Petni trn – simptomi i liječenje

petni-trn

Petni trn ili calcar calcanei nastaje kao rezultat obrane organizma kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija hvatišta plantarne fascije na petnoj kosti.

Plantarna fascija je ligamentarna struktura koja se nalazi na donjem dijelu stopala i proteže se od pete do prstiju, a njezina osnovna uloga je održavanje svodova stopala i amortizacija hoda.

Nastankom petnog trna stvara se kalcifikat na hvatištu tetive, kako bi se spriječilo njezino eventualno oštećenje. Kalcifikat s jedne strane sprječava oštećenje hvatišta, no istodobno vrši pritisak na meko i živčano tkivo i tako stvara upalu i bol u području pete.

Znanstvena studija objavljena u časopisu Laser Florence 2000: A Window on the Laser Medicine World opisuje petni trn putem snažne boli koja se javlja u sredini pete koja nastaje zbog kroničnog mehaničkog preopterećenja.

Zanimljivo je da se u ovoj studiji ističe informacija da se petni trn češće javlja kod žena što također tvrdi i ranija studija objavljena u Arhivu za higijenu rada i toksikologiju koja naglašava da postoje specifična zanimanja kod kojih je ova vrsta boli uobičajena, a to je najčešće kod sportaša (atletičara, trkača, skakača, balerina itd.), poštara, medicinskih sestara te trgovaca.

Naime, petnom trnu su podložnije osobe koje učestalo obavljaju aktivnosti vezane za plantarnu fleksiju stopala te osobe koje duži dio dana provedu stojeći ili hodajući.

Dijagnostika i simptomi petnog trna

Dijagnostika petnog trna uključuje pregled specijaliste, ultrazvučno i RTG snimanje.

Simptomi koji upućuju na petni trn su bolovi u području donje i unutarnje strane pete, koji mogu biti različitog intenziteta, te bolovi pri kretanju i istezanju praćeni osjećajem nelagode i ukočenosti.

Međutim, petni trn ne mora se manifestirati osjećajem boli s obzirom na to da postoje kalcifikati koji ne uzrokuju bolove, kao i izrazito bolna stanja kod kojih kalcifikat nije prisutan.

Petni trn češće se javlja kod: muškaraca, sportaša, osoba koje nose neadekvatnu obuću, kao i kod osoba koje imaju spuštena stopala te posebno, uzdužni svod.

Petni trn

Foto:Photospin

Liječenje petnog trna

Kod liječenja petnog trna terapija ovisi o trenutnom stanju. Njezin cilj je zacjeljivanje oštećenih struktura, ublažavanje bolova, istezanje mekih struktura te jačanje mišića nogu.

Kada govorimo o liječenju prvenstveno se preporučuju odmor, vježbe za stopala i protuupalni lijekovi te nošenje posebno izrađenih ortopedskih uložakakoji pravilno podupiru i rasterećuju stopala ili jastučića za petu, koji rasterećuju petu i smanjuju pritisak na bolno mjesto.

Kod terapije koja se koristi kod liječenja petnog trna najčešće govorimo o klasičnoj fizioterapiji, odnosno kombinaciji različitih postupaka s ciljem smirivanja sekundarnog upalnog procesa i boli u kombinaciji s vježbanjem. Pritom se najčešće koriste elektroterapija, magnetoterapija, laser i ultrazvuk.

Osim toga, kod liječenja petnog trna primjenjuje se i terapija udarnim valom, čiji je cilj putem zvučnih pulseva prouzročiti iritaciju u ozlijeđenom području i na taj način potaknuti proces zacjeljivanja. Također, primjenjuje se i manualna medicina u obliku masaže, pri čemu se pritisak vrši direktno na bolno mjesto. Uobičajeno liječenje petnog trna traje nekoliko tjedana, pri čemu dolazi do značajnog smanjenja bolova.

Međutim, do potpunog povlačenja simptoma može proći i nekoliko mjeseci. Neliječenje i neadekvatno liječenje petnog trna može uzrokovati kronične promjene tkiva, koje u težim slučajevima zahtijevaju operativne zahvate.

Grupa znanstvenika je u svojoj znanstvenoj studiji Effects of the shock wave therapy application in treatment of heel thorn–calcar calcanei posebno proučavala metode liječenja petnog trna, a pokazalo se da je izrazito važan odmor.

Naime, nakon samo nekoliko koraka bol u peti prestaje, ali se ponovno javlja nakon dužeg hoda ili stajanja što znači da biste trebali posebno paziti na aktivnosti koje obavljate ako imate problema s petnim trnom kako biste se čim prije mogli oporaviti.

Izvori:

  1. Navratil, L., Skopek, J., Hronkova, H., Kymplova, J. i Knizek, J. (2001). Comparison of the analgesic effect of ultrasound and low-level laser therapy in patients suffering from plantar fasciitis (calcar calcanei).Laser Florence 2000: A Window on the Laser Medicine World (Vol. 4606, str. 114-122). International Society for Optics and Photonics.
  2. Smerdelj, M., Madjarević, M. i Oremuš, K. (2001). Sindromi prenaprezanja na potkoljenici i stopalu. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 52(4), 451-464. 
  3. Topalović, I. i Matanović, D. Effects of the shock wave therapy application in treatment of heel thorn–calcar calcanei.

Ocjenite članak

3.98 / 5   105

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Petni trn – simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje