Istraživanje: Magnezij diktira kako spavate

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Od čega su napravljeni snovi? Prema novoj studiji, izgleda da su napravljeni od magnezija. Znanstvenici kažu da je upravo ovaj mineral taj magični faktor za održavanje ritma spavanja.

Istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu tvrde da magnezij, koji nalazimo u orašastim plodovima, ribi i tamnom lisnatom povrću, pomaže regulirati cirkadijurni ritam (tjelesni unutarnji sat) koji predviđa vrijeme buđenja te regulira hormone i tjelesnu temperaturu.

Već je poznato da razina magnezija varira tijekom dana, jer je mineral bitan dio mehanizma kojim stanice pretvaraju hranjive tvari u energiju. No, velika vijest istraživača je da magnezij također kontrolira kada i kako dolazi do pretvorbe energije.

Magnezij

Primjerice, razina magnezija će biti visoka u jutarnjim satima, što omogućuje tijelu da kroz dan obavlja različite aktivnosti. Ipak, noću razina magnezija se spušta, dopuštajući tijelu da ide u mirovanje.

Zato se potrudite se da svakodnevno opskrbljujete svoj organizam ovim mineralom. Magnezij možete pronaći u špinatu, jogurtu, bademima, avokadu, grahu i tamnoj čokoladi.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - energija - magnezij - nesanica - san

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: magnezij nesanica, magnezij za san, magnezij za spavanje, magnezij prije spavanja, magnezijumsan, magnrzij lekovita svojstvs, nesanica i magnezij,