Operacija proširenih vena – metode i uspješnost

prosirene vene

Liječenje proširenih vena se vrši neoperativnim i operativnim metodama. Neoperativne metode, kao što su sklerozantna i konzervativna terapija, djelotvorne su u liječenju početnog stadija bolesti.

U kasnijim fazama, operacija je jedino rješenje. Najčešće primjenjivane operativne metode liječenja su operacija vena klasičnim postupkom, procedure s primjenom lasera i operacija proširenih vena metodom s vodenom parom.

Klasična metoda operacije vena

VSM ili klasična metoda operacije vena je do skoro bila najčešće primjenjivana operativna metoda. U svijetu, a i kod nas, polako je zamjenjuju suvremenije, manje bolne metode liječenja, nakon kojih je period oporavka daleko lakši i kraći.

Pri klasičnoj operaciji proširenih vena vrši se podvezivanje ušća magistralne vene na preponama ili iznad lista potkoljenice, zatim se u venu plasira sonda na koju se vena zakači i pomoću koje se izvuče van tijela. Nakon izvlačenja magistralne vene, izvlače se potkožne vene. Pri ovoj intervenciji se primjenjuje opća anestezija ili spinalna anestezija

Nakon operacije prisutni su bol i otekline. Postoperativni period traje oko mjesec dana. Zbog ožiljaka od rezova i potkožnih krvarenja ova operacija je u estetskom smislu nedovoljno efikasna. Zbog ”čupanja”vena može doći i do oštećenja pratećih živčanih struktura.

Oporavak zahtijeva 6-8 tjedana nošenja kompresije. Postoperacijska bol može trajati i do 3 mjeseca, posebno je intenzivna prvih 10 dana nakon operacije. 

U oko 70 % slučajeva nakon klasične operacije vena poslije deset do petnaest godina dolazi do ponovnog nastanka proširenih vena zbog toga što preostali dio vene šalje kemijske signale za potrebom stvaranja nove vene. Kada dođe do povratka takvih vena one se više ne mogu liječiti klasičnom operativnom metodom već isključivo nekom od suvremenih metoda.

Klasična metoda operacije vena izvodi se u većini bolnica na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prije ove operacije potrebno je napraviti predoperacijske laboratorijske pretrage, rtg srca/pluća, EKG, anesteziološki predoperacijski pregled. 

Neke od glavnih komplikacija ove operativne metode koje se mogu javiti jesu:

  • oticanje nog zbog povrede limfnih žlijezda
  • estetski problemi i ožiljci
  • loša reakcija na anesteziju

prosirene vene

Operacija vena vodenom parom

Operacija proširenih vena vodenom parom vrši se pomoću SVS-uređaja koji posjeduje mikroperforirani kateter koji vrši ubrizgavanje pregrijane vodene pare u venu što dovodi do njenog skupljanja i operativni rezultat je isti kao i kod klasične operacije. Pri ovom postupku primjenjuje se lokalna anestezija.

Nakon ove intervencije ne ostaju ožiljci. Oporavak je trenutačan te pacijent sat vremena nakon operacije odlazi kući. Ovom metodom liječenja problem s proširenim venama se dugoročno rješava.

Operacija je potpuno ekološka jer se ne upotrebljavaju kemikalije, laseri, radio valovi. Radna sposobnost je trenutna. Cijeli tretman se izvodi u jednom zahvatu. 

Operacija proširenih vena vodenom parom potpuno je sigurna za pacijente. Pacijent prilikom operacije ne osjeća nikakvu nelagodu – prvenstveno jer se operacija izvodi pod lokalnom anestezijom.

Prije nego operacije počne, na područje oko vene daje se hladan rastvor s anestetikom, čime se osigurava izostajanje bolova i opeklina okolnog tkiva. Osim što nema ožiljaka nema ni modrica ni otoka, pa je samim time ovo najbolja operacija što se tiče estetskog efekta.

prosirene vene laser

Laserska operacija proširenih vena

Operacija proširenih vena pomoću lasera je jedna od novijih metoda liječenja. Laserske operacije vena započele su prije gotovo 20 godina, u Americi su odobrene 2000. godine, a kod nas su kao i sve i zapadnog svijeta – stigle nešto kasnije. 

Ovom metodom djeluje se na spoju površinskih i dubokih vena. Laserska svjetlost svojom energijom podiže temperaturu u veni na 120 °C, na kojoj proteini venskih zidova degeneriraju, uslijed čega se vena začepi. Efekt je isti kao da je vena odstranjena, ali je postupak daleko manje bolan nego klasična operacija.

Procedura se može koristiti i za liječenje velikih ogranaka magistralnih vena, no problem može nastati prilikom plasiranja katetera koji vodi lasersku nit kroz krivudave vene. 

Kompresivne gaze preko kojih idu kompresivne čarape, nose se prva 3 dana 24 sata, a nakon toga samo danju 4 tjedna. Nakon procedure preporučuje se hodanje dvadesetak minuta. Dva tjedna nakon zahvata treba izbjegavati veću fizičku aktivnost. Laserska metoda kao i metoda vodenom parom pokazale su se najuspješnijima u operativnom liječenju proširenih vena te s najmanjim postotkom recidiva. 

Cijena laserske operacije proširenih vena kreće se od 5000 kn pa na dalje. 

Uklanjanje proširenih vena pjenom

Proširene vene na nogama koje su izgubile svoju fiziološku ulogu odvodnje krvi iz kože i potkožja prema srcu možemo zatvoriti kemijskim putem – pomoću pjene

Mogućnost povratka problema s venama nakon ovog zahvata iznosi oko 20%. Kod sklerozacije (uklanjanja) vena pjenom nije potrebna nikakva anestezija.

Zahvat se izvodi pristupom do oboljele vene tankom kanilom kroz kožu. Zahvat s pjenom traje nešto kraće od laserske metode uklanjanja proširenih vena. Sam zahvat je i nešto jeftiniji

Ova metoda zasniva se na zatvaranju oštećenih vena i kapilara iznutra pomoću kemijskog agensa (u obliku pjene) koji nagriza unutrašnju stijenku vene. Takav proces dovodi do zatvaranja i postupne razgradnje vena. Zahvat traje desetak minuta. Nema kirurških rezova, a oporavak je trenutan. 

Operacija vena – iskustva

A -”Radila sam lasersku operaciju vena u Beogradu u privatnoj klinici, koštala je 1000 eura – u pitanju je jedna noga, da su bile obje bilo bi 2000 eura. Bez obzira na cijenu ja sam prezadovoljna. Nema više bola, otoka, ružnog izgleda noge. Intervencija je trajala oko 1 sat. Sam laser ne boli jer se prije toga dobije anestezija koja je po meni bila bas bolna. Ali i to davanje anestezije traje 3 min tako da se za konačan ishod sve istrpi. Poslije intervencije oblače vam čarapu i šetate pola sata, sutradan kontrola i to je sve. Cijelo ljeto uživam u suknjama koje nisam mogla nositi.”

B – ”Probleme s venama imam već preko trideset godina, sada mi je 56, pomogla je genetika ali i loš odnos prema zdravlju. Prije sedam godina sam na lijevoj nozi napravio klasičnu operaciju vena na bivšoj II kirurškoj klinici u Beogradu s odličnim rezultatom (u međuvremenu nisam imao nikakvih tegoba, svaka čast kirurzima). Nije mi se svidjela spinalna anestezija, veliki rezovi, stalne kontrole a i boljelo je. Da ne pričam da sam nekoliko mjeseci čekao da se vratim u normalu. Zbog takvog iskustva sam odgađao operaciju desne noge. Ona je bila često u upalama a najgore je bilo prije dva mjeseca kada sam zbog velike upale i nagomilanih trombova odležao preko mjesec dana, bez rezultata koji bi me činili funkcionalnim. Raspitivao sam se, bio sam i u IKVB Dedinje, konzultirao se i odlučio napraviti lasersku operaciju vena kod dr. Dragića, u Beogradu. Danas je srijeda a intervenciju sam imao u ponedjeljak. Osim brzine, oko dvadeset minuta, zanemarljivih bolova, uspoređujem to s odlaskom kod zubara ili davanjem krvi, odmah sam ustao i hodao oko pola sata. Nema nikakve terapije osim stalne šetnje i odmaranja. Nosim čarapu sto bi trebalo i inače raditi. Bolovi su minimalni, hodam odlično, spavam još bolje. Otišao sam na ovu operaciju najviše zahvaljujući poznanicima koji su to već napravili unazad godinu dana.”

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.59 / 5   61

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Operacija proširenih vena – metode i uspješnost

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje