Koje namirnice treba konzumirati za zdravlje srca i krvnih žila?

zdravlje srca

Kardiovaskularne bolesti su prvi uzrok smrtnosti u području razvijenog svijeta, a od njih umire i svaki drugi stanovnik naše zemlje. Jedan od najvažnijih čimbenika za prevenciju koronarnih bolesti je prehrana, i to kao primarna prevencija, kako bi se smanjio rizik od oboljevanja kod zdravih osoba, ali i kao sekundarna prevencija – nakon što je bolest dijagnosticirana i liječena. 

Prehrana uvelike utječe na zdravlje srčanog mišića na način da djeluje na zdravlje krvnih žila i normalnog krvnog tlaka, a također je važno napomenuti da uspješnost liječenja koronarnih bolesti gotovo potpuno ovisi o prehrani i fizičkoj aktivnosti.

Dobro je poznato da je zapadnjački način prehrane, u kojem prevladavaju zasićene masti, aditivi, slatkiši, poguban za zdravlje krvnih žila, a time i srca i zato je važno na vrijeme se educirati o tome koje namirnice treba uvrstiti u prehranu, a koje izbjegavati, kako bi se spriječile kardiovaskularne bolesti ili poboljšala uspješnost njihovog liječenja.

Mirela Marić, mag. nutricionizma i voditelj centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Aviva, otkrit će nam koje namirnice imaju blagotvoran učinak na srce, zašto je unos magnezija izuzetno važan i u kojem ga je obliku najbolje konzumirati.

S mag. nutricionizma Mirelom Marić smo također razgovarali i o tome kako bi trebao izgledati nutritivno bogat dnevni jelovnik za zdravlje srca te što jesti prije i nakon treninga. Doznajte u videu kakve su preporuke nutricionistice te koje su alternative kada nemamo mnogo vremena za pripremanje obroka.

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Koje namirnice treba konzumirati za zdravlje srca i krvnih žila?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.