Bris uretre – što je, kako se izvodi, cijena

bris-uretre
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Bris uretre ili mokraćnog kanala je postupak uzimanja uzorka s površine sluznice mokraćne cijevi sterilnim vatiranim štapićima. Pretraga se koristi za otkrivanje infekcija u uretri ili genitalijama, osobito kod muškaraca i muške djece. Kod žena se uzima bris cerviksa ili vrata maternice.

Kada trebate bris uretre?

Liječnik će vam preporučiti ovu pretragu ako pokazujete simptome gljivične ili bakterijske infekcije donjeg urinarnog trakta:

  • bolno i/ili često uriniranje,
  • iscjedak iz uretre,
  • crvenilo ili oticanje područja oko uretre ili
  • natečeni testisi.

Bris uretre koristit se i ako se želi provesti rutinsko testiranje mokraćne cijevi na spolno prenosive bolesti, kao što su HPVgonoreja ili klamidija.

Kako se izvodi bris uretre?

Ova iznimno brza pretraga vrlo je neugodna, a ponekad i bolna. Može se učiniti testiranje uretre bakteriološki, na Chlamydiu trachomatis te na Ureaplasmu urealyticum i Mycoplasmu hominis. Male u razlike u postupcima pretraga, ali se one ne razlikuju cjenovno i iskustveno.

Pretraga se izvodi kada pacijent leži na leđima. Potrebno je da pacijent bude vrlo miran. Kod muškaraca liječnik najprije povuče prepucij (kožicu) prema dolje i fiziološkom otopinom prebriše glavić. Kod žena, jednom rukom razmakne velike usne, a drugom rukom obriše vanjski dio spolovila. Ako postoji iscjedak iz mokraćne cijevi, on se uklanja sterilnom vatom.

Potom se sterilni vatirani štapić uvodi u mokraćnu cijev na dubinu od 2 do 3 centimetra. Štapić se lagano rotira nekoliko sekundi. Nakon vađenja, bris se umoči i rotirajućim pokretima razmaže u tekućini. Pacijent se može tada obući. Prilikom prvog mokrenja, moguće je lagano peckanje, zbog iritacije sluznice.

Koji su rizici?

Prilikom uvođenja vatiranog štapića u uretru, zbog stimulacije vagus živca, pacijent se može onesvijestiti. Drugi rizici su različite infekcije i krvarenje.

Kako se pripremiti za bris uretre?

Ne smije se mokriti barem 1 sat prije uzimanja obrisaka mokaćne cijevi. Preporuča se i duže ako ne pijete dovoljno tekućine. Mokraća može djelomično isprati bakterije koje pretraga pokušava otkriti. S druge strane, za bris cerviksa, važno je da žena nije u razdoblju ovulacije.

Nalaz najčešće bude gotov za 2-4 radna dana.

Cijena

Cijena ove rutinske pretrage kreće se od 150 do 200 kn u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bris uretre, bris uretre priprema, bris uretre iskustva, sta je Bms uretre, bris muškog spolovila, sto se ne smije prije brisa uretre, bris urete, bris uerte bakterije, bris polnog organa kod muskaraca, bris mokraćnog kanala,