Inseminacija – kada i kako se radi, priprema, cijena

inseminacija-iui
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Inseminacija (AIH, IUI) je vrsta medicinski potpomognute oplodnje (MPO) koja se primjenjuje kod parova koji imaju manji problem s neplodnosti. Pri ovom postupku proces oplodnje se zbiva prirodno unutar tijela žene, a postupkom se samo potpomaže susret muške i ženske spolne stanice u maternici ili jajovodu. Metoda zahtjeva ejakulat supruga koji se potom unese u tijelo žene.

Uvjeti za inseminaciju su neplodnost koja traje duže od godine dana ili za žene starije od 36 godina duže od 6 mjeseci.

Kada se provodi inseminacija?

Inseminacija se provodi kod parova s jednostavnim problemima neplodnosti. Također se primjenjuje kod bračnih parova koji imaju dijagnozu ejakulatorne disfunkcije ili muške subfebrilnosti, kod kojih postoji imunološki ili cerviklani faktor i endometrioza koja ne zahvaća jajovode te kod sindroma policističnih jajnika. U većini  slučajeva primjenjuje se kad je veći problem s ejakulatom partnera odnosno u njemu manje pokretnih i normalnih spermija.

Za više informacija o neplodnosti, pročitajte članak: “Neplodnost -uzroci, dijagnoza, liječenje”.

Kako izgleda postupak inseminacije?

Postupak inseminacije žene je bezbolan i traje nekoliko minuta. U nekim slučajevima ženama se preporuča uzimanje lijekova prije samog postupka kako bi se potaknula ovulacija. Ako se uzimaju lijekovi riječ je od stimuliranom ciklusu inseminacije, u protivnom  riječ je o prirodnom ciklusu inseminacije.

Prirodni ciklus inseminacije

Kod prirodnog ciklusa, inseminacija se tempira prema prirodnom periodu ovulacije. Neposredno prije samog postupka partner treba dati sjeme u sterilnu posudicu, preporuka je prethodna apstinencija 2-4 dana. Sjeme se u laboratoriju ispire te se izdvajaju zdravi i najbolji spermiji. Izdvojeni spermiji se stave u poseban kateter koji se kroz rodnicu i vrat maternice uvodi u maternicu. Spermiji dalje putuju prema jajovodu gdje izvršavaju oplodnju stanice.

Izdvojeni spermiji unose se u kateter te uštrcavaju u maternicu. Nakon postupka, žena treba ležati između 15-45 minuta. Po završetku postupka može se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima uz izbjegavanje težih napora.

inseminacija-zene

Stimulirani ciklus inseminacije

Ako liječnici prosude da će za vašu situaciju biti uspješniji stimulirani ciklus tada će vam liječnici dati lijekove koji će potaknuti  jajnike na stvaranje zrelih jajašca i oplodnju. 36-40 sati prije inseminacije ženi se daje injekcija HCG hormona u predio abdomena. Do inseminacije dolazi 36 sati nakon primanja HCG hormona.  Prije postupka partner priprema svoj ejakulat, potom se laboratorijski izdvajaju najkvalitetniji spermiji i unose u maternicu pomoću katetera.

Kao i kod prirodnog ciklusa inseminacije,  nakon postupka potrebno je ležati između 15-45 minuta. 

14 dana nakon zahvata napravite test na trudnoću na prvi jutarnji urin, koji će vam pokazati pozitivan rezultat ukoliko je postupak inseminacije bio uspješan.

Ukoliko dođe do 5 neuspješnih inseminacija koje nisu dovele do trudnoće, tada se preporučuje daljnja in vitro oplodnja.

Inseminacija video simulacija postupka

Inseminacija – cijena postupka

Cijena inseminacije u privatnim poliklinikama kreće se od 2500 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - ejakulat - maternica - neplodnost - oplodnja

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: inseminacija, inseminacija cijena, inseminacija u prirodnom ciklusu, inseminacija postupak, postupak inseminacije, priprema za inseminaciju, katetar i inseminacija, inseminacija priprema, kad se radi inseminacija, kada se radi inseminacija,