Benigno povećanje prostate – pregled, simptomi, liječenje, masaža

pregled-prostate
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

skoči na » liječenje, masaža prostate

Prostata je žlijezda koja ima reproduktivnu ulogu, proizvodi tekućinu za prijenos sperme prilikom ejakulacije. Nalazi se oko mokraćne cijevi (uretre) kojom prolazi urin. Normalna veličina prostate je otprilike veličina oraha u ljuski. Prostata se kod većine muškaraca počne povećavati nakon 50. godine života. 

Skoro svi muškarci, kako stare, susreću se s povećanom prostatom. Povećana prostata pritišće mokraćnu cijev što stvara probleme pri uriniranju.
Ako je povećanje prostate benigno to stanje se naziva benigna hiperplazija prostate. Benigna hiperplazija nije rak prostate niti povećava rizik dobivanja raka prostate. Liječenje nije potrebno osim ako ne izazove simptome

Uzroci povećane prostate

Faktori koji uzrokuju ovu promjenu su prvenstveno godine, a testisi također na neki način mogu utjecati. Muškarci kojima su testisi uklonjeni u mlađoj dobi nikad ne razviju povećanje prostate.

Zanimljivo, i ako se testisi uklone nakon povećanja prostate, ona će se smanjiti. Rizik od raka prostate počinje rasti s godinama, točnije s početkom četrdesetih. Bitno je napomenuti da se simptomi u slučaju raka prostate često izostaju dok rak ne uznapreduje.

Krvne pretrage pomažu u dijagnostici ali nažalost nisu dovoljno pouzdane. Potrebno je redovito odlaziti na sistematski pregled. Neke državne firme imaju obavezan sistematski pregled. Bez obzira na sve nikako nije pametno opravdavati se poslom za zanemareno zdravstveno stanje. Zadnjih nekoliko godina možete u svojim poštanskim sandučićima pronaći pozive za razne preglede. 

Simptomi povećane prostate

Ako prostata otekne toliko da pritišće mokraćnu cijev koja prolazi kroz nju, ometat će protok mokraće. Upravo zbog te pojave može se javiti česta želja za mokrenjem i danju i noću. Mokrenje je slabije i sporije. Može se također dogoditi ta muškarac ne uspijeva izmokriti više od nekoliko kapi, a unatoč tome pati od inkontinencije.

Upala prostate naziva se prostatitisom. Može se javiti kao posljedica infekcije ili spolno prenosive bolesti. Može se također javiti i nakon napornog vježbanja s punim mjehurom. 

Prostatitis se može prepoznati po osjećaju težine iza mošnji te bolovima u leđima i trbuhu. Može se javiti i bol prilikom mokrenja. Mokraća može biti zamućena, sadržavati krv, smrdjeti na ribu te takvo stanje može biti praćeno povišenom tjelesnom temperaturom. 

Samo 50% muškaraca s uvećanom prostatom ima simptome. Oni uključuju:

 • teškoće pri uriniranju, treba puno vremena da urin poteče
 • slabi mlaz
 • osjećaj da mjehur nije dokraja ispražnjen nakon uriniranja
 • česta potreba za uriniranjem (2 ili 3 puta u noći)
 • nagla i jaka potreba za uriniranjem
 • bol pri uriniranju

Kada potražiti liječničku pomoć? 

Liječničku pomoć trebate potražiti prije svega ako ste bez obzira na simptome koji se mogu i ne moraju ponavljati, sigurni da nešto tamo dolje ne štima. Posebnu pozornost obratite na sljedeće: 

 • Ako morate često mokriti ili slabo mokrite. 
 • Ako osjetite bol prilikom mokrenja. 
 • Ako uz sve simptome imate i vrućicu, koja je popraćena bolovima u leđima. 
 • Ako u mokraći ima krvi ili iscjetka. 
 • Ako ne možete mokriti a natekao vam je trbuh te imate jake bolove. 

 

Pregled prostate

Ta ‘noćna mora’ se ostvari obično kada muškarac navrši pedesetu i ode na redoviti pregled prostate. Ipak, treba reći da pregled prostate nije bolan i traje samo minutu do dvije. Doktor ispituje veličinu prostate kroz rektum.

Urološki pregled možete obaviti i u privatnoj klinici za 350 kn.

Pregled se sastoji od: fizikalnog pregleda, palpacije prostate, UZV-a mjehura i po potrebni prostate kroz mjehur, UZV-a mjehura nakon mokrenja, biokemijski pregled urina i po potrebi sediment urina. Na temelju ovih pretraga postavlja se dijagnoza

Prevencija

Premda zdravim načinom života ne možete izbjeći rak ipak možete smanjiti šansu da se rak pojavi. Ako se ste muškarac i imate 30 godina svakako bi bilo dobro da razmislite o životnim navikama. Vrijeme je da poduzmete sljedeće korake: 

 • Jedite namirnice bogate cinkom, flavonoidima, te vitaminima C i E
 • U prehranu ubacite više graha, jezgričastog voća i sjemenki, te tri porcije plave ribe na tjedan. (tako jačate imunitet) 
 • Svakodnevna tjelovježba pomaže prostati potičući krvotok u zdjelici. 
 • Redovita ejakulacija također pomaže zdravlju prostate. 
 • Izlaganje suncu svega pola sata dnevno može pomoći pri sprječavanju raka prostate.
 • Nemojte odgađati mokrenje kada imate pun mjehur. 
 • Izbjegavajte tjelovježbu s punim mjehurom. 
 • Pobrinite se da unosite dovoljno vlakana kako ne bi nastupio zatvor koji također utječe na zdravlje prostate. 
 • Prestanite pušiti
 • Izbjegavajte nezaštićene seksualne odnose, osim ako niste u dugotrajnoj monogamnoj vezi. 

Povećana prostata – liječenje

Ako je prostata povećana, ali ne postoje simptomi, onda se liječenje sastoji od periodičkih kontrola kako bi se utvrdilo ako se stanje pogorša.
Kod blažih simptoma se preporučuje samopomoć i to:

 • Urinirajte čim osjetite potrebu.
 • Izbjegavajte alkohol i kofein, pogotovo nakon večere.
 • Nemojte piti puno tekućine odjednom nego postupno tijekom dana. Izbjegavajte tekućinu prije spavanja.
 • Izbjegavajte lijekove koji sadrže antihistamin, jer on može pogoršati simptome.
 • Budite na toplom i redovito vježbajte. Hladnoća i fizička neaktivnost pogoršavaju simptome.
 • Smanjite unos mliječnih proizvoda i rafiniranih ugljikohidrata.
 • Naizmjence sjedite u vrućoj i hladnoj vodi, svakih dan ili dva kako biste potaknuli cirkulaciju u prostati. 

Lijekovi

 • Alfa 1 blokatori tretiraju visoki krvni tlak, opuštaju mišiće mjehura i prostate pa olakšavaju uriniranje.
 • Antibiotici mogu biti prepisani za liječenje kroničnog prostatitisa (upala prostate). Neki muškarci osjećaju poboljšanje i nestanak simptoma hiperplazije nakon liječenja antibiotikom.
 • Bezreceptni lijekovi kao Prostamol olakšavaju simptome, ali ne tretiraju hiperplaziju

Pomoć iz prirode

Brusnica pomaže muškarcima i ženama kod problema urinarnog trakta. Preporučuje se i za prostatu.

Cink je važan za reguliranje ciklusa života stanica i za zdravlje prostate. Većina nas ne unosi dovoljno cinka.

Uzimajte dnevnu preporučenu dozu lijeka pripravljenog od peluda raži i patuljaste palme. Primjena lanenog ulja svaki dan (jedna žličica) sadrži esencijalne masne kiseline koje vam mogu pomoći u borbi protiv simptoma prostatitisa i povećane prostate. 

Operacija prostate

Kod težih simptoma povećanja koji ugrožavaju kvalitetu života ide se na operaciju prostate. Ima više tehnika kojima se prostata smanjuje ili uklanja. Neke su manje invazivne, neke više. Jednom kada se operacija obavi tegobe s mokrenjem se djelomično ili sasvim povlače. Operacija uklanjanja prostate zove se prostatektomija

Masaža prostate

Prije pojave antibiotika prostatitis se liječio isključivo masažom i to s velikim uspjehom. Masaža poboljšava protok krvi pa može djelomično ukloniti i simptome povećanja prostate. Prostata je poznata i kao ”muška G točka”, a neki muškarci mogu postići orgazam samo stimulacijom prostate iz rektuma.

Kako izvoditi masažu prostate?

Masaža se izvodi prstom u rektumu. Može ju se napipati na oko 3 do 5 cm od ulaza, prst usmjeriti prema mošnjama.

Kada se napipa, potrebno ju je kružnim pokretima lagano masirati 5 do 10 minuta uz upotrebu lubrikanta. Pritom će se javiti osjećaj ugode. Muškarci koji imaju partnericu obično njoj povjeravaju masažu prostate.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.94 / 5   31
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: Masaža prostate, povećana prostata, lijecenje prostate, normalna veličina prostate, prostata veličina, veličina prostate, povećanje prostate, masaza prostate iskustva, masiranje prostate, pregled prostate prstom,