Ecstasy i MDMA – simptomi, posljedice uzimanja, liječenje

Ecstasy-ili-MDMA

Ecstasy je sintetička droga koju najčešće je konzumiraju mladi ljudi zbog vrlo jednostavne nabave, a nisu ni svjesni njezinog štetnog djelovanja. Naziva se još i MDMA, a ubrajamo je u skupinu „klupskih droga“ (zajedno s ketaminom, LSD-om, flunitrazepamom itd.) upravo iz razloga jer je najpopularnija droga među adolescentima i mladima u noćnim klubovima

Ecstasy

Ecstasy (ekstazi) i MDMA – sličnosti i razlike

Ecstasy (ekstazi) se često označuje i kao MDMA što znači 3,4-metilendioksimetamfetamin, a označava sintetičku psihoaktivnu drogu koja ima je slična amfetaminu sa stimulirajućim svojstvima. 

Međutim, MDMA je čisti metaamfetamin koji se distribuira u obliku kristalića, praha ili rijetko kapsule. Ne može doći u obliku tablete zbog svojeg sastava i strukture, pa se iz toga razloga pravi ecstasy koji u svojem sastavu sadrži MDMA, ali i mnoge druge tvari (aspirin, speed, kokain, heroin itd.) zbog kojih se može u konačnici proizvesti tableta

Kako je sinteza relativno jednostavna, proizvodi se u tajnim laboratorijima ili čak u privatnim garažama gdje se često miješa s drugim supstancama kao što su LSD, kokain, ketamin itd.

Iako je najpoznatiji dodatni naziv za ecstasy MDMA, postoje i različite vrste uličnih naziva kao što su: bombon, bonkas, eks, ekser, X, E, vesela tableta, em, mrma, Emily, Molly, Adam itd.

Učinak ecstasyja 

Ova droga se koristi rekreativno kao dodatak uzbuđenja zabavama, radi poboljšanja doživljaja, smanjene inhibicije, promjene stanja svijesti i pojačanja energije koja se oslobađa na ugodan način pri intenzivnom i dugotrajnom plesanju. Najčešće su u uporabi u diskotekama, noćnim klubovima i sličnim zabavama zbog čega su stekle naziv klupske droge.

Porast popularnosti ovih supstanci dodatno je uzrokovan pogrešnom percepcijom korisnika da su klupske droge bezopasne, relativno jeftinom i jednostavnom proizvodnjom te povećanom dostupnošću. Neke od ovih droga su bez boje, okusa i mirisa te mogu biti potajno usute u piće radi intoksikacije neopreznih žrtava u cilju seksualnog iskorištavanja, zbog čega su kasnije dobile naziv „droga za silovanje“.

Međutim, to se može uočiti po pretjeranoj pjenušavosti pića te na to treba svakako obratiti pozornost. Nadalje, nedavna američka istraživanja su došla do izuma laka za nokte koji detektira drogu u pićima na način da mijenja boju ako stavite prst u piće koje vam izgleda sumnjivo, te tako zaštitite sebe od moguće opasnosti.  

Konzumacija ecstasyja

Ecstasy (ekstazi) ili MDMA se najčešće konzumira oralno (u obliku kapsula ili tableta) u pojedinačnoj dozi od 100 do 150 mg. Inicijalno djelovanje je od 20 do 40 minuta, a nakon unošenja često dolazi do mučnine ili povraćanja.

Ova vrsta droge se pojavljuje u obliku malih tableta koje na sebi imaju različite utisnute znakove po kojima ih korisnici prepoznaju (npr. srce, smajlić, zvjezdica, slova, likovi iz crtanih filmova itd.). 

MDMA-ili-Ecstasy-tablete

Djelovanje ecstasyja – akutno i kronično

MDMA primarno djeluje na funkcioniranje neurotransmitera serotonina, a u manjem opsegu i na metabolizam dopamina i noradrenalina.

Djelovanje ove droge se može podijeliti na akutno koje traje manje od 24 sata i vjerojatno nastaje zbog akutnog otpuštanja serotonina, te kronično koje traje duže od 24 sata, a nastaje zbog polaganog smanjenja razine serotonina.

Jedan od glavnih i najboljih pokazatelja konzumiranja ecstasya je potreba za fizičkim kontaktom te pojačan osjećaj dodira, stoga nije ništa neobično zašto se ovakve droge najčešće konzumiraju u noćnim klubovima noseći pritom naziv “klupskih droga” i “droga za silovanje”. 

Ecstasy i alkohol

Miješanje ecstasyja s alkoholom može biti vrlo opasno jer se dodatno opterećuje jetra i dehidrira tijelo. Alkohol pomaže kod osjećaja povišenog raspoloženja i energije, iako takav osjećaj ne traje dugo jer je velika vjerojatnost predoziranja u takvim situacijama. Pritom ecstasy ometa sposobnost tijela da metabolizira druge tvari, što povećava rizik od predoziranja kada se te druge tvari istovremeno konzumiraju.

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje alkohola i ecstayja značajno snižava kognitivne sposobnosti čovjeka, povećava seksualno uzbuđenje i spremnost na rizična ponašanja. Međutim, može doći i do zatajenja srca, povišenog krvnog tlaka, gubitka svijesti, slabosti, paničnih napadaja, pa čak i do smrti, što su samo neki od pokazatelja koliko je djelovanje ecstasyja i alkohola opasno.

Ecstasy-i-alkohol

Posljedice uzimanja ecstasyja

Ecstasy (ekstazi) u uobičajenim rekreativnim dozama uzrokuje povećanje tlaka i pulsa, značajno povećanje razine kortizola, hormona stresa. Neke od značajnih posljedica za osobu su:

 • širenje zjenica (često prvi znak po kojem se može prepoznati konzumacija ecstasyja),
 • povišeno raspoloženje,
 • empatija i osjećaj bliskosti,
 • pojačanje fizičke energije,
 • ekstrovertiranost,
 • samopouzdanje,
 • snažan osjećaj povezanosti s okolinom,
 • smanjenje otuđenosti,
 • smanjena agresija i impulzivnost,
 • smanjenje straha,
 • drastična promjena osjećaja za vrijeme.

Ecstasy – nuspojave

Svojim djelovanjem ova supstanca izaziva brojne nuspojave kod korisnika od kojih su neke opasne po život. Tako su u nekim slučajevima i kod vrlo visokih doza opažene samo hipertenzija i tahikardija, a u drugim slučajevima je došlo čak do smrti. Također su prisutne i sljedeće nuspojave:

 • psihomotorni nemir,
 • konfuzija,
 • iritabilnost,
 • midrijaza,
 • tremor,
 • nesiguran hod,
 • znojenje,
 • glavobolja,
 • valovi vrućine,
 • bol u leđima,
 • zamagljenje vida,
 • vrtoglavica,
 • nesanica,
 • smanjenje osjećaja gladi i žeđi.

Nuspojave mogu trajati danima, pa čak i tjednima, pogotovo ako su u pitanju popratni psihički poremećaji kao što su depresija ili anksioznost. Nadalje, nuspojave kao što su vrtoglavica, problemi s vidom, gubitak apetita ili pojačana žeđ također mogu potrajati tjednima, što dodatno ozbiljno otežava normalno fizičko i psihičko funkcioniranje osobe koja konzumira ovakvu vrstu droge.

Ecstasy – simptomi

U težim slučajevima akutne intoksikacije ecstasyjem, opisani su simptomi kao što su:

 • promjene svijesti (delirij, koma),
 • epileptički napadaj,
 • hipertermija,
 • konvulzije,
 • izmijenjena percepcija vremena,
 • opsesivno ponašanje,
 • derealizacija i depersonalizacija,
 • ubrzano mišljenje i nejasan govor,  
 • kognitivne promjene, 
 • oštećenja memorije i koncentracije.

MDMA-kristali

Kombinacija visoke okolišne temperature, povišene tjelesne temperature, povećanog mišićnog rada povezanog s dugotrajnim plesom i smanjenom konzumacijom vode čak može dovesti do akutnog bubrežnog zatajenja.

Akutna intoksikacija ovom supstancom povezana je s brojnim psihijatrijskim stanjima kao što su anksioznost, panika i depresija. Kronična zloporaba može dovesti do pojave simptoma paranoidne psihoze koju je klinički nemoguće razlikovati od shizofrenije. Povremeno se javlja i anhedonija u težem obliku.

Dijagnoza i liječenje od ovisnosti ecstasy-a

Dijagnoza intoksikacije postavlja se na temelju anamnestičkih podataka o zloporabi droge, prisustvovanju partijima ili sličnim događajima.

Liječenje je potrebno provoditi u jedinici intenzivne skrbi. Hipertermija i dehidracija izazvane izravnim djelovanjem ove supstance mogu izravno ugroziti život. Liječenje je  psihofarmakološko, stoga je važno uzeti u obzir moguće druge poremećaje koji se mogu pojaviti kao posljedica konzumiranja ove droge. Korisno je s vremenom uvesti i psihoterapiju kako bi se pacijenta vratilo u svakodnevicu.

Ecstasy – iskustva

Nije rijetkost naići na internetu na razna anonimna iskustva korisnika ove droge. Mnogi od njih tvrde da je ecstasy danas puno jači nego što je nekad bio te da je ova droga opasnija nego ikad. Mnoga iskustva govore da je učinak droge brži te da više nije riječ o kratkotrajnoj mučnini poslije unošenja droge, nego o dugotrajnom povraćanju.

Nažalost, zbog dostupnosti ove droge, mnogi mladi uopće ne znaju da uzimaju psihoaktivnu tvar koju danas može napraviti bilo tko u svojoj garaži i dodati u nju još razne druge droge koje vas doslovno mogu ubiti. Stoga se preporučuje uvesti edukacije za mlade kako bi shvatili kakvu opasnost zaista predstavljaju različite droge.

Ocjenite članak

3.86 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ecstasy i MDMA – simptomi, posljedice uzimanja, liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Dobro Vece svima koji kao i ja citamo stvari o kome ZNAMO ali kako citamo tako ustvari svatamo da i neznamo bas najbolje,Ja bi ovo rekla samo smo sami po sebi informisani jer tako smo se ubedilo da je to tako…OPROSTITE AKO NESTO NE RAZUMETE JER SAM IZ MAKEDONIJE PA NEZNAM BAS NAJBOLJE SE IZRAZITI…..Zovem se Jasna imam 33 g. i evo da vam ispricam nesto sto sam sve ja prosla i videla uzimajuci sve vrste droge.Pocela sam sa mojih 14g.dase drogiram ali ne zbok radoznalosti kako vecinom mi mladi nego na 14g.sam bila Silovana i od tada mi pocea ta( NOCNA MORA) kako bi samo da NE mislim da mi se to desilo a ustvari lagalasam sama sebe jer dok je uzmes ona deluje drogira te i radi to sto kao treba ali problemi i sve sto se tice zivota je tu i bice tu dok ne radimo malo na sebi ali ne onako na mesec dva i onda pak po staro nego OZBILNO I SEROJOZNO…Kako sam vec rekla pocela sam sa marihuanom,ekstazama,spidom,kokainom,lsd i na sve ovo dodala jos Heroin koi sam prvo pusila i na kraju sam pocela da ga koristim preko vene….Sve vrste ove droge imaju svoju pricu i neznam dalii bi mi bilo dovolno samo ovako da napisem sto i kako mi se desavalo uzimajuci i kad nebi imala i bila u krizi….. Rado bi vam sve ispricala ali iskreno neznam od kuda bi krenula jer od onih14g pa sve do danas nisam ona Jasna koja sam bila pre pocetka uzimanja droge…prosla sam i overdoz, operacije ,i sve sto ne bi mogli zamisliti zato cu ovako reci ….neznam dali ce neko ovo procitati ali ako procita nek slobodno pita sve sto ga zanima u vezi droge bilo koje i u vezi horora(JA GA TAKO ZOVEM) sto sam prosla samo da BI MOGLA DA VAM POMOGNEM I ISPRICAM KAKO DA SE IZBORIMO SA SVIM OVIM NEPRIJATNIM DOGADZAJA koji verujem da ste prosli svi vi koji ovo citate…Sad sam ovo napisala i mozda sve pobrkala zbok toga sto kako sto sam rekla (SVAKA DROGA IMA SVOJU PRICU I ISKUSTVO)I Iskreno neznam od kuda da pocnem jer ima mnogo toga sto da vam kazem u vezi ovog poroka kojeg nekad nemozemo nista a kamo nekoga slusati,citati ili pricti pametno….Hvala sto ste procitali i bilo bi mi drago da pitate sve sto vas muci …..Svi smo ljudi svako moze pogresiti ili kako vec ali ako SLUSAMO JEDNI DRUGE I POMAZEMO SI ONDA IMA I ZANAS BOLJE SUTRA….L.Pozzz JASNA….

  • Jasna mogu li se i prilikom uzimanja terapije antidepresiv rissol konzumirati navedene droge bez vidne promjene na osobi