Kako ispraviti spuštena stopala?

spustena-stopala

Spušteno stopalo, još ga nazivamo i ravno stopalo ili pes planus, je stanje u kojem stopalo dodiruje pod punom površinom umjesto samo vanjskim djelom kako je slučaj kod normalnog stopala. Može biti spušteno jedno stopalo ili oba što je češći slučaj.

Imam li spuštena stopala?

Da biste dijagnosticirali pes planus dovoljno je pregledati stopala. Usporedite ih sa slikom niže da biste ustanovili stanje stopala.

stopala

Detaljnija dijagnoza se također može napraviti od doma. Umočite dno stopala u obojanu tekućinu, recimo otopinu tinte. Zatim stanite na bijeli papir punom težinom. Maknite nogu. Na papiru će ostati otisak vašeg stopala. Ukoliko vidite otisak punog ili skoro punog stopala znači da imate ravna stopala i da biste trebali poduzeti neke mjere.

ravno stopalo

Nepravilan hod i ostali simptomi

Ravno stopalo je blaga deformacija koja najčešće neće izazvati ozbiljnije tegobe. Većina osoba će prijaviti neki od sljedećih problema:

 • Brže trošenje obuće koje nastaje zbog nepravilnog hoda
 • Pogrbljeno držanje uzrokovano spuštenim kosturom
 • Bol u donjim dijelovima noge, bol u peti, bol u koljenu, u kuku ili u leđima
 • nateknuta noga

Ortopedski ulošci pomoć za spuštena stopala

Ortopedski ulošci mogu znatno ublažiti simptome spuštenog stopala. Oni pomažu na tri načina:

 1. podižu stopalo i kosti noge na normalnu visinu
 2. napravljeni su tako da se pri hodu težina ravnomjerno raspoređuje
 3. ublažavaju efekte spuštenih stopala kao što su bol u peti, bol u nozi, pogrbljeno držanje.

Ortopedski ulošci za spuštena stopala mogu imati jastučić na peti koji smanjuje pritisak na petu i čini nošenje udobnijim. Zadebljanje koje se nalazi u centralnom dijelu ili prednjem dijelu uloška služi podizanju stopala. Ulošci se rade od kože ili nekog mekanog materijala kako bi bili udobni i kako bi se prilagodili obući.

Kada nabavljate ortopedske uloške, imate dvije mogućnosti. Prva je da u specijaliziranoj ortopedskoj radionici naručite uloške. Oni će se izraditi po vašoj mjeri i idealno će vam pristajati. Druga mogućnost je kupiti predefinirane uloške koji veličinom odgovaraju vašoj nozi (u ljekarni ili trgovini ortopedskih pomagala). Predefinirani ulošci nisu rađeni isključivo za vašu nogu kao u prvom slučaju, ali će biti jeftiniji i dobit ćete ih odmah. Ukoliko ipak želite maksimalno efikasne uloške, razmislite o prvoj opciji.

Vježbe za spuštena stopala

Evo nekoliko vrlo efikasnih vježbi koje će ojačati mišiće i ligamente stopala:

 1. hodajte bosonogi gdje god je moguće- naročito je dobro hodati po neravnim površinama, npr. po šljunku, šoderu ili pješčanoj plaži.
 2. Podizanje predmeta s nogama- u ovoj vježbi ste bosonogi i sjedite. Uzmete nešto što se lagano može dignuti s prstima noge- salvetu, olovku, ping- pong lopticu… Obujmite predmet tako da se ga držite prstima i stopalom. Dignite nogu s predmetom i držite u toj poziciji 15 sekundi. Ponavljajte vježbu s obje noge. 10 minuta ove vježbe svaki dan jako je korisno.

Ortopedske cipele

Cipele za spuštena stopala su čvrste kako bi spriječila plesanje noge tipično kod ravnih stopala. Ona imaju ugrađeni ortopedski uložak.

Što je sa sportom kod ravnih stopala?

Nema ograničenja kad je u pitanju sport. Potrebno je voditi računa o obući, nositi uloške u tenisicama ili tenisice prilagođene za ravna stopala.

Ocjenite članak

3.94 / 5   48

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako ispraviti spuštena stopala?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje