Homanov znak – kada i kako se koristi?

Homanov znak - venska tromboza
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Homanov znak je pokazatelj duboke venske tromboze. Iako jednostavan i često upotrebljavan ovaj znak nije stopostotan pokazatelj  duboke venske tromboze stoga je potrebno napraviti i druge pretrage. 

Kada se koristi Homanov znak?

Homanov znak (ili drugim nazivom Homanov test) je zapravo način kojim se utvrđuje ima li pacijent vensku trombozu. Također može biti pozitivan pokazatelj Bakerove ciste (više o Bakerovoj cisti pročitajte na ovdje) ili arterijske tromboze

Što je duboka venska tromboza?

Duboka venska tromboza je ozbiljna bolest koja često nema simptoma i zbog toga je prekasno otkrivena što može dovesti do smrti uzrokovanoj plućnom embolijom. Najčešće se radi o trombozi noge. To je djelomična ili potpuna začepljenost vena s upalnom reakcijom na stijenci vene. 

Tko je podložan venskoj trombozi?

Osobe koje spadaju u rizičnu skupinu kod venske tromboze su osobe koje:

  • boluju od hiperkoagulabilnosti – prekomjernog zgrušavanja krvi ,
  • imaju ozljedu na venskim stijenkama,
  • su stariji od 40 godina,
  • imaju povijest plućnog embola,
  • osobe koje su imale operaciju zdjelice,
  • trudnice koje imaju problema s cirkulacijom u dubokim venama.

Kako izgleda test Homanov znak?

Pacijent je u ležećem položaju s ispruženim koljenima. Liječnik snažno  okrene pacijentov gležanj prema gore. Homanov znak je pozitivan kada se u pacijenta javi bol u listu ili stražnjem dijelu donjeg dijela noge.

S druge strane postoje liječnici koji vjeruju da se pouzdaniji rezultati dobiju kada je koljeno pacijenta pod 90 stupnjeva.

homan-znak

Kako se izvodi Homanov znak (test) – video

Što sve pokazuje pozitivan Homanov znak?

Kad se primjenjuje Homanov znak, čak i ako je pozitivan (odnosno pacijent osjeti bol). On nije siguran pokazatelj duboke venske tromboze.

Pozitivan Homanov znak može biti pokazatelj:

  • ozljede ahilove tetive,
  • ozljede mišića,
  • površinskih flebita (površinske upale vena).

S druge strane pak, ako je test negativan, to ne znači da osoba nema duboku vensku trombozu.  Trombozu koja se razvija u bedrima i zdjelicama  često je teško otkriti.

Bitno je shvatiti da je pozitivan Homanov znak u 50 posto slučajeva bio pozitivan čak i kada nije bilo riječi o venskoj trombozi. Stoga je ovaj način dokazivanja venske tromboze treba uzeti s rezervom i podvrgnuti se daljnjim pretragama.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: homanov test,