Fimoza – uzroci, simptomi i liječenje

Fimoza
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Fimoza je stanje u kojem se elastična kožica penisa (prepucij) ne može prevući preko glavića (glans) penisa. Uglavnom se povuče do puberteta, ali kod 1 – 2 % muškaraca zaostane nakon 18. godine.

Zadaća prepucija je da svojom unutrašnjom stranom, tj. sluznicom prekriva i štiti glans tako da održava njegovu vlažnost i osjetljivost.

Fimoza – uzroci

Ovisno o tome je li fimoza uzrokovana nečime ili ne, razlikuju se dvije vrste:

 • fiziološka ili kongenitalna ili primarna – prisutna od rođenja, normalna pojava, prirodna zaštita glavića od utjecaja amonijaka iz mokraće, obično se povuče do 3. godine ili najkasnije do puberteta,
 • stečena ili patološka ili sekundarna – posljedica upale ili ozljede kože penisa, kod nepotpune obrezanosti i nekih kožnih bolesti, često se javlja uz dijabetes, zahtijeva liječenje.

Simptomi fimoze

Fimoza – simptomi

Kad se kožica penisa ne može prevući preko glavića, nastupaju sljedeći simptomi:

 • tanak mlaz urina – kapanje mokraće,
 • napinjanje kod mokrenja,
 • crvenilo,
 • svrbež,
 • bolno mokrenje,
 • nemogućnost mokrenja,
 • oticanje kožice penisa tijekom mokrenja,
 • stalne upale prepucija (postitis) – zbog zastoja urina i njegova raspadanja u zatvorenom prostoru,
 • nemogućnost povlačenja prepucija unatrag – iako se odvojio od glavića,
 • karcinom – u najtežim slučajevima, zbog stalnih infekcija, češći u slučajevima nepravovremene operacije, izraslina drukčije boje od okolne kože, raste i dovodi do povećanja limfnih čvorova u preponama.

Fimoza kod dječaka

Uloga je fiziološke fimoze jako važna u periodu kad je dijete u pelenama jer bakterije iz stolice reagiraju s urinom i stvaraju amonijak koji može rezultirati infekcijom glavića penisa i pelenskim osipom.

Kod dječaka se može pokušati i s rastezanjem kožice glavića povlačenjem prema nazad. To je najpraktičnije činiti nakon kupanja, kad je koža najrastezljivija, uz korištenje posebne kreme.

Tada se može pojaviti smegma, tj. bjelkaste naslage na glaviću i bjelkasto-žućkaste nakupine ispod kožice penisa. Riječ je o odumrlim stanicama koje su povezivale kožicu s glavićem. One su mogu ukloniti tijekom kupanja vodom ili dječjim uljem.

Fimoza kod dječaka

Fimoza – kada kod liječnika?

Važno je obratiti se liječniku:

 • kad se prethodno nategnuta kožica spontano ne vraća,
 • ako fimoza potraje do 5. godine života,
 • ako se pojave znakovi infekcije penisa.

Fimoza kod dječaka – liječenje fimoze kortikosteroidima

Kod blažih slučajeva moguće je liječenje fimoze kortikosteroidima, tj. kremom koja se nanosi dva puta dnevno kroz mjesec ili mjesec i pol dana na rubove kožice penisa gdje je povezana s glavićem. Primjenom kreme kožica penisa postaje tanja i elastičnija. Takvo liječenje uspješno je u 85 – 90 % slučajeva.

Ako ni to ne riješi problem, prema procjeni dječjeg kirurga-urologa nameće se operacija.

Parafimoza

Nikako se ne preporučuje nasilno povlačenje kožice penisa jer tako može nastati parafimoza, tj. stanja u kojem se prevučena kožica preko glavića penisa više ne može vratiti, a to vodi do nemogućnosti cirkulacije glavića, krvarenja, infekcija i ožiljaka, a sve je navedeno praćeno jakim bolovima.

Otežani spolni odnosi

Fimoza kod odraslih

Kod odraslih fimoza, osim klasičnih simptoma, može otežati ili onemogućiti seksualne odnose (problemi s potencijom).

Još jedna pojava kod odraslih je kratki frenulum, a to je stanje u okviru kojeg frenulum (tanka kožna opna između unutrašnjosti kožice glavića i glavića) ometa normalno povlačenje prepucija preko glavića. Do pucanja uglavnom dolazi zbog istezanja tijekom spolnog odnosa.

Kod djece u pubertetu i odraslih muškaraca primjenjiv je još jedan konzervativni (neinvazivni) način liječenja – tzv. Beaugé tehnika. Podrazumijeva postupak prirodnog rastezanja kožice penisa što češćom masturbacijom (seksualno samozadovoljavanje).

Istovremeno se koristi i kortikosteroidna krema koja omogućava veću elastičnost prepucija.

Fimoza – operacija

U najtežim slučajevima nameće se operacija, a postoje dva tipa:

 • cirkumcizija ili obrezivanje – poznato je da se u nekim kulturama izvodi iz vjerskih razloga, potpuna resekcija (odstranjivanje), kirurški se odstrani višak kožice penisa odreže i postave se resorbirajući šavovi između kože i sluznice, zahvat traje oko 20 – 30 min, a izvodi se u lokalnoj ili općoj anesteziji, oporavak traje oko 10 dana,
 • prepucioplastika – djelomična resekcija, otvor kožice penisa se kirurški raširi do potrebne veličine, uz očuvanje prepucija.

Fimoza – higijena kao prevencija

Kad se fimoza izliječi, dječaci (i muškarci) trebaju naučiti sami oprati glavić i uvijek ga dobro isprati nakon sapunjanja, a zatim povući kožicu natrag. Pritom se ne smiju upotrebljavati antiseptička sredstva i agresivni losioni.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail