, ali mogu utjecati na simptome koji omogućuju pacijentima znatno bolje funkcioniranje u društvenim, socijalnim i akademskim aktivnostima.

Posebno je korisno uvesti ovu vrstu terapije kod pacijenata koji imaju i dodatne dijagnoze poput ADHD, opsesivno – kompulzivni poremećaj, poremećaje učenja i pamćenja ili problema s artikulacijom

duboka stimulacija

Touretteov sindrom terapija ponašanja

Tip terapije ponašanja koji se zove obrat navike može pomoći u smanjenju tikova. S ovom terapijom se prate tikovi i identificiraju se opomene, neugodne senzacija koje nastaju prije samih tikova.

Učite kako reagirati na te opomene tako da se učite reagirati suprotno od tika tj. nespojivo s tikom. Takva reakcija potiskuje tikove.

Touretteov sindrom duboka stimulacija mozga

Za teške tikove koji ne reagiraju na druge tretmane, duboka stimulacija mozga (DBS – Deep Brain Stimulation) može pomoći.

DBS implantira medicinski uređaj (neurotransmitor) koji mozgu dostavlja električne stimulacije na određenim područjima koji kontroliraju kretanje. Dodatna istraživanja se provode kako bi se utvrdilo pomaže li DBS osobama s Touretteovim sindromom.

Touretteov sindrom forum iskustva u Hrvatskoj vrlo su rijetka, točnije svega ih je nekoliko i nisu opsežna već su temeljena na upitima i razmjeni iskustva. Tourettov sindrom u Hrvatskoj nije čest.

Postoji li u Hrvatskoj udruga koja se bavi isključivo Touretteovim sindromom nismo sigurni, no svakako postoji Hrvatski savez za rijetke bolesti kojem se možete pridružiti ako imate ili vaše dijete ima ovaj poremećaj.

U nastavku možete pogledati nekoliko video zapisa koji opsežnije govore o Touretteovom sindromu.

Ocjenite članak

4.12 / 5   34

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Touretteov sindrom – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.