Imate li dovoljno vitamina B-12?

vitamin b12
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vitamin B12 je važan za brojne procese u tijelu, uključujući sintezu DNA, nastanak crvenih krvnih stanica i izolacijske ovojnice koja okružuje živčane stanice i omogućuje provođenje signala kroz živčani sustav.

Bez dovoljno, vaše tijelo može doživjeti neke prilično bolne promjene.

Manjak ovog vitamina imaju mnogi, a pogotovo vegetarijanci ili žene koje uzimaju kontracepcijske pilule.

Nedostatak B-12 može izazvati simptome poput slabosti, blijede kože, krvarenja zubnog mesa i želučane probleme. Teži nedostatak očituje se kao perniciozna anemija, a može prouzrokovati druge probleme, najčešće neurološke naravi (trnci, drhtavica, slabost mišića, gubitak pamćenja) ili psihološki problemi (demencija, depresija, psihoze).

Nedostatak vitamina B12

Ako mislite da i vama nedostaje ovog vitamina, provjerite sa svojim liječnikom i on ili ona vas može uputiti u pravom smjeru za liječenje. U međuvremenu, osigurajte si zdravu prehranu sa životinjskim proizvodima kao što su jaja, meso, plodovi mora i mliječni proizvodi.

Preporučene dnevne količine (RDA) za zdravu odraslu osobu su 2 μg, a to je količina prisutna u zdravoj i balansiranoj prehrani.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.27 / 5   11
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: koje b vitamine sadrži plibex, korištenje vitamina B12 hr, vitamin b svojstva, vitamin b zdravlje, vitamin b12 korištenje, vitamini b12 zdravlje,