Ljuta čili papričica produljuje život

cili-papricice

Volite ljutu hranu? Znanstvenici sa Sveučilišta Vermont su utvrdili da je konzumacija ljutih crvenih papričica povezana sa smanjenjem ukupne smrtnosti  – prije svega od bolesti srca ili moždanog udara.

Papričice i ostali začini se već stoljećima koriste za poboljšanje boje i okusa ta za konzerviranje hrane, ali i u medicinske svrhe. Hipokrat i Galen su smatrali da začini ispravljaju humoralnu neravnotežu, odgovornu za nastanak bolesti.

ljuti-umak

Ljuti začini i katabolizam masti

Opori začini, primjerice čili papričice, povisuju katabolizam lipida u raznim organima i tkivima, što može zaštiti od povišenog kolesterola i pretilosti, a čime se smanjuje rizik od hipertenzije, dijabetesa tip 2 i aterosklerotskih kardiovaskularnih bolesti.

Antimikrobno djelovanje začina se pokazalo na inhibiciji Helicobacter pylori te ostalih bakterija i gljivica, a promjenom crijevnog mikrobioma utječu na razne metaboličke bolesti. Mnogi začini imaju još antioksidativna i protuupalna djelovanja.

cili-papricica

Više čilija – manja smrtnost od svih uzročnika

Malo je sveobuhvatnih studija koje ove činjenice potkrepljuju znanstveno. Jedna kineska iz 2015. je pokazala inverzni odnos između konzumacije čili papričica i smrtnosti od svih uzročnika, raka, respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Korištenjem podataka o više od 16.000 odraslih Amerikanaca iz >National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) III, studenti i profesori iz Vermonta su pregledali osnovne karakteristike osoba koje su konzumirale ljute čili papričice i uspoređivali ih s onima koji nisu imali tu naviku. Statistički, korisnici čilija su najčešće bili mlađi muškarci, bijele ili meksičko-bijele rase, u braku, puše cigarete, piju alkohol, konzumiraju više povrće i mesa, imaju niži HDL kolesterol, niža primanja i niži stupanj obrazovanja. Testirane osobe su bile praćene tijekom 23 godine, a znanstvenici iz Vermonta su ispitivali broj smrtnih slučajeva, a potom analizirali specifične uzroke smrti.

Opasnost od smrti smanjena za 13%

U periodu promatranja umrlo je 4.946 ispitanika. Među sudionicima koji su jeli ljute papričice umrlo ih je 21,6% a onih koji to nisu činili, 33,6%.
Odrasle osobe koje konzumiraju ljute crvene čili papričice su 13% manje izložene  opasnosti od smrti u usporedbi s onima koje to ne čine.

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ljuta čili papričica produljuje život

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.