Gljivična infekcija kod muškaraca – uzroci, simptomi i liječenje

gljivicna-infekcija-kod-muskaraca
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Iako su gljivične infekcije češće kod žena, one se mogu javiti i kod muškaraca, a najčešće tijekom nezaštićenog spolnog odnosa s partnericom koja ima gljivičnu infekciju ili ne brine dovoljno o genitalnoj higijeni.

Međutim, ako vaša djevojka ima gljivičnu infekciju, to ne znači da ćete se automatski zaraziti i vi. Prijenos gljivične infekcije spolnim putem vrlo je rijedak.

Dugotrajno uzimanje antibiotika povećava rizik od gljivične infekcije, a muškarci i žene s dijabetesom ili oslabljenim imunološkim sustava (kao kod osoba s HIV-om) su više osjetljivi na gljivične infekcije. Čak i djeca koja dugo nose mokru pelenu, mogu dobiti gljivičnu infekciju.

Ako se ne liječi, gljivična infekcija može dovesti do bolova pa čak u težim slučajevima i infekcije koja se širi u krvotok. OTC lijekovi mogu vrlo brzo otkloniti probleme uzrokovane gljivicama. 

candida kod muskaraca

Simptomi gljivične infekcije kod muškaraca

Rani simptomi uzrokuju crveni osip i ponekad bijele presijavajuće mrlje na penisu. Koža na penisu može biti vlažna, a gusti bijeli iscjedak može se vidjeti ispod kožice ili drugih nabora kože.

Crvenilo, svrbež i bol u penisu mogu biti znakovi drugih ozbiljnih stanja, uključujući i neke spolno prenosive bolesti. Premda candida kod muškaraca nije opasna, bitno je obratiti se urologu jer ne mora nužno značiti da se radi isključivo o gljivičnoj infekciji. 

Znakovi i simptomi gljivične infekcije kod muškaraca uključuju:

 • Crvenkasti osip
 • Svrbež
 • Osjećaj peckanja prilikom mokrenja

Male količine candide obično su prisutne u tijelu. Vlažna okolina, nedovoljna higijena, nepravilna prehrana, stres, te pretjerana konzumacija antibiotika – svi ovi faktori mogu dovesti do pretjeranog razmnožavanja candide.

Veći rizik od gljivične infekcije imaju muškarci koji nisu obrezani, jer su područja pod kožom idealna za razmnožavanje candide. Ako ne brinete dovoljno o higijeni, pogotovo nakon spolnog odnosa, rizik za razvoj gljivica je izuzetno velik.

Gljivična infekcija kod muškaraca dijagnosticira se relativno lako. Ponekad je dovoljan samo pregled, nakon kojeg će vam liječnik propisati antifungalnu kremu ili mast. 

Liječenje gljivične infekcije kod muškaraca

Najčešće se gljivična infekcija kod muškaraca tretira OTC antifungalnim tretmanima, kao što je Monistat. Lijekovi se nanose izravno na zahvaćeno područje dva puta dnevno, tijekom tjedan dana. Većina pacijenata kreme ili masti dobro podnosi, bez prevelikih nuspojava.

Ako osip ne nestane, ili ako se gljivična infekcija ponavlja često – liječnik vam može predložiti obrezivanje.

Ako vi i vaša partnerica imate simptome gljivične infekcije, važno je da se oboje podvrgnete liječenju, kako ne bi došlo do reinfekcije. Također, općenita je preporuka suzdržavanje od seksualnog kontakta dok se svi simptomi u potpunosti ne povuku.

Jedna od mogućih komplikacija gljivične infekcije kod muškaraca je razvoj balanitisa – odnosno upale kožice ili glavića. Kod oboljelih od dijabetesa postoji poprilično visok rizik od nastanka balanitisa

Ako se balanitis ne liječi, može doći do nastajanja ožiljaka na glaviću ili kožici. Kožica može prianjati uz glavu penisa – to stanje može biti praćeno izrazito jakim pečenjem, posebno prilikom uriniranja. Može doći do oticanja limfnih čvorova koji će postati bolni na dodir, a mogu se javiti slabost i umor.

cesnjak

Prirodno liječenje gljivične infekcije kod muškaraca

U prehranu uključite hranu koja negativno djeluje na candidu kao što su jogurt sa živom kulturom, lisnato zeleno povrće, češnjak i maslinovo ulje

 • Izbacite ili barem ograničite hranu koja sadrži dodani šećer ili rafinirane ugljikohidrate.
 • Smanjite unos hrane koja sadrži prirodne šećere, kao što su mlijeko, voće i vino. 
 • Ne pijte više od tri šalice čaja, kave ili gaziranih pića dnevno.
 • Pojedite tri puta dnevno po dva zdrobljena sirova česna češnjaka. Češnjak možete konzumirati i u kapsulama.
 • Uzimajte više namirnica koje su bogate vitaminima B6 i B12.
 • Svaki dan pojedite malo jogurta koji sadrži žive bakterije.
 • Jedite zdravu hranu bogatu željezom, magnezijem, selenom, cinkom i vitaminima A, C i E. 
 • Nosite pamučno, a ne sintetičko donje rublje. 
 • Često mijenjajte ručnike. 
 • Izbjegavajte parfumiranu kozmetiku. 
 • Tijekom spolnog odnosa koristite lubrikant ako ste suhi jer prejako trenje može izazvati nadraženost koja je pogodna za infekciju kandidom. 
 • Antifungalno djelovanje ulja lavande, timijana i čajevca može pomoći pri liječenju gljivične infekcije. 
 • Za liječenje infekcije kandidom dodajte šest kapi ulja čajevca i dvije kapi timijana u kupku ili dodajte nekoliko listova maslačka.

Pročitajte više o muškom gljivičnom oboljenju u članku – Gljivice na penisu – uzrok, simptomi, liječenje!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.83 / 5   12
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: gljivice kod muskaraca, gljivična infekcija kod muškaraca, spolne gljivice, gljivične infekcije kod muškaraca, gljivicna infekcija kod muskaraca simptomi, simptomi gljivica kod muskaraca, simptomi gljivične infekcije kod muškaraca, polne bolesti kod muskaraca gljivice, gljivice kod muških, spolne bolesti kod muskaraca gljivice,