Hodate li pravilno?

Pravilno hodanje
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Nepravilno hodanje podrazumijeva hodanje sa savijenim kukovima i leđima te stražnjicom povučenom prema natrag. Na nepravilno hodanje dodatno utječe cjelodnevno sjedenje kao i neprestano gledanje u telefonske uređaje dok se krećemo, zbog čega nam se tijelo savija prema naprijed i time dodatno opterećuje.

Hodanje je zdrava i jednostavna fizička aktivnost koja osigurava opće zdravlje cijelog tijela.

Redovitim hodanjem smanjujemo vjerojatnost pojave kardiovaskularnih bolesti, ubrzavamo metabolizam te potičemo pravilnu raspodjelu kalcija u kostima. Također, često hodanje ima pozitivan učinak na naše zdravlje i raspoloženje.

Kako pravilno hodati?

Tipični pokreti tijela pri hodanju vrlo su jednostavni. Za početak treba posvetiti pažnju držanju tijela.

Potrebno je uspravno držanje leđa uz opuštena ramena i visoko držanje glave. Kod pravilnog hodanja ruke su savinute u laktovima i pomiču se sinkronizirano s pokretima nogu. Pomiče se suprotna ruka u odnosu na nogu. Prvo se spušta peta na tlo, a potom ostatak stopala.

hodanje1

Kako bi pješačenje bilo udobno i opuštajuće, potrebno je imati adekvatnu obuću koja će dobro obuhvatiti stopala i dati posebnu podršku.

Pravilno hodanje nazivamo i venskim hodanjem, jer svako hodanje u kojem stajemo prvo na petu potiče rad mišića i stiskanje stijenki vena, čime se poboljšava cirkulacija. Poželjna je upotreba anatomskog uloška za cipele, koji podržava kičmu i utječe na pravilno držanje tijela te pravilan rad mišića, te sportskih čarapa za vene, koje smanjuju umor mišića i poboljšavaju prokrvljenost.

Zašto je pravilno hodanje jako važno?

Redovitim 30-minutnim hodanjem možete produžiti život za čak 3,7 godina te time odgađate nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Što je potrebno za pravilno hodanje?

 • Udobna odjeća prilagođena klimatskim i vremenskim uvjetima.
 • Obuća koja pruža stabilnost i udobnost, izbjegavajte preusku obuću.
 • Poželjna je upotreba anatomskog uloška i kvalitetnih sportskih tenisica.
 • Unos dovoljno tekućine.
 • Treba izbjegavati prenaprezanje.
 • Prehrana veće nutritivne vrijednosti.

Česte pogreške prilikom hodanja

 • Gledanje u zemlju. Držite pogled na 3-4 metra od sebe kako ne biste dovodili vrat i leđa u pogrešan, savijeni položaj.
 • Opuštanje abdomena. Čvrsto držanje abdomena osigurava potporu kralježnici i poboljšava držanje.
 • Prekratak i predugačak korak. Najbolja dužina koraka omogućava sinkronizirane pokrete ruku i nogu. Dugi koraci su neučinkoviti i mogu biti potencijalno štetni.
 • Hodanje s naglim izmjenama ritma.

Kako izbjeći bolove?

bolovi u stopalu
Kako biste izbjegli bolove u stopalima, zglobovima i mišićima koristite uloške za obuću.

Anatomski uložak omogućuje pravilnu potporu i rasterećuje stopalo. Na taj način smanjuju se smetnje, čuvaju se zglobovi, kralježnica i venski sustav potkoljenice.

Ako želite smanjiti pritisak koji vam stvara neodgovarajuća obuća možete koristite gel jastučiće, a za dugotrajnu udobnost koristite silikonske, anatomske uloške koji su prilagođeni stopalu kako biste smanjili osjetljivost na pritisak stopala.

» Anatomske uloške za cipele možete pronaći OVDJE.

Ako imate učestale probleme s bolovima, naša preporuka za brzo eliminiranje boli je Activ Gel na bazi mente, mentola i eukaliptusa, koji potiče cirkulaciju kada ga umasiramo u područje koje je bolno. Activ Gel vrlo djelotvorno ublažava bol kod uganuća i kontuzije zglobova te djeluje kao regulator vlažnosti i sprječava isušivanje kože.

Komentare korisnika ovog proizvoda pročitajte u nastavku:

 • ‘Bolna i natečena koljena, nakon mazanja Activ Gelom su se smirila i postalo je puno, puno lakše funkcionirati’
 • ‘Kod jake glavobolje umasiram Activ Gel u vrat i ramena, pomaže’
 • ‘Kod ozljede ruke na trening ništa nije pomagalo, dva tjedna sam pokušavala s različitim gelovima i oblozima i ništa,  Activ Gel je čak maknuo oteklinu i osposobio me u potpunosti’ – gimnastičarka
 • ‘Savinula sam zglob dok sam šetala psa, nakon što sam stavila Activ Gel, umanjio je bol i oteklinu, naravno da sam morala paziti kako stajem, ali vidjela sam da je zaista pomogao’
 • ‘Noge su mi teške jer stalno sjedim, a kad sam namazala Activ Gel osjetila sam kako se cirkulacija pokreće i sve me počelo svrbjeti, što je zapravo pozitivan znak da se nešto događa.. Nezamjenjiv je.’
 • ‘Hladi me po ljeti i tjera komarce kad trčim, a uz to nemam upalu mišića, niti bol u kuku koja se znala pojavljivati prije, zbog stare ozljede.’
 • ‘Kada su mi stopala usijana od puno hodanja, osvježim ih Activ Gelom kako i odmah je lakše’
 • ‘Miče masnice samo tako ili bilo koje druge otekline, znam jer se bavim takvim sportom da sam stalno u nekakvim ozljedama.’

» Activ gel možete nabaviti u Simbex web shop-u.

SimBex Vam poklanja besplatno skeniranje stopala!

kompjutorska-analiza-stopalaZa manje od jedne minute skeniranjem stopala možete dobiti njihovu 3D sliku i po želji naručiti uloške za korekciju njihovog opterećenja. Individualni ortopedski ulošci izrađuju se od vrhunskih i suvremenih materijala prema preporuci stručne osobe.

Redovna cijena samog pregleda je 100,00 kuna, a svim čitateljima koji ispune obrazac za prijavu na OVOJ stranici SimBex poklanja ovaj pregled potpuno besplatno! 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pravilno hodanje, kako pravilno hodati, bol koljena, spustiti ruke i ramena hodanje, ptavilan hod, pravlno hodanje, pravilno koracanje, pravilna leđa, nepravilno hodanje vjezbe, vezbe za pravilan hod,