EEG (elektroencefalografija) – kako se izvodi, priprema, cijena

eeg-test
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

EEG (elektroencefalografija) je neinvanzivna metoda koja bilježi električnu aktivnost moždanih stanica (neurona).

Kada se radi EEG?

EEG pretraga koristi se kod:

  • dijagnosticiranja epilepsije,
  • upale mozga (meningitisa),
  • u dijagnostici poremećaja svijesti,
  • kod glavobolja,
  • trauma glave,
  • oblika smetnji pamćenja  (demencije),
  • Parkinsonove bolesti,
  • kod poremećaja spavanja (narkolepsije).

Kako se izvodi EEG test?

EEG je bezbolana, neivanzivna pretraga koja traje između 30-60 minuta, ne zrači i nije štetna.

eeg-testiranje

Prikazuje trenutačnu funkciju moždanih stanica te se mijenja s obzirom na stanje koje se mjeri. Funkcija moždanih stanica je drugačija za vrijeme budnosti, pospanosti, gladi, umora i glavobolje zbog toga ista osoba u različim fazama može imati različit EEG nalaz.

Za vrijeme pretrage pacijent leži na leđima u krevetu. Medicinski tehničar potom izmjeri glavu i označi mjesta za postavljanje elektroda (metalnih diskova). Mjesta za elektrode se prebrišu s posebnom kremom koja omogućuje elektrodama da se zalijepe i prikažu kvalitetnije čitanje.

Na prethodno naznačena mjesta, postavlja se veći broj elektroda. Jednom kad krene mjerenje, elektrode šalju impulse s informacijama iz mozga do računala. Za vrijeme pretrage medicinsko osoblje će vam postavljati različita pitanja i instrukcije: da zatvorite oči, izrečete laž, dišete duboko, gledate u svijetlo koje blinka i sl.

Prilikom trajanja pretrage možete osjetiti laganu nelagodu, jer se mala količina elektriciteta prenosi s elektroda na kožu.

Kad je riječ o djetetu, snimanje je najbolje napraviti kad je naspavano, nahranjeno i mirno. Ukoliko je potreban EEG nakon neprospavane noći tada je potrebno dijete održati budnim kako bi izdržalo cijelu noć bez spavanja. Neposredno prije EEG snimanja dijete treba uspavati i tada započinje snimanje.

EEG – video prikaz postavljanja elektroda

Kako se pripremiti za EEG?

Noć prije EEG pretrage operite kosu šamponom i nemojte stavljati nikakve proizvode ( lak za kosu, gel i sl.) Pripremite listu lijekova koje uzimate i posavjetujte se s liječnikom.

8 sati prije snimanja nemojte uzimati lijekove za spavanje, smirenje, lijekove koje opuštaju mišiće, kavu, čaj i čokoladu jer mogu promijeniti nalaze.

Poželjno je uzeti mali obrok s obzirom da glad može utjecati na električnu aktivnost.

EEG – cijena pretrage

Na EEG pregled se u bolnicama čeka oko 20-30 dana ovisno o pojedinim listama čekanja. U privatnim poliklinikama EEG košta između 250-300 kn,  standarni 16-kanalni video EEG s poligrafijom košta oko 500 kn, višesatna video EEG poligrafija(registiranje raznih vrsta fizioloških aktivnosti) 1000 kn, višesatna video EEG polisomnografija (dijagnostika poremećaja disanja) 2200 kn, a standarno EEG snimanje u kućnim uvjetima 1200 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - demencija - epilepsija - glava - parkinsonova bolest

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.50 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: eeg glave, Eeg pretraga, eeg glave cijena, eeg glave rezultati, kako se radi eeg kod djece, eeg dijagnostika, eeg glave pokazuje, sta je eeg pregled, eeg nalaz, eeg nalaz privatno uraditi,