Izliječite afte prirodnim putem

afte-u-ustima

Afte su često vrlo neugodne i bolne, a liječenje je obično simptomatsko i uključuje primjenu antiseptika, anestetika  i antiupalnih lijekova. Provjerite kako možete ubrzati liječenje afti pravilnom prehranom i biljnim pripravcima.

Biljni pripravci

Različiti biljni pripravci pokazuju vrlo dobre rezultate kod liječenja afti, a osobito oni koji sadrže tanine zbog adstringentnog i antiseptičkog djelovanja.

Najbolji prirodni lijek je grgljanje čaja od kadulje ili nevena. Također, preporučuje se ispiranje usta aloe verom tri puta dnevno. Korijen sladića se također može koristiti, samostalno ili u kombinaciji s drugim biljkama, kao što su kadulja ili mira.

Osim toga, kod liječenja afti iznimno uspješnim se pokazao i propolis.

Prehrana

Korigiranje prehrane kod liječenja afti također može biti od velike koristi. Konzumiranje većih količina jogurta pokazalo je pozitivno djelovanje zbog sadržaja acidofilnih kultura bakterija, a konzumacija zelenog povrća i žitarica zbog visokog udjela vitamina B-kompleksa.

» Pročitajte više: Afte – uzroci, vrste i liječenje

Ocjenite članak

4.50 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Izliječite afte prirodnim putem

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.