ERCP – što je, kada se izvodi, kako izgleda, cijena

ercp
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

ERCP ili endoskopska retrogradna koledopankreatografija je precizna i vrlo agresivna metoda prikaza žučnih vodova. Osim dijagnostičke, ima i terapijsku komponentu.

Kada se izvodi ERCP?

Pomoću ERCP-a otkrivaju se nepravilnosti ili bolesti u području izvodnih žučnih kanala i gušterače. Liječnici izvode ERCP kada se žučni kanali suze ili zatvore zbog:

  • žučnih kamenaca,
  • infekcija,
  • akutnog ili kroničnog pankreatitisa (upale gušterače),
  • traume ili kirurške komplikacije u gušterači ili
  • tumora ili raka žučnih vodova ili gušterače.

ERCP se najčešće koristi za liječenje problema gušterače i žučnih vodova ili kanala. Za samu dijagnozu često se preporučuju manje agresivne ili neinvazivne pretrage, one pri kojima se fizički ne zadire u tijelo (npr. MRCP).

Kako izgleda ERCP postupak?

Prije samog postupka pacijent prima sredstvo za smirenje u venu. Dodatno mu se daje tekući anestetik kako bi njime isprao grlo. Nakon toga ždrijelo se ukoči i bolesnik može imati poteškoća s gutanjem. Tako se umanjuje rizik od povraćanja tijekom samog postupka. Neki pacijenti mogu primiti antibiotike ili opću anesteziju. Bez obzira, većina pacijenata se postupka sjeća vrlo slabo ili nimalo, jer najčešće zaspu.

Tijekom pretrage pacijent leži na leđima, a savitljivi instrument, endoskop, mu se uvodi kroz usta u dvanaesnik. Na njega je postavljena mala kamera. Instrument ne ometa disanje, ali može uzrokovati osjećaj nadutosti, jer se kroz instrument uvodi zrak. Isti zrak olakšava praćenje postupka, odnosno sliku kamere postavljene na kraj endoskopa.

Postupak se prati i pomoću rendgena te kontrastne tekućine koja se ubrizgava kada instrument dođe do dvanaesnika. Tanka se cjevčica provede kroz endoskop i dalje kroz malu rupicu u zidu dvanaesnika do žučnih kanala i gušterače. Ako je na rendgenskim snimkama vidljivo da je glavni žučni vod u svom završnom dijelu blokiran kamencem ili tumorom, u postupku se blokada može ukloniti.

To se čini električnim spaljivanjem otvora glavnog žučovoda (sfinkterotomija) i vađenjem kamenca. Zbog trajnijeg učinka, u otvor se može staviti i potporna mrežica ili “stent”, koja će spriječiti novo urastanje tumora.

Ovaj postupak traje od 1 do 2 sata. Nakon zahvata bolesnik će se osjećati pospano nekoliko sati, a dan ili dva može osjećati bol u grlu. Ako se ukloni kamen ili se ugradi plastična cjevčica, bolesnik će morati ostati u bolnici preko noći.

Koji su rizici ERCP-a?

ercp2

Mogući rizici uključuju:

  • upalu gušterače, zbor iritacije kanala cjevčicom (kanilom) ili kontrastnom tekućinom,
  • perforaciju, odnosno upalu crijeva,
  • alergijsku reakciju na sedativ ili iritaciju vene u koju je primljen ili
  • krvarenje u slučaju uklanjanja žučnog kamenca.

Važno je da o svim komplikacijama ili simptomima poput boli u abdomenu, vrućice, povraćanja ili rektalnog krvarenja što prije obavijestite liječnika. Kod trudnica, kontrastno sredstvo i rendgensko zračenje mogu oštetiti plod.

Kako se pripremiti za ERCP?

Ne smijete jesti, piti, pušiti, niti žvakati gumu najmanje osam sati prije ERCP-a.

Recite svome liječniku ako ste alergični na neki lijek, školjke ili jod koji se često nalazi u kontrastnim sredstvima. Bolesnici s oštećenjima jetre, srca ili bubrega trebaju se savjetovati sa specijalistom prije zahvata. Ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv (npr. aspirin) nekoliko dana prije postupka vjerojatno ćete morati prestati s njegovim uzimanjem.

Većinu drugih lijekova možete nastaviti uzimati, ali i o njima obavijestite liječnika. Ako ste dijabetičar, vaš liječnik će posebnu pažnju morati posvetiti praćenju vašeg šećera u vašoj krvi tijekom postupka. Obavezno recite liječniku ako ste trudni ili imate ugrađen pejsmejker, jer to također zahtjeva posebnu pažnju liječnika.

Zbog sigurnosnih razloga, osigurajte da vas netko odvede kući nakon pretrage. Nikako nemojte voziti sami taj dan.

Cijena ERCP

Na pretragu se u bolnicama najčešće čeka više od godinu dana. U privatnim zdravstvenim ustanovama njezina je cijena 700 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - gušterača - rak - tumor - upala - žuč - žučni kamenac

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ERCP, ercp zahvat, ercp sta je, ercp anestezija, rcp dijagnostika, ercp iskustva, pretraga ercp, ercp pretpraga, ercp gusterace, žučni kanali,