Trzajna ozljeda vrata – simptomi, liječenje, vježbe i samopomoć

trzajna ozljeda vrata

Trzajna ozljeda vrata može se javiti tijekom ekstremnih pokreta mišića i ligamenata koji su izvan svog normalnog raspona pokreta, a najčešće prilikom automobilskih nesreća, fizičkog zlostavljanja i sportskih aktivnosti (osobito kontaktni sportovi).

Trzajna ozljeda vrata ne odnosi se na puknuće kralježaka ili na oštećenje intervertebralnog diska, već samo na istegnuće koje za posljedicu ima ozljede mekih struktura u vratu, dakle tetiva, mišića i ligamenata. 

Vratna kralježnica osobito je osjetljiva te kod nje lako dolazi do ozljeda upravo zbog njene velike pokretljivosti i fleksibilnosti u odnosu na druge dijelove kralježnice. 

trzajna ozljeda vrata

Kod prometnih nesreća, osobito ako se radi o stražnjim sudarima, zbog sile inercije glava najprije bude silovito zabačena unazad, a potom se kao reakcija na taj nagli pokret elastično vrati naprijed.

Ta dva pokreta nazivaju se hiperekstenzija i hiperfleksija te dovode do iskrivljenja vratne kralježnice. Ona pritom izgubi svoj prirodni oblik te postane previše ravna.

Trzajna ozljeda vrata može biti blaga ili teška. Liječenje obično počinje s OTC lijekovima protiv bolova i ledenim oblogama na bolnim vratnim mišićima. Ako bol ne prestaje, lijekovi na recept i fizikalna terapija mogu biti korisni.

Većina osoba oporavi se od trzajne ozljede vratne kralježnice u samo nekoliko tjedana, no kod nekih ljudi može se razviti kronična bol nakon trzajne ozljede.

Trzajna ozljeda vrata simptomi

Simptomi trzajne ozljede vratne kralježnice obično se javljaju u roku od 24 h od ozljede, a mogu uključivati:

Neke osobe mogu doživjeti i sljedeće simptome:

Svi ti simptomi nastaju jer se bolovi iz vrata šire u glavu zbog napetosti vratnih mišića i pritiska na živce u gornjem dijelu kralježnice.

Zato je kod pacijenata kojima se dogodila trzajna ozljeda vrata glavobolja najučestaliji simptom. Ako je ozljeda lokalizirana u donjem dijelu vratne kralježnice, tada se bolovi ili trnci mogu javiti i u rukama te se širiti prema donjem dijelu ruku.

trzajna ozljeda vrata liječenje

Trzajna ozljeda vrata liječenje

Kako bi se osiguralo pravilno liječenje ozljeda, liječnici najprije obavljaju dijagnostičke pretrage, poglavito magnetsku rezonancu, no moguća je i RTG snimka. U najvećem broju slučajeva ozljede zahtijevaju samo konzervativno liječenje.

Ako OTC lijekovi protiv bolova i samoliječenje nisu dovoljni, vaš liječnik može predložiti:

 • Lijekove protiv bolova na recept – kod jakih bolova može biti učinkovito kratkoročno liječenje lijekovima protiv bolova, pri čemu je na raspolaganju nekoliko mogućnosti: injekcije lidokaina za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, miorelaksansi za olakšavanje grčeva (izazivaju pospanost, pa se najčešće uzimaju prije spavanja)…
 • Fizikalna terapija – može uključivati terapiju ledenim ili vrućim oblozima, manualnu terapiju, uključujući miofascijalno opuštanje te ultrazvuk.
 • Vježbe istezanja i jačanja vratnih mišića – kada bol bude blaža, ove vježbe mogu vam pomoći da ublažite ostale simptome i zaštitite vrat u budućnosti.

trzajna ozljeda terapija

Iako je nošenje ovratnika nekada bilo uobičajeno kod trzajnih ozljeda, oni se više ne preporučuju rutinski jer imobilizacija vrata tijekom dužeg vremenskog razdoblja može dovesti do smanjenja mišićne snage i narušiti oporavak.

Ako vam liječnik preporuči privremeno nošenje ovratnika, nastojite ga nositi ne duže od tri sata bez prestanka i samo tijekom prvih nekoliko dana od ozljede.

Ako se stalno budite noću zbog simptoma trzajne ozljede, a osobito u prvih nekoliko dana, nošenje ovratnika može vam pomoći prilikom spavanja.

Trzajna ozljeda vrata samopomoć

U slučaju da se bavite ekstremnim ili borilačkim sportovima, ozljede je katkad teško izbjeći. No, najčešći uzrok trzajne ozljede vrata su prometne nezgode. Kad to uzmemo u obzir, najbolji oblik samopomoći je prevencija.

S jedne strane treba prakticirati defenzivnu vožnju, ali je jednako važno podesiti sjedalo i naslon za glavu na način da vam pružaju podršku i zaštitu u slučaju da do prometne nezgode dođe.

To prije svega znači da trebate biti naslonjeni na sjedalo, a ne sjediti nagnuti previše naprijed nad volanom.

Ako imate običaj sjediti nagnuti prema naprijed, postavite sjedalo u uspravniji položaj da vam bude bliže leđima. Naslon za glavu također namjestite tako da vam u svakom trenutku bude tek nekoliko centimetara iza glave.

trzajna ozljeda vratne kralježnice

Ako si to možete priuštiti, nikako nemojte štedjeti na zračnim jastucima i drugoj dodatnoj opremi koja je usmjerena na povećanje sigurnosti u prometu. 

Za sportaše je najvažnije da uvijek budu u što je moguće boljoj formi te da budu spremni na trzajnu ozljedu vrata. Svjesnost da postoji mogućnost ozljede olakšati će njeno sprečavanje, ali i omogućiti da ju se prepozna ako do nje dođe, što je presudno za pravilan oporavak i izbjegavanje kroničnih bolova. 

Ako ste već pretrpjeli trzajnu ozljedu vrata, u većini slučajeva je terapija obavezna kako bi se vratna kralježnica vratila u prirodan položaj te kako ne bi bilo trajnih posljedica. Bolove i nelagodu si ipak možete olakšati sami, i to na sljedeći način:

 • Hidroterapija kod kuće: duža kupka može opustiti mišiće i ublažiti simptome trzajne ozljede vrata.
 • Masaža: ako se izvodi oprezno i stručno, znalačke ruke će masažom pomoći više nego tablete protiv bolova.
 • Vježbe snage i fleksibilnosti: u razgovoru s liječnikom možete razraditi plan jednostavnih vježbi koje mogu ubrzati oporavak i ublažiti bolove.
 • Kontraintuitivno, preporučuje se povećano kretanje ako nema razloga za dugotrajniju imobilizaciju vrata.
 • U ljekarnama su dostupne razne kreme, analgetski gelovi i lijekovi bez recepta (npr. ibuprofen, paracetamol, aspirin)

Trzajna ozljeda vrata vježbe

Umjesto pasivnog suočavanja s trzajnom ozljedom vrata, nužno je da budete aktivni u svom oporavku. Viša razina aktivnosti u paru s opreznim vježbanjem vodi do bolje prognoze.

Što je viša razina bolova i neugodnosti, to je vježba učinkovitija. Dobre su vijesti da vježba ne mora biti intenzivna, ali ne mora biti ni sofisticirana. 

Prije svega je važno više i češće hodati. Tako se potiče prirodan položaj vrata i tijela koji sjedenje iskrivljava te se jača relevantna skupina mišića. Pored toga, tijekom dana možete obavljati vježbe prikazane u sljedećim video primjerima.

Ozljeda vratne kralježnice odšteta

Kod trzajne ozljede vrata nastaju simptomi koji znatno narušavaju kvalitetu života te sposobnost za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Osobito ako radite uredski posao, sjedenje za stolom glave nagnute nad papire ili nad monitor može postati daleko neugodnije nego inače.

trzajna ozljeda odšteta

Premda oporavak traje i do tri mjeseca, kod oštećenja mekih tkiva kao što je trzajna ozljeda vrata osiguranje najčešće izbjegava isplatiti odštetu.

Razlog tome leži u činjenici da se gotovo svi simptomi svode na subjektivni osjećaj – bolovi, trnci, vrtoglavica i tome slično, zbog čega ih je teško potkrijepiti dokazima koje osiguravajuće kuće naprosto moraju uvažiti. Na taj je način trzajna ozljeda vrata glavobolja među ozljedama.

Kod trzajne ozljede nema prijeloma i drugih oštećenja koja se jasno vide na rentgenu ili ultrazvuku.

U konačnici, ako vam se dogodila trzajna ozljeda vrata forum je najbolje mjesto (uz pravno savjetovalište) gdje od drugih u istoj situaciji možete saznati kako ostvariti svoja prava

Trzajna ozljeda vrata bolovanje

Kod ovog tipa ozljede, kao i kod drugih oboljenja koja su u dijagnostici subjektivnog karaktera (primjerice migrene, menstrualni bolovi, probavne tegobe), nažalost još i danas postoji stigma i implikacija da ozljeđenik izmišlja te da samo treba malo “očvrsnuti”.

Pacijenti koji su pretrpjeli trzajnu ozljedu vrata katkad se susreću i s liječnicima koji im govore da oporavak i način na koji se nose s ozljedom ovisi o “strukturi ličnosti”.

Kao što će kod ozljeda vrata osiguranje tražiti supstancijalne dokaze, isto se može očekivati i od većine poslodavaca. Pravo na bolovanje u tom će slučaju ovisiti o tri faktora: o opsegu ozljede i nalazima, o suosjećanju liječnika te o spremnosti poslodavca da vam izađe u susret. 

trzajna ozljeda bolovanje

Kod trzajne ozljede vrata najvažnije su dvije stvari: prepoznati kad je do ozljede došlo te obaviti pravilnu dijagnostiku.

Mnogi pacijenti pretrpe istegnuće ligamenata vrata, ali su simptomi nedovoljno izraženi ili ih pacijenti zanemaruju. U takvim slučajevima, osobito kod sportaša, koji su uvijek izloženi ozljedama, zbog izostanka liječenja ili zbog neadekvatnog liječenja može doći do razvoja kroničnih bolova i drugih simptoma.

Stoga ako ste u posljednje vrijeme pretrpjeli ozljedu vrata, ne oklijevajte, već odmah potražite pomoć liječnika.

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Trzajna ozljeda vrata – simptomi, liječenje, vježbe i samopomoć

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.