Grčevi kod beba – kako ih ublažiti?

grcevi kod beba

Grčevi ili kolike se javljaju u malih beba starih 3 tjedna i obično prestaju oko 3. mjeseca života. Nastaju u toku prirodnog razvoj crijeva, a budući da su crijeva još u razvoju, uzrokuju ih probavne smetnje i vjetrovi.

Za roditelje posebno neugodan zna biti dječji plač, koji prelazi u vrisak i ponekad ne prestaje bez obzira što je dijete nahranjeno, utopljeno, čisto ili u udobnom položaju.

Neka istraživanja pokazuju da su grčevi ili kolike jako česte kod beba i da se susreću u čak svakog drugog djeteta.

Premda za roditelja može biti iznimno frustrirajuće i neugodno jer čuju svoje dijete kako plače ili vrišti, a ne mogu mu pomoći, ipak treba imati na umu da se radi o normalnom razvoju djeteta i da grčevi ne ostavljaju nikakve negativne posljedice.

kolike

Naravno da će svaki roditelj imati instinkt da na bilo koji način pomogne svojoj bebi pa nudimo par savjeta koji mogu pomoći u ovoj neugodnoj situaciji.

 • Ostanite smireni – bebe mogu osjetiti vašu nervozu. Ako ste dobro informirani i znate da nema razloga za brigu ili paniku, nastojte smiriti vašu bebu tako da je prislonite na prsa i nježno i ritmično ljuljate. Bebe mogu osjetiti vaše otkucaje srca pa možete djelovati smirujuće na bebu ako ste i vi sami mirni.
 • Nastojte održati pravilan ritam spavanja i prehrane vaše bebe. Na takav način joj možete pomoći u smanjivanju ili eliminaciji grčeva.
 • Bebu možete izmasirati u smjeru kazaljke na satu, lagano po trbuhu. Također nakon dojenja, pogotovo onog koje traje duže, uspravite bebu i pomozite joj da podrigne, čak i više puta ako je potrebno.
 • Neki stručnjaci preporučuju povijanje bebe na način da joj probate podvezati pelenu oko struka. Ono što pokušavate postići,  je smanjiti nadutost trbuha i postići da se beba osjeća sigurno kao u maternici.

Stručnjaci ne preporučuju davanje lijekova ili pripravaka bebi kod koje primijetimo grčeve. Nisu dokazani nikakvi povoljni učinci u tim slučajevima, stoga ne nasjedajte na neprovjerene priče i ne isprobavajte na svojoj bebi razne terapije.

Dijagnostika

Jako je teško razlikovati ”normalan” plač od plača uzrokovanog grčevima ili kolikama. Plač uzrokovan kolikama ima tendenciju da prelazi u vrisak. Liječnici će također nastojati saznati nešto više o načinu na koji dijete plače, koristeći se pravilom broja tri u dijagnostici:

 • Epizode plača traju najmanje tri sata.
 • Epizode plača se događaju najmanje tri puta tjedno.
 • Epizode plača traju najmanje tri tjedna u komadu.

Rizični simptomi

Ukoliko primijetite na vašoj bebi bilo koji od navedenih simptoma, preporučljivo je odmah kontaktirati liječnika:

 • nema apetit,
 • krv u stolici,
 • visoka temperatura
 • promjene na koži: bljedilo, cijanoza (plavkasta boja), mrlje;
 • poteškoće u disanju,
 • napadaji (neurološki simptom),
 • povraćanje zelenkastog sadržaja.

Za kraj, plač i vrisak uzrokovan grčevima ili kolikama bi trebao nestati spontano oko trećeg mjeseca života beba. Stoga, ako se plač i vrisak nastavi i nakon toga potrebno je odnijeti bebu na pregled jer bi plač mogao imati neki drugi uzrok.

Alternativno liječenje

Kao što smo prethodno spomenuli, većina stručnjaka ne preporučuje nikakve lijekove ni preparate u liječenju ovog stanja. Smatraju da je plač zbog grčeva normalan dio djetetovog razvoja i da nije potrebna liječnička intervencija ako plač nije simptom neke teže bolesti.

Također je bitno napomenuti da istraživanja navedenih preparata nisu pokazala da su isti učinkoviti.

Svi savjeti za korištenje navedenih preparata dolaze iz svakodnevnog života:

 • Probiotici – u nekim slučajevima možda mogu smanjiti grčeve u želucu. Probiotici stimuliraju bakterije koje normalno žive u probavnom traktu i na taj način pomažu sazrijevanje probavnog sustava
 • Antigas tablete – prema nekim teorijama, uzrok grčeva je napuhnutost. Stoga se pretpostavlja da bi u određenim slučajevima, antigas tablete mogle biti korisne.
 • Gripe water ili vodica protiv grčeva – prirodni biljni preparat za koji također nisu nađeni dokazi da pomaže u suzbijanju grčeva.

Bez obzira koji pristup odlučili imati u rješavanju ovog stanja, svakako je preporučljivo kontaktirati liječnika za savjet.

Ocjenite članak

2 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Grčevi kod beba – kako ih ublažiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.