Upala testisa (orhitis) – uzroci, simptomi i liječenje

upala testisa
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Upala testisa ili orhitis odnosi se na upalu jednog ili oba testisa, a koja je najčešće posljedica infekcije. Riječ je o neugodnom problemu koji, ako se ne liječi, može dovesti do neplodnosti.

Testisi su muške spolne žlijezde koje proizvode muške spolne stanice (spermiji) koji se prvo nakupljaju u pasjemeniku (cjevčica smještena na vrhu i iza svakog testisa, vodi do sjemenovoda, a odvodi spermu iz testisa) i onda putuju preko sjemenovoda do prostate i mokraćnog kanala.

Uzroci upale testisa

Pod povećanim rizikom su muškarci koji imaju urinarnu infekciju, stariji su od 45 godina ili imaju kateter. Dva su poznata uzroka upale orhitisa:

klamidija

Upala testisa kod djece

Upala testisa uzrokovana zaušnjacima najčešće se pojavljuje kod mladih dječaka. Inkubacija počinje četiri do šest dana nakon pojave zaušnjaka. Do upale testisa doći će kod trećine dječaka, a uslijedit će atrofija testisa (skupljanje testisa). Zato je iznimno važno cijepiti djecu protiv zaušnjaka.

Simptomi upale testisa

Znakovi koji ukazuju na orhitis su:

Komplikacije upale testisa

Upala testisa može se zakomplicirati i dovesti do širenja bakterija krvlju po cijelom organizmu. Tu su i atrofija testisa te napredovanje upale pasjemenika koja može završiti vazektomijom.

Liječenje upale testisa

Ukoliko se primijete navedeni simptomi, potrebno je obratiti se urologu koji će napraviti anamnezu, pregled, urinokulturu, krvne pretrage i ultrazvuk.

promjene na testisu

Ako je orhitis bakterijske prirode, liječenje se provodi antibioticima desetak dana. S druge strane, ako su uzrok zaušnjaci, uzimaju se analgetici i nesteroidni lijekovi protiv bolova (ibuprofen, naproksen ili acetaminofen), a tako nastala upala proći će za tjedan dana do tri tjedna.

U slučaju vrućice, mučnine i povraćanja moguć je prijem u bolnicu za intravenske antibiotike.

Savjeti za ublažavanje simptoma orhitisa

Kućnom njegom mogu se ublažiti simptomi upale testisa i olakšati svakodnevica.

U te tehnike spadaju:

  • podizanje skrotuma – odgovarajućim donjim rubljem ili drugim adekvatnim sredstvima,
  • hladni oblozi – led umotan u tanku krpu staviti na skrotum i držati 15 – 20 minuta nekoliko puta dnevno.

Prevencija upale testisa

Važno je odgovorno seksualno ponašanje koje podrazumijeva korištenje zaštite kako bi se izbjegle spolno prenosive bolesti. Ukoliko je došlo do upale testisa, neophodno je dovršiti antibiotsku terapiju. Također, obavezno je cijepljenje protiv zaušnjaka.

Upala testisa – prirodno liječenje

Prirodni načini za liječenje orhitisa podrazumijevaju određene narodne recepte:

alkalna dijeta

  • čaj ili tinktura od pelina – lijek protiv klamidije, ne smije se konzumirati više od tri tjedna, potrebno je 30 g mljevenog pelina preliti s 500 ml medicinskog alkohola, ostaviti da odstoji na toplom dva tjedna uz povremeno mućkanje. Nakon toga pripravak treba procijediti i čuvati u staklenoj posudi na suhom i tamnom mjestu te uzimati tri puta po deset kapi;
  • čaj od preslice – ublažava oteklinu, žličicu preslice potrebno je preliti 250 ml vruće vode, ostaviti pola minute, procijediti i piti šalicu čaja ujutro na prazan želudac,
  • ulje gospine trave – kako bi se mogli tretirati oboljeli testisi, treba pomiješati svježe listove i cvjetove s maslinovim ili uljem uljane repice, ostaviti na suncu tri do četiri tjedna, procijediti, zamotati bocu tamnim papirom i držati na tamnom i hladnom mjestu,
  • nevenova mast – ima antibakterijsko, antimikrobno i antioksidativno djelovanje, mazati testise i područje oko njih nekoliko puta dnevno,
  • oblozi od preslice, trputca, nevena, švedske gorčice – smanjuju bolove u testisima, svježu je biljku potrebno dobro zgnječiti da pusti sok, napraviti oblog i ostaviti preko noći na oboljelom mjestu.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

1 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: upala sjemenovoda, liječenje upale sjemenovoda, upala testisa ibrufuen,