Čukljevi – kako ih izliječiti?

cukljevi-noge

Čukalj je izraslina koja se stvara na zglobu na početku nožnog palca. Zglob na tom dijelu postaje proširen i tako stvara gužvu između palca i ostalih nožnih prstiju.

Osjećaj uglavnom nije ugodan jer pritisak na zglob gura palac prema van što uzrokuje bol, a neki od glavnih uzroka su nošenje preuske obuće, artritis, genetski defekt i preopterećenost na stopalo. Čukalj se može javiti samo na jednom ali i na oba stopala. Čukljevi se znatno češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. 

Uzrok nastajanja čukljeva 

Jedan od uzroka ovog ružnog poremećaja je i taloženje soli mokraćne kiseline u zglobovima. Upala će većinom izazvati rast tkiva, a posljedično i pomicanje zgloba. Potencijalni uzroci nastajanja čukljeva su: 

 • Dugotrajno nošenje visokih potpetica, preuske i općenito neudobne obuće.
 • Pretjerano nošenje ravne obuće također može uzrokovati ovaj defekt. 
 • Ravna stopala kao i stopala koja trpe veliko opterećenje mogu biti izložena nastanku ovog defekta. 
 • Genetska predispozicija 
 • Reumatoidni artritis
 • Prehlada, gripa, angina, giht
 • Nepravilna prehrana te loš rad metabolizma.

cukljevi

Simptomi čukljeva 

Čukljeve je nemoguće ne primijetiti jer defekt karakteriziraju vrlo očiti simptomi kao što su: 

 • izbočine na stopalima s unutrašnje strane zgloba palca
 • bol i osjetljivost na dodir izbočine
 • upala i crvenilo
 • u uznapredovalim slučajevima palac se može”penjati” na drugi prst te je i sama pokretljivost palca ali i drugog prsta relativno ograničena

Liječenje čukljeva neoperativnim metodama

Ako se odlučite na neoperativni postupak, bol uzrokovana čukljem se može ublažiti, no oblik stopala se može promijeniti samo operacijom. Operacija je uvijek posljednji izbor jer postoji opravdana opasnost od brojnih komplikacija do kojih može doći tijekom samog zahvata.

Upravo to je razlog zašto se mali broj pacijenata odlučuje za operativno liječenje. Najveći broj ljudi se za operativno liječenje odlučuje zbog estetskih razloga ili ako je u pitanju upala čukljeva te su samim time bolovi postali nepodnošljivi

 • Lijekovi protiv bolova – ako je vaš čukalj jako bolan, liječnik bi vam mogao preporučiti lijek kao što je paracetamol ili ibuprofen, no uvijek pročitajte uputu ako ćete koristiti lijekove.
 • Jastučići za čukljeve – jastučići za pomoć kod čuklja koje možemo nabaviti u ljekarni, također mogu pomoći kod boli jer smanjuju pritisak na vaš palac. Isto tako, na tržištu postoje separatori za prste, koji mogu umanjiti bol u području palčane kosti, smanjiti trenje i iritaciju.
 • Ortopedski ulošci –  možete ih smjestiti unutar cipele kako bi pomogli olakšati bol uzrokovanu čukljem. Ulošci za cipele djeluju tako da pravilno podupiru i rasterećuju stopala. Jedna od bitnih funkcija uložaka za cipele je da rade raspodjelu pritiska na stopalu i tako uvelike djeluju na zglobove noge i kralježnicu.
 • Stavljanje leda na čukalj može ublažiti bol, no uvijek led omotajte u tkaninu prije nego ga stavite na kožu.
 • Preporučljivo je nošenje ravne ili niske pete ako imate čukalj. Cipele izrađene od meke kože su idealne, jer će one osloboditi bilo kakav pritisak na čukalj. Izbjegavajte uske cipele i cipele s visokom petom jer one mogu dodatno pritisnuti vaš čukalj.
 • Ako patite od gihta svakako biste trebali razmotriti i brojne prirodne lijekove koji će pospješiti proces apsorpcije soli iz organizma, a samim time i spriječiti njezino taloženje. 

cukljevi bez operacije

Operacija čukljeva

Operacija je jedini način da se čukalj ispravi. On s vremenom može postati bolniji i situacija se može znatno pogoršati, tako da je u većini slučajeva operacija najbolji izbor.

Ako vaš čukalj ne uzrokuje značajnu bol i ne utječe na kvalitetu vašeg života, liječnik bi mogao zatražiti procjenu vaših stopala prije operacije. Cilj operacije je ublažavanje bolova i vraćanje prvobitnog izgleda i širine stopala.

Operacija čuklja najčešće nije zahtjevna te u bolnici nećete morati ostati preko noći, a postupak se provodi pod lokalnom ili općom anestezijom.

Odluka o operaciji

Pri odlučivanju o operaciji, postoji nekoliko stvari koje biste trebali uzeti u obzir:

 • Dob – u djece, operacija nije preporučljiva zbog rizika od povratka čuklja.
 • Povijest bolesti i opće zdravlje – operacija nije preporučljiva ako imate problem sa zacjeljivanjem rana i nastankom infekcija jer može doći do reumatoidnog artritisa.
 • Stil života – operacija čuklja može vaše stopalo učiniti manje fleksibilnim što može spriječiti vraćanje fizičkim aktivnostima.
 • Očekivanja od operacije – operacija čuklja je uglavnom uspješna no usprkos tome vaša bol ne mora nužno odmah nestati.
 • Jačina simptoma – operacija se obično preporučuje samo ako čukalj utječe na kvalitetu vašeg života.

Vrste operacije

Postoji nekoliko različitih kirurških postupaka koji se koriste za liječenje čuklja, a prema vašem stanju čuklja odlučuje se i o postupku operacije. Neke od operativnih zahvata ćemo opisati u nastavku.

Osteotomija

Osteotomija se najčešće koristi kao zahvat kod čuklja. Iako postoje mnoge različite vrste osteotomije, ona uglavnom uključuje rezanje i uklanjanje kosti iz zgloba.

Tijekom postupka, kirurg uklanja koštunjavu kvržicu i usklađuje kosti unutar vašeg palca. Nožni prst se također mora namjestiti, što može uključivati uklanjanje drugih dijelova kosti, vjerojatno iz susjednih prstiju. Postupak uključuje i promjenu tkiva u vašem stopalu kako bi se ispravila deformacija i poboljšao izgled i stabilnost stopala.

operacija cukljeva

Artrodeza

Artrodeza uključuje spajanje dviju kosti u vašem nožnom palcu. Ovaj postupak se preporučuje samo za osobe s težom deformacijom jer se stopalo najčešće ne može u potpunosti oporaviti te su kretnje palca nakon artrodeze ograničene.

Oporavak nakon operacije

Nakon operacije, vaše stopalo i gležanj mogu biti natečeni čak i do tri mjeseca, a dok se oporavljate morat ćete držati svoje stopalo podignuto kako bi se smanjila oteklina. Nakon šest mjeseci ćete najvjerojatnije moći nositi normalne cipele, dok je za vrijeme oporavka od operacije potrebno nositi samo obuću koju vam je preporučio liječnik.

Samopomoć kod čukljeva

Kako biste se što lakše riješili čukljeva, a samim time i uklonili neugodne i bolne simptome donosimo vam nekoliko savjeta uz koje biste trebali postići vidljivi napredak.

 • Kružnim pokretima masirajte područje oko korijena placa, a zatim i cijeli palac. Ovu jednostavnu masažu nastojte prakticirati što češće. 
 • Parite vaša stopala u toploj vodi sve dok ne pocrvene. Dobro ih obrišite i kost (čukalj) namažite pastom za zube. Postupak ponavljajte svaku večer u trajanju o dva tjedna. 
 • U ruci razmekšajte komad propolisa te ga zatim postavite na kost. Potom umotajte u komadić celofana i pričvrstite flasterom. Postupak je potrebno ponavljati do poboljšanja stanja
 • Listove bokvice i nevena pomiješajte (2 velike žlice jednog bilja, 2 drugog) zatim prelijte s 2 litre kipuće vode i ostavite da odstoji 30 minuta. Opustite noge u ovoj biljnoj kupki otprilike pola sata. nakon postupka noge namažite losionom ili nekom drugom kremom namijenjenom za noge. 
 • Za vrijeme ljetnog i toplog vremena nastojte što više hodati bosi ili u japankama (onima koje nemaju remenčiće koji potencijalno mogu pritiskati kost). Nastojte potražiti cipele ili neku drugu obuću koja neće ni najmanje pritiskati čukalj. 
 • Izbjegavajte aktivnosti koje mogu dovesti do nastajanja čukljeva. (balet, gimnastika, ritmička gimnastika, razni drugi plesovi). 
 • Ako imate dijete koje pati od čukljeva trebali biste svakako razmisliti o noćnim udlagama koje mogu spriječiti razvoj čukljeva. 

Ocjenite članak

4.18 / 5   60

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čukljevi – kako ih izliječiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje