Biopsija prostate – kako se izvodi, priprema, cijena

biopsija-prostate
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Prostata je žlijezda u muškaraca koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura. Glavna funkcija prostate je proizvodnja minerala i šećera koje se nalaze u zdravom sjemenu, ali i kontrola mokrenja. Iako je prostata nužna za mogućnost reprodukcije, čovjek može sasvim zdravo živjeti i bez te žlijezde.

Rak prostate je, uz rak debelog crijeva, drugi najzloćudniji tumor u Hrvatskoj. Nije zabilježena njegova pojavnost u muškaraca mlađih od 40 godina, ali nakon 50. godine života njegova pojavnost naglo raste. Ovaj tumor raste vrlo polako te dugo vremena ostaje ograničen na žlijezdu. Često ne uzrokuje nikakve simptome sve dok se ne proširi na druge organe. Zato je važno na vrijeme pregledati prostatu.

Biopsija prostate je dijagnostički postupak koji se izvodi kroz završno debelo crijevo (rektum) uz kontrolu na ultrazvuku.

Kada se izvodi biopsija prostate?

Ovim postupkom se uklanja dio sumnjivog tkiva prostate kod:

 • povišenih vrijednosti PSA – test specifičnog gena prostate (PSA) je krvni test kojim se mjeri koliko proteina prostata otpušta u krv. U muškaraca oboljelih od raka ove vrijednosti mogu biti i do 4 puta veće od normalnih. Međutim, uzroci povišenih vrijednosti PSA mogu biti i različite infekcije ili povećanje prostate karakteristično u starosti.
 • kod sumnjivog nalaza ultrazvuka prostate
 • kod sumnjivog digitorektalnog nalaza – prilikom kojeg liječnik pipa prostatu, bilo kakve nepravilnosti, kvržice ili otvrdnuća žlijezde koje mogu postaviti sumnju za rak prostate.

Ukoliko digitalni rektalni pregled te test specifičnog gena prostate daju neuobičajene rezultate, postavlja se sumnja na rak prostate i liječnik će pacijenta uputiti na biopsiju prostate kako bi se utvrdilo postoje li kancerogene stanice.

Kako se izvodi biopsija prostate?

Biopsija prostate izvodi se dok pacijent leži na lijevom boku (na ležaju). Postupak započinje pipanjem prostate i uvlačenjem jednog prsta u debelo crijevo. Nakon toga se pažljivo uvlači sonda utrazvuka nekoliko cm u debelo crijevo. Premda postupak ne boli, može biti neprijatan. Potom se u kanal ultrazvuka uvodi posebno konstruira igla s kojom se uzimaju mali komadići tkiva prostate. Postupak se izvodi uz lokalnu anesteziju gelom koji se nanosi na završni dio debelog crijeva. Većina pacijenata osjeća neugodnost ili laganu bol.

biopsija-prostate-postupak

Dobivene uzorke analizira patolog, liječnik specijalist, pod mikroskopom kako bi otkrio vrstu raka (ukoliko je prisutan) te u kojoj je mjeri prostata njime zahvaćena. Patolog će također biopsijom otkriti koliki je stupanj agresivnosti stanica raka, odnosno koliko su stanice raka različite od normalnih stanica. Ove su informacije važne jer se pomoću njih može procijeniti koliko će brzo tumor rasti, a time i konstruirati plan liječenja.

Biopsija prostate – video postupka

Kako se pripremiti za biopsiju prostate?

Prilikom dogovora za biopsiju prostate pacijent od urologa dobiva pisane upute o pripremi. Riječ je najčešće o pripremi crijeva čepićima te o antibioticima koje se uzimaju prije i poslije postupka.

Dan prije biopsije prostate potrebno je jesti tekuću hranu, te oko 14 sati uzeti jednu žličicu gorke soli i popiti litru vode. Ujutro prije biopsije potrebno je isprazniti crijeva i mjehur te doći natašte.

Važno je liječnika obavijestiti ukoliko imate dijabetes, srčanu manu, uzimate kortizone ili lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi (npr. Marivarin, Aspirin, Andol i sl.); te će lijekove biti potrebno prestati uzimati nekoliko dana prije postupka. Također je potrebno naglasiti ukoliko ste alergični na neke antibiotike.

Što nakon postupka biopsije?

Pacijent nakon kratkog odmora odmah može ići doma i nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima uz poštedu od težeg fizičkog rada.

Komplikacije

Premda su komplikacije rijetke, moguća je:

 • pojava krvi u sjemenu, mokraći ili stolici (normalno, ne treba se zabrinjavati),
 • infekcija mokraćnog sustava,
 • nuspojave na lijekove tijekom pretrage,
 • u vrlo rijetkim slučajevima biopsija može uzrokovati akutnu upalu prostate.

Ukoliko imate sljedeće simptome javite se liječniku:

 • povišena tjelesna temperatura (iznad 38 °C),
 • groznica,
 • krvarenje koje traje duže od 3 dana,
 • jaka bol,
 • nemogućnost mokrenja koja traje duže od 2 dana.

Gdje obaviti pregled?

Pregled se vrši u bolnicama preko uputnice HZZO-a, a privatno u brojnim poliklinikama diljem Hrvatske. Cijene privatne biopsije prostate kreću se od 1300 do 3000 kuna, ovisno o tome hoće li poliklinika tražiti izvođenje dodatnih pretraga.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - biopsija prostate - rak prostate

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.85 / 5 (27 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: biopsija prostate, kakose vrsi punkcija prostate, biopsija na prostata, biopsija prostate posljedice, kako se radi biopsija kod muskaraca na prostatu, biopsija prostate-trajanje, biopsija prostate nuspojave, biopsija prostate komplikacije, biopsija, uzimanje uzorka prostate iglom biopsija,