Boja i kvaliteta ejakulata je pokazatelj muškog zdravlja

ejakulat

Boja i kvaliteta sperme ovisi o više faktora, najviše o tome kako često muškarac ejakulira, kako se hrani, koliko je star i je li zdrav.

Sve varijacije u gustoći, od jako rijetke do jako guste su normalne. Boja zdrave sperme kreće se od prozirno bijele do sivkaste, a prihvatljiva je i žućkasta nijansa. U nastavku nekoliko čestih simptoma zbog kojih se muškarci brinu:

Jako gusta sperma koja se gruša

Najčešći razlog jako guste sperme je rijetka ejakulacija. Spermiji imaju svoj životni vijek i ako ne izbace u tom roku oni odumiru. Gusta sperma nije razlog za brigu. Ipak treba reći da je jedan od mogućih uzroka jako guste sperme niža razina testosterona, a istu pojavu uzrokuje i dehidracija.

Žuta sperma

Žućkasta boja u spermi ne smatra se ozbiljnim problemom, zdrava sperma može biti žućkasta. Ona je često uzrokovana uzimanjem vitaminskih preparata i nekom specifičnom hranom koja može obojiti spermu.

Crvena sperma

Crvena, roza ili smeđa sperma obično je znak krvarenja u predjelu prostate. Krvarenje prostate je većinom benigno. Da bi se na vrijeme reagiralo ukoliko se radi o ozbiljnom poremećaju, pregled kod urologa je neophodan.

Zelena sperma

Sperma sama po sebi ne može biti zelena. Ipak, kod nekih spolnih bolesti npr. gonoreje dolazi do lučenja iscjetka koji oboji i spermu. Tada su prisutni i ostali simptomi bolesti, peckanje, svrbež i sl.

Kako sperma nastaje?

Sperma se sastoji od spermija (muške spolne stanice) i izlučevina koje nastaju u prostati, sjemenovodu i ostalim bliskim organima. Testisi, prostata i još neki organi zajedno s cijevima poput sjemenovoda zaslužni su za proizvodnju sperme.

 

Ocjenite članak

3.93 / 5   43

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Boja i kvaliteta ejakulata je pokazatelj muškog zdravlja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje