Glavu gore! Nemojte dozvoliti da vam mobitel izazove bol u vratnoj kralježnici

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ortopedi opominju: naginjete li često glavu prema vašem pametnom telefonu ili tabletu, možete trajno oštetiti vratnu kralježnicu.

Glava odraslog čovjeka teži između četiri i šest kilograma. Pognemo li glavu kako bismo čitali ili pisali na zaslonu mobitela, sile poluge djeluju na leđne mišiće. Što je veći nagib, djelovanje je jače.

Glava može pritiskati s 25 kg

Kako navodi Njemačko društvo za ortopediju i traumatologiju, nagib od 15 stupnjeva predstavlja dodatni teret od 13 kg na vratnu i leđnu muskulaturu. Kod 45 stupnjeva, a to je uobičajeni položaj korisnika mobitela, povećava se težina glave za 20 kg.

Čitanje E-knjige, dugotrajna razmjena poruka, gledanje filmova ili igrice na mobitelu mogu vas predugo držati u toj nezdravoj poziciji, što može prouzročiti stezanje mišića, bol u ramenu i vratu, glavobolju i prijevremeno trošenje kralježnice.

Epidemija pognutih glava

Njujorški ortoped Dr. Kenneth K. Hansraj kaže da korisnici često provode četiri ili više sati dnevno nagnuti nad smartfonom ili tabletom. “Ovo je epidemija, ili u najmanju ruku jako raširena pojava. Osvrnite se oko sebe, vidjet ćete da gotovo svi imaju pognute glave.

Kako bi izbjegli posljedice preopterećenja, stručnjaci savjetuju:

  • Redovito pauzirati
  • Povremeno raditi vježbe rasterećenja
  • Uređaj prinijeti bliže licu
  • Radije spustiti pogled nego cijelu glavu
  • Redovito kontrolirati držanje i po potrebi korigirati.

Smartfoni i tableti ne teže puno. Bolje je držati uređaj malo više, nego sagibati glavu. Ruke neće trpjeti od male težine uređaja.

U svakom slučaju, najvažnije je vježbanjem ojačati leđnu muskulaturu. Dobre su vježbe plivanja (kraul ili leđno, prsno izbjegavati), pilates, hodanje i joga.

Pravilno držanje gornjeg dijela kralježnice se općenito definira kao položaj kod kojeg su uši poravnate s ramenima dok su lopatice povučene unazad.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - bol u kralježnici - bolovi u leđima

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: mobiteli vratna kraljeznica,