Kako stopala utječu na cijelo tijelo?

stopala-na-plazi
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Stopalima osjećamo tlo. Produžetak su naših nogu. S obzirom na vrijeme koje provedemo u kretanju, s pravom ih možemo nazvati osnovom cijelog tijela.

Hod, iako djeluje jednostavno, kompleksan je ciklus pokreta. Jedna noga je stalno u kontaktu s podlogom i nosi cijelu težinu tijela. Druga je ili djelomično na podlozi kao kod laganog hoda ili potpuno odignuta kao kod trčanja. Sve sile koje nastaju u dodiru stopala s podlogom, preko gležnjeva, koljena, kukova prolaze kroz kralježnicu do glave. Stopala s određenim deformacijama i bolovima mogu uzrokovati patološki obrazac hoda što će nepovoljno utjecati na zglobove nogu i kralježnice.

Zdravo stopalo ima tri svoda (luka), dva uzdužna i jedan poprečni svod. Anatomski pravilno postavljeni svodovi osnova su zdravog kretanja koje može utjecati na dobrobit cijeloga tijela.

Iako su u odnosu na ostatak tijela relativno mala, u njima je preko 50 kostiju što je ¼ svih kostiju u tijelu, 60 zglobova i 200 mišića, ligamenata i tetiva koje ih drže na okupu i pokreću.

stopala

Problemi sa stopalima se moraju tretirati. Bolna stopala će vam otežati hodanje, zbog čega ćete smanjiti fizičke aktivnosti. Mnoge bolesti srca i neki oblici karcinoma su direktno povezani sa sjedilačkim načinom života. Spušteni lukovi stopala dovode do nepravilnog prenošenja sila kroz tijelo što dovodi do bolnih koljena, kukova i leđa.

Ponekad se bolna leđa uspješno liječe korekcijom i jačanjem stopala.

Pročitajte i…

Vodič za njegu nogu i stopala

4 stvari koje stopala govore o vašem zdravlju

Hodate li pravilno?

Bol u stopalu

Kako ispraviti spuštena stopala?

Prirodne opuštajuće kupke za stopala

Što su čukljevi i kako ih izliječiti?

Atletsko stopalo – uzroci, simptomi i liječenje

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - njega stopala - SimBex - stopala

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.67 / 5 (3 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni