Disfagija (otežano gutanje) – uzroci, simptomi i liječenje

disfalgija

Disfagija označava poremećaj pri kojem je potrebno više vremena i truda da hrana i tekućina iz usta dospiju u želudac odnosno poremećaj koji je definiran kao nemogućnost gutanja hrane i zapinjanje hrane u grlu.

Teškoće s gutanjem mogu biti povezane s boli. U nekim slučajevima, možda nećete biti u stanju progutati uopće. 

Povremeno otežano gutanje obično nije razlog za zabrinutost, a može se jednostavno dogoditi kada jedete prebrzo ili ne sažvačete hranu dovoljno dobro. No, uporno teško gutanje može ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje koje zahtijeva liječenje.

Otežano gutanje se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je češća u starijih odraslih osoba. Uzroci disfagije variraju, a liječenje ovisi o uzroku. Disfagiju se nipošto ne smije zamijeniti s osjećajem ‘‘knedle u grlu”, koji nije povezan s disfagijom i do kojeg dolazi bez otežanog prolaza hrane.

Disfagija može dovesti do aspiracije hrane i sekreta iz usne šupljine ili oboje. Aspiracija može uzrokovati akutnu pneumoniju odnosno akutnu upalu pluća, dok recidivirajuća odnosno ponavljajuća disfagija dovodi do razvoja kronične plućne bolesti.

Dugotrajna disfagija može dovesti do naglog mršavljenja i pothranjenosti. 

disfagija

Otežano gutanje uzroci 

Potrebno je oko 50 pari mišića i živaca za jednostavan čin gutanja, a mnogo uvjeta može ometati ovaj proces. Neki od tih uvjeta su bolesti usta, ždrijela ili jednjaka. Ponekad, međutim, uzroci disfagije se ne mogu identificirati.

Najčešći uzroci su ahalazija odnosno:

 • Poremećaj pokretljivosti jednjaka
 • Suženje jednjaka
 • Sistemska oboljenja koja zahvaćaju živce koji kontroliraju mišiće ždrijela i jednjaka
 • Problemi sa zubima
 • Tumor jednjaka
 • Gastroezofagealna refluksna bolest– očituje se vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak
 • Eozinofilni ezofagitis – upala sluznice jednjaka
 • Mnogi neurološki poremećaji i oštećenja
 • Neki oblici tumora

Otežano gutanje se može javiti u ustima ili u grlu, a ponekad je uzrokovan slabošću jezika nakon moždanog udara ili zbog otežanog lučenja pljuvačke.

Problemi s grlom se javljaju kao posljedica nekog neurološkog oboljenja ili stanja koje direktno utječe na živce primjerice: moždani udar, Parkinsonova bolest ili amiotrofična lateralna skleroza.

Disfagija nakon moždanog udara se javlja kod 70% osoba. Ako se disfagija prepozna unutar 48 sati od dolaska u bolnicu, moguće je spriječiti komplikacije kao što je aspiracijska pneumonija zbog koje je većini pacijenata boravak u bolnici produžen.

Otežano gutanje može se javiti kao problem jednjaka, radi se o blokadi ili iritaciji te je potrebna operacija kako bi se problem otklonio. 

Ako je disfagija praćena brzim gubitkom tjelesne težine (više od 10 kilograma tijekom 3 mjeseca) odnosno ako se radi o progresivnoj disfagiji tada je većinom uzrokovana tumorskim procesima u jednjaku.

Kod pacijenata koju bitku vode s GERB-om glavni uzrok otežanog gutanja je upalno oštećenje jednjaka kiselinom te posljedično suženje jednjaka. Procjenjuje se da je disfagija prisutna kod 10% osoba koje pate od GERB-a.

otezano gutanje

Otezano gutanje i podrigivanje

Otežano gutanje kao što smo već naveli može biti povezano s nizom poremećaja. Podrigivanje će se javiti ako brzo jedete ili pijete te gutate zalogaje bez da ih dobro prožvačete.

Ako otežano gutate i ne možete progutati hranu te se silite na gutanje hrane, vjerojatno ćete se nagutati zraka nakon čega će nastupiti podrigivanje. Osobe koje pate od disfagije, često imaju problema s mučninom ili žgaravicom. Ponekada prilikom podrigivanja može doći do refluksa kiseline

Refluks se obično javlja kada se želučani sadržaj vraća u jednjak. Otezano gutanje i podrigivanje problem su koji je kod disfagije vrlo teško kontrolirati. Međutim, čak i to stanje se može pokušati kontrolirati na sljedeće načine:

 • Izbjegavajte ležanje najmanje tri sata nakon obroka.
 • Uvijek idite spavati dok ste praznog želuca.
 • Nastojte jesti manje obroke
 • Izbjegavajte konzumaciju citrusa, kofeina te ljude i kisele namirnice. 

Disfagija kod djece

Američki znanstvenici kažu kako jednostavan test gutanja jednog decilitra vode može otkriti boluje li dijete od disfagije ili ne. Najčešći uzroci otežanog gutanja kod djece su:

 • Bolesti živčanog sustava, kao što je cerebralna paraliza i meningitis
 • Rascjep usne ili rascjep nepca
 • Veliki krajnici
 • Veliki jezik
 • Stomatološki problemi

Simptomi i znakovi disfagije kod djece mogu varirati od djeteta do djeteta:

 • Razdražljivost i neaktivnost tijekom obroka.
 • Odbijanje bilo kojeg oblika hrane i pića. 
 • Slinjenje tijekom hranjenja.
 • Poteškoće u disanju. 
 • Nedostatak suradnje. 
 • Kašalj tijekom hranjenja.
 • Često povraćanje ili povraćanje tijekom hranjenja. 
 • Dehidracija i suhoća kože – posljedica nedovoljnog unosa tekućine.

Disfagija kod djece može biti vrlo naporan problem kako za dijete tako i za roditelje. Disfagiju treba shvatiti ozbiljno, te je već pri prvim vidljivim znakovima potrebno potražiti liječnika i odgovarajuću stručnu pomoć.

Prevencije za ovo stanje nema. Sve što možete učiniti vezano je uz mjere opreza nakon što se simptomi počnu manifestirati. Najbolja stvar koju možete učiniti je pokušati razumjeti vaše dijete i problem s kojim se suočava. 

disfagija kod djece

Disfagija simptomi

Neki pacijenti imaju disfagiju ali nisu niti svjesni da je imaju. Nedijagnosticirana disfagija može dovesti do dehidracije i pothranjenosti. Znakovi i simptomi koji mogu biti povezani s disfagijom mogu uključivati :

 • Bol tijekom gutanja
 • Nemogućnost gutanja
 • Gušenje tijekom jela
 • Otezano gutanje i podrigivanje
 • Pojačano lučenje pljuvačke te nemogućnost ili otežano gutanje pljuvačke
 • Zapinjanje hrane u grlu ili iza prsne kosti
 • Slinjenje
 • Promuklost
 • Česta žgaravica
 • Vraćanje hrane ili želučane kiseline u grlo
 • Neočekivani gubitak težine
 • Kašalj ili nadutosti pri gutanju

Orofaringealna disfagija

Orofaringealna disfagija karakterizirana je otežanim prolaskom sadržaja iz orofarinksa u jednjak. Orofaringealna disfagija nastaje zbog poremećaja proksimalno od jednjaka.

Orofaringealna disfagija se najčešće javlja kod bolesnika s neurološkim ili mišićnim poremećajima koji zahvaćaju skeletne mišiće. Simptomi koji obilježavaju orofaringealna disfagiju su otežan početak gutanja, nazalna regurgitacija te trahealna aspiracija praćena kašljem.

Dijagnoza se utvrđuje pregledom i RTG snimkom pasaže jednjaka. Liječenje orofaringealne disfagije je većinom usmjereno prema liječenju osnovne bolesti. 

disfagija lijecenje

Disfagija dijagnoza

Ako sumnjate na disfagiju, obratite se vašem liječniku. Opišite hranu koja uzrokuje tegobe te gdje imate osjećaj da je problem. Imate li problem s gutanjem u ustima ili je problem u jednjaku.

Potrebno je da se izjasnite imate li problem samo kod gutanja krute ili tekuće hrane ili oboje, izlazi li vam hrana kroz nos, imate li pojačano lučenje sline, te ispada li vam hrana iz usta i kašljete li tijekom obroka ili se pak gušite.

Liječnik će vas poslati na RTG pretragu barijem zajedno s krutim zalogajem. Ako se potvrdi opstrukcija potrebno je učiniti endoskopsku pretragu te biopsiju kako bi se otklonila sumnja na maligni proces. 

Nakon toga se ispituje motilitet jednjaka. 

Disfagija liječenje

Liječenje disfagije (disfagija terapija) često ovisi o vrsti ili uzroku vašeg poremećaja gutanja. Ona se najčešće liječi vježbama koje mogu pomoći u koordinaciji mišića koji su potrebni za proces gutanja ili za izazivanje refleksa gutanja. Neke vježbe uključuju učenje položaja tijela i glave koji pomažu pri uspješnijem gutanju.

Za liječenje disfagije uzrokovane ahalazijom ili suženjem jednjaka liječnik može koristiti endoskop s posebnim balonom s ciljem širenja jednjaka i povećanjem njegove fleksibilnosti.

Disfagija uzrokovana tumorom najčešće se rješava operacijom. Kod disfagije uzrokovane gastroezofagealnom refluksnom bolešću liječnik može prepisati lijekove za smanjenje želučane kiseline. 

Liječnik će vam savjetovati konzumaciju one hrane koja se lakše guta. Neke namirnice ćete moći i dalje konzumirati ali će biti potrebno samljeti ih ili razmekšati.

disfagija otezano gutanje

Disfagija forum

Budući da je disfagija vrlo raširen problem odlučili smo vam prenijeti i nekoliko iskustava s foruma.

A:” Nakon operacije žučnih kamenaca i grube gastroskopije počinju problemi s gutanjem. Nakon obavljene dijaskopije jednjaka utvrđeno suženje jednjaka….ubrzo mi je dijagnosticirana ahalazija jednjaka.

Na forumu sam pročitala tekst koji je napisan i u njemu sam prepoznala svoje simptome – povrat tekućine naročito noću, jaki kašalj noću, teško gutanje, bol u želucu i sl.

Pokušavam se nositi s tim, voljela bih kontaktirati nekoga i razmijeniti iskustva, potražiti pomoć kod nekoga koga muče isti problemi, da li je operacija jedino rješenje?

Jednom godišnje idem na gastroskopiju jer moram biti stalno pod kontrolom, da ne bi došlo do onog najgoreg. Moja doktorica kaže kada ne budem više mogla gutati, tek onda mi predlaže operaciju. Najgore od svega je da ja imam užasno dobar apetit i stalno sam gladna”.

B:”Na žalost im nas još! Meni su nedavno dijagnosticirali ahalaziju, premda se već godinama borim s gastritisom. Vjerovano su problemi s ahalazijom počeli davno, ali su liječnici to stalno pripisivali gastritisu. Prije cca dvije godine je počelo povraćanje.

Sad sam u fazi da stalno jedem stojeći na nogama, naučila sam neke metode disanja i držanja tijela kako bi malo proširila jednjak dok jedem i molim boga da se ne ispovraćam.

Naravno, imam boljih i gorih dana, ali vise nema ni jedan dobar dan da mogu normalno jesti ili piti. Bila sam izgubila strašno puno kila i sad sam ih konačno vratila. Pomirila sam se s tom bolesti i još ću neko vrijeme odgađati bilo kakav medicinski zahvat, dok ne bude skroz loše, pa ćemo vidjeti.

Ocjenite članak

4.47 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Disfagija (otežano gutanje) – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Hval bok ja imam 12 sati sad je sest u jutro ima tri dana da mi stane hrana ili se zagusim nemogu jesti danas cu ici u ambulantu
  Molim vadls komentar