Kvržica na testisu – uzroci, simptomi, liječenje

kvrzica na testisima
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Testisi su muške spolne žlijezde smještene u mošnjama (lat. scrotum), a zadaća im je proizvodnja muških spolnih hormona i muških spolnih stanica (spermija). Unutar mošnji se, osim testisa, nalaze krvne i limfne žile živci i pasjemenik.

Mošnje i testisi su smješteni izvan tijela da bi temperatura u njima bila niža nego u unutrašnjosti tijela, što je jako bitno za plodnost i funkciju spermija. Poslije 28. tjedna trudnoće testisi se iz trbušne stijenke počnu spuštati u mošnje. Zbog izloženosti vanjskim utjecajima i zbog kompleksne anatomije na malom području uzrok zbog kojega nastaje kvržica na testisu može biti različit.

Uzroci  kvržica na testisu

Kvržice na testisima su jako uobičajen simptom, zbog niza uzroka koji mogu dovesti do ovog stanja. Većina tih uzroka ne zahtijeva medicinsku intervenciju i ne radi se o ozbiljnim bolestima, ali postoje i određena stanja koja zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

S druge strane, u slučaju raka testisa, rano uočavanje simptoma ima utjecaj na znatno bolju prognozu. Stoga neke zemlje preporučuju redovite samopreglede svaki mjesec.

 • Ozljede – udarci u testise izazivaju edem i mogu uzrokovati stvaranje kvržica, kod prejakih udaraca može doći i do ozbiljnijih problema i preporučuje se posjet liječniku.
 • Posebna vrsta ozljede je torzija testisa. Testisi su smješteni u mošnjama, ali su krvnim žilama, živcima, limfnim žilama i sjemenovodom povezani s ostatkom tijela. Prilikom torzije testisa (rotacijske ozljede testisa) dolazi do oštećenja tih struktura i jedan od simptoma može biti nastanak kvržica u testisima. Torzije najčešće zahtijevaju liječničku intervenciju.
 • Hidrokela – radi se o nakupljanju tekućine u mošnjama. Hidrokela najčešće ne zahtijeva liječničku intervenciju.
 • Varikokela – radi se o povećanju vena pampiniformnog pleksusa, koje stvaraju površinski vidljive čvorove i kvržice. Ovo je jedan od najčešćih uzroka kvržica u testisima, procjenjuje se da svaki šesti do sedmi muškarac ima varikokelu. Klinička slika varira od smanjene plodnosti i boli do lakših slučajeva u kojima se varikokela povuče sama od sebe i ne zahtijeva liječenje. Više o varikokeli možete pročitati u članku ovdje.
 • Ciste – nakupine tekućine u testisima koje mogu i ne moraju zahtijevati liječenje.
 • Upale – upale epididimisa (pasjemenika) se zovu epididimitisi, a upale testisa orhitisi. Upale su najčešće posljedica spolno prenosivih bolesti.
 • Preponska kila ili hernija – prolazak struktura trbušne šupljine kroz isti prolaz kroz koji je tijekom fetalnog razdoblja poslužio za prolazak testisa i pratećih struktura. U neke djece na tom mjesto ostaje slaba točka kroz koju pri povećanim naporima može proći trbušni sadržaj. Hernija se mora operativno liječiti. Više o preponskoj kili možete pročitati ovdje.
 • Rak – najteži slučaj koji može uzrokovati kvržice na testisima, rano otkrivanje može pomoći kod ozdravljenja budući da se rak dijagnosticira i liječi u ranijoj fazi.

kvrzice na testisu

Simptomi kvržice na testisima

Osim samih kvržica, posebno je važno uočiti postoje li i određeni prateći simptomi koji mogu pomoći pri dijagnozi:

 • Uzrok nastanka ozljede – ako je neposredno prije nastanka kvržice nastala ozljeda, torzija ili trauma, onda je poprilično siguran uzrok nastanka ovog simptoma.
 • Prilikom opipavanja kvržice može se utvrditi njena konzistencija – ako je riječ o tekućoj tvorbi, tjestastoj ili tvrdoj.
 • krv u mokraći,
 • bol,
 • temperatura,
 • mučnina.

Prilikom posjeta liječniku, bitno je navesti sve simptome koje primjećujete, a koje liječnik ne može sam primijetiti.

Liječenje kvržice na testisima

Liječenje prije svega ovisi o uzroku.

Upale uzrokovane spolnim bolestima se liječe lijekovima, a bitna je točna dijagnoza.

Hidrokele, varikokele i ciste se mogu liječiti operativno, a u određenim slučajevima liječenje nije potrebno.

Hernija se također liječi kirurški.

Rak testisa je najozbiljniji medicinski problem i liječenje zahtijeva operaciju i postoperativne metode liječenja u vidu kemoterapije i radioterapije. Izlječenje je vrlo visoko, pogotovo ako se otkrije u ranom stadiju.

Kako pregledati testise?

Prilikom samopregleda, prvo pogledajte primjećujete li oteklinu na testisu. Edem ili oteklina mogu biti važan simptom, ali pri tome je važno napomenuti da jedan testis može biti (i jako čest jest) veći od drugog. Ono što tražite je tvrda kvržica.

pregled testisa

Tvrdu kvržicu ne smijete zamijeniti sa pasjemenikom ili epididimisom koji se nalazi s gornje i stražnje strane svakog testisa. Ako primijetite tvrdu kvržicu na bilo kojem drugom mjestu na testisu, potrebno je obratiti se liječniku što prije.

Dodatni znakovi za oprez jesu jaka bol koja može upućivati na torziju, ozljedu ili infekciju (upalu). Također prilikom samopregleda možete uočiti varikokelu, povećanje vena na gornjem dijelu testisa koje se opipavaju kao kvržice ispod površine kože.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: kvržica na testisu, zilice na testisima, kvrzice u testisima, kvrzice na testisima, kvrzica pored testisa koja ne boli, kvržica na mošnjama, kvržica na kajcetu, kvržica na jajima, kvržica ispod testisa, cista u testisu,