CT glave – što je, kako se pripremiti, cijena

ct-scan
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

CT glave, cerebralni CT, CT mozga ili CT lubanje bezbolna je pretraga u kojoj se pomoću rendgenskih zraka i posebnih detektora zračenja dobiva detaljna slika glave koja uključuje lubanju, mozak i sinuse te krvne žile u mozgu.

Za što se koristi?

CT se koristi u dijagnozi brojnih stanja, a najčešće kako bi se otkri(l)o:

 • krvarenje, ozljeda mozga i napuknuće lubanje kod pacijenata s ozljedom glave,
 • krvarenje uzrokovano puknućem ili curenjem aneurizme kod pacijenata s iznenadnim teškim glavoboljama,
 • krvarenje ili krvni ugrušci unutar mozga nakon što se kod pacijenta prepoznaju simptomi srčanog udara,
 • moždani tumori,
 • povećanje moždane šupljine kod pacijenata s hidrocefalusom,
 • uzrok glavobolje , slabosti ili promjene u mentalnom stanju pacijenta
 • ili bolesti i nepravilnosti lubanje te urođena oštećenja.

Neke od drugih primjena CT-a odnose se na:

 • procjenu oštećenja koštanog i mekog tkiva kod pacijenata s traumom lica te planiranje njegove kirurške rekonstrukcije,
 • otkrivanje bolesti  sljepoočnice koje mogu uzrokovati probleme sa sluhom,
 • određivanja upala i drugih promjena u sinusima,
 • planiranje kemoterapije kod rakova mozga i drugih tkiva i
 • navođenje igle koja se koristi u biopsiji mozga.

Kako izgleda CT mozga?

CT  najčešće ne traje više od 15 minuta, a izvodi ga radiolog koji je za vrijeme pregleda u odvojenoj sobi. On vas može vidjeti i čuti. Za vrijeme postupka potrebno je ležati na leđima (može se javiti neugoda prilikom nepomičnog ležanja). Kako bi se dobila bolja slika moždane aktivnosti, pacijenti dobiju injekciju kontrastnog sredstva u venu. Ono može kod pacijenta izazvati kratkotrajan osjećaj peckanja, okus metala u ustima, val tjelesne vrućine te osjećaj da treba urinirati koji ubrzo nestane.

ct glave djeca

Stol na kojem je pacijent ulazi u prostor CT skenera, a rendgenske zrake samoga uređaja rotiraju kako bi snimile dijelove glave iz različitih kutova. Pritom se mogu čuti različiti zvukovi nalik zujanju. Te slike danas se bilježe na računalu, a moguće je dobiti i 3D prikaz unutrašnjosti glave.

Za vrijeme pregleda nužno je biti miran, jer pokret može utjecati na jasnoću i zamućenost slike. Ako se ne možete opustiti, dobit ćete lijek koji vam može pomoći. Također, radiolog bi vam mogao reći da zadržite dah na nekoliko trenutaka kako bi slika bila precizna.

CT skener koristi rendgenske zrake, ali je količina radijacije svedena na minimum.

Osobe koje imaju više od oko 180 kg, ne mogu pristupiti CT-u.

Video prikaz CT mozga

Kako se pripremiti?

Obavijestite liječnika ako ste ikad imali alergijske reakcije na kontrastno sredstvo. Boja u njemu sadrži jod koji može uzrokovati reakciju.  Također, recite ako:

 • bolujete od astme,
 • ste dijabetičar,
 • ste trudni ili sumnjate na trudnoću,
 • dojite ili
 • patite od zatajenja bubrega.

Nastavite piti druge lijekove kao i obično tek nakon što se posavjetujete s liječnikom.

Nemojte jesti niti piti ništa 4 sata prije pretrage. Prije samog CT-a potrebno je presvući se u bolničku haljinu, jer metalni dijelovi odjeće mogu utjecati na samu sliku. Također, trebate skinuti svoj nakit, satove, zubne proteze i sl. Najbolje je ostaviti ih doma prije no što krenete na samu pretragu.

Recite svome liječniku ako ste trudni, jer i mala količina radijacije može biti opasna za dijete u utrobi. Također, ako vaše dijete treba na CT glave, potražite ustanovu koja često radi s djecom kako bi se pri pregledu koristila najmanja potrebna količina radijacije.

Nalaz pretrage dobijete odmah nakon završetka postupka.

Rizici

Rizici vezani uz CT odnose se na izloženost radijaciji, alergijske reakcije na kontrastno sredstvo te oštećenje bubrega koje može nastati pod njegovim utjecajem.

Što nakon pretrage?

Nakon CT-a glave vraćate se vašoj svakodnevici. Ponekad vas radiolog može zamoliti da pričekate nakon pregleda kako bi se uvjerio da ste dobro. Preporučljivo je piti puno tekućine kako bi pomogli vašim bubrezima da uklone kontrastno sredstvo iz vašeg tijela.

Cijena i dostupnost

Na CT glave u bolnici se može čekati i do 6 mjeseci, a u nekim dijelovima Hrvatske i duže. Privatno, cijena CT-a kreće se od 420 do 600 kuna, a naprednijeg višeslojnog CT-a (MSCT-a) od 1000 do 1680 kuna. Ako je u pitanju snimak glave s kontrastom, cijena raste.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4 / 5   12
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: ct glave, ct mozga, ct glave cijena, ct mozga priprema, ct glave s kontrastom, ct mozga kako se radi, ct snimak glave, ct mozga nalaz, ct glave postupak, ct glave video,