HLA tipizacija – kako i zašto se provodi, cijena

hla-tipizacija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

HLA tipizacija, poznata i kao tipizacija tkiva ili testiranje na antitijela je pretraga kojom se u krvi pronalaze određeni HLA (ljudski leukocitni antigeni) proteini koje nazivamo antigenima. Riječ je o svojevrsnim označiteljima na stanici koje nasljeđujemo od roditelja, a koji tijelu pomažu da identificira strana tijela i od njih se zaštiti.

Zašto se testirati?

Ova se pretraga najčešće provodi da bi se sparili donori i primatelji organa ili koštane srži, odnosno da se otkriju antigeni koji bi ugrozili uspjeh transplantacije prepoznavanjem donatorovog kao stranog tkiva. Osim toga, pomoću ove pretrage mogu se otkriti neka oboljenja i stanja. Među njima su:

hla

Tipizacija tkiva se nekada koristila i za forenzičke identifikacije te testiranje roditeljstva.

Kako izgleda?

Uzorak krvi za tipizaciju se uzima na uobičajen i bezbolan način iz vene. Ponekad se uzima i bukalni bris, bris unutrašnjosti obraza s vatenim štapićem.

Pri tipizaciji se, osobito u slučaju traženja kompatibilnih parova za transplantaciju i drugo, uspoređuju geni i/ili antigeni dvije osobe. Što je njihova HLA slika podudarnija, veća je vjerojatnost da će transplantacija ili trudnoća uspjeti.

HLA tip tkiva, iako također naslijeđen, nema veze s vašom krvnom grupom. Riječ je o dvama različitim sustavima unutar vaše krvi.

Kako se pripremiti?

Nisu potrebne nikakve posebne pripreme.

Cijena

Iako se na samu pretragu ne mora čekati posebno dugo, na nalaze treba. Cijena ove pretrage privatno iznosi od 450 do 500 kuna.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - celijakija - dijabetes - krv - leukociti - spontani pobačaj

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hla tipizacija, tipizacija tkiva, hla tipizacija cijena, tipizacija krvi, HLA lokus, značenje numeracije tipizacije tkiva, hla antigeni, hla tipizacija iz krvi, HLA tipizacija lokus B DR, hla tipizacija sta je to,