Mjesečari ne osjećaju bol

Mjesečarenje

Hodanje u snu, mjesečarenje ili somnambulizam je poremećaj sna koji pogađa većinom djecu školskog uzrasta, ali i do 4% odraslog stanovništva. Pojavljuje se za vrijeme necjelovitog buđenja iz dubokog sna. Spavač pritom hoda i izvodi druge kompleksne radnje izvan kreveta.

Novo istraživanje hodanja u snu, provedeno u francuskoj klinici Hospital Gui-de-Chauliac u Montpellieru, otkriva intrigantan paradoks: iako mjesečari imaju povišeni rizik za glavobolju i migrene u budnom stanju, za vrijeme epizoda mjesečarenja najčešće ne osjećaju bol, čak i u slučaju teže ozljede.

Prvi put je potvrđen fenomen da je analgezija (izostanak boli) povezan s hodanjem u snu.

U grupi ispitivanih mjesečara, 47 ih je doživjelo najmanje jednom ozljedu tijekom hodanja u snu. Samo kod desetorice je došlo do buđenja od boli odmah nakon događaja, preostalih 37 je osjetilo bol tek kasnije u noći, ili ujutro nakon buđenja.

Mjesečarenje

Ozljede ispitivanih mjesečara nisu bile nimalo banalne. Primjerice, jedan bolesnik je za vrijeme mjesečarenja doživio teške prijelome nakon pada s prozora na trećem katu, ali nije osjetio bol do buđenja koje je uslijedilo kasnije u noći.

Drugi bolesnik je slomio nogu za vrijeme epizode mjesečarenja u kojoj se uzverao na krov zgrade i pao, ali se nije probudio do jutra.

Znanstvenici vjeruju kako postoji veza između mjesečarenja i neurona koji šalju signale u leđnu moždinu i mozak te da će daljnja istraživanja pomoći razumijevanju mehanizma nastanka epizoda hodanja u snu, spavanja i buđenja, svijesti i osjeta boli.

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mjesečari ne osjećaju bol

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.