Biserne papule (prištići) na penisu – uzroci, simptomi i liječenje

biserne papule

Biserne papule penisa (hirsuties papillaris genitali) nekad su se nazivale i Tysonove žlijezde. Iako često uzrokuju zabrinutost kod muške populacije, treba naglasiti da se radi se o potpuno benignim (dobroćudnim) promjenama na koži penisa koje zahvaćaju gotovo svakog trećeg muškarca.  Nepoznatog su uzroka.

Pojavnost bisernih papula

Najčešće se javljaju u seksualno aktivnih muškaraca u pubertetu i mlađoj odrasloj dobi. Češće su u neobrezanih muškaraca, a s vremenom se njihov broj i vidljivost smanjuju.

Nisu posljedica nehigijene niti se prenose se spolnim kontaktom.

Simptomi bisernih papula

Biserne papule su male žućkasto-bijele izbočine, nalik prištićima, smještena na rubu glavića penisa. Glatke su i sjajne površine, promjera manjeg od 1 mm i često  poredane kružno u više redova. S godinama postaju manje uočljive. Ne izazivaju nikakve tegobe, niti postoji mogućnost maligne alteracije.  Predstavljaju samo kozmetički defekt.

Dijagnoza bisernih papula

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda od strane urologa/dermatovenerologa. Ukoliko je promjena praćena simptomima upale – crvenilo, oteklina i svrbež, treba misliti na drugu etiologiju.

Često se miješaju s kondilomima (spolnim bradavicama), koji spadaju u spolno prenosive bolesti uzrokovane HPV infekcijom ili sa molluscum contagiosum. Zabluda se vrlo lako može ukloniti biopsijom i mikroskopskim pregledom navedene promjene – uočava se različit broj proširenih krvnih žila tanke stijenke, umnožavanje stanica fibroblasta i vezivnog tkiva.

Liječenje bisernih papula

Liječenje nije potrebno, budući da se radi o fiziološkoj (prirodnoj) varijanti kože penisa. Međutim, ovakve promjene često mogu dovesti do osjećaja srama i nesigurnosti u muškaraca i izbjegavanja spolnih odnosa, stoga se u takvim slučajevima preporučuje njihovo uklanjanje. Metode uklanjanja bisernih papula su slijedeće:

 • elektroterapija –  terapijska metoda koja podrazumijeva direktnu primjenu električne energije u svrhu liječenja
 • kiretaža – struganje papula; ne preporuča se samostalno struganje jer može dovesti do infekcije i crvenila, a papule se vraćaju za nekoliko dana
 • karbon dioksid laser – vrlo  skupa metoda s nedovoljnim brojem iskustava
 • kirurški zahvat

Krioterapija (smrzavanje tekućim dušikom na -196˚ C) i lokalna primjena podofilina ne daju dobre rezultate, pa se ne preporučuju u liječenju bisernih papula.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Biserne papule (prištići) na penisu – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Dobar dan želim…interesuje me-dali”papa smart”ubrzava nestanak papila na glansu? Unapred hvala na odgovoru

 2. Poštovani, zovem se ivan imam 35 god i problem s bisernim papulama, molim vas informaciju u kojoj klinici u zg ih mogu odstraniti, te okvirno o cijeni postupka.
  Hvala lijepo, Ivan