Koronarografija – što očekivati i kako se pripremiti?

koronarografija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Koronarografija je dijagnostična invazivna pretraga koja se koristi za dijagnosticiranje i liječenje kardiovaskularnih bolesti. Uz pomoć sofisticirane, radiološke opreme obavlja se pregled unutrašnjosti srca i arterija.

Kada se izvodi koronarografija ?

Koronarografija se izvodi kod analize ishemijske bolesti srca, kod akutnog srčanog infarkta kada može spasiti život, kod bolesnika s kroničnim oblicima koronarne bolesti koju nazivamo stabilnom anginom pektoris.

koronarografija-2

Kako se izvodi koronarografija?

Tijekom koronarografije kateter se umeće u arteriju ili venu u preponi, vratu ili ruci i dolazi do krvnih žila u srcu. Najčešće se koronarografija izvodi kroz nogu, u području prepone kroz femoralnu arteriju ili kroz ruku (iza zapešća kroz radijalnu arteriju). Nakon pripreme materijala i mjesta punkcije, liječnik daje lokalni anestetik čime se osigurava bezbolnost procedure. Zatim se u arteriju postavi uvodnica koja omogućuje primjenu različitih žica i katetera bez gubitka krvi. Kateter se kroz uvodnicu uvodi u arterijski sustav, te se potom u smjeru suprotnom od struje krvi polako dovodi do srca. Procedura se izvodi dok srce normalno kuca i pri punoj svijesti pacijenta koji leži na leđima. Postupak traje oko 20 minuta ukoliko nema komplikacija. Doze zračenja koje se isporučuju su na razini zračenja pri snimanju CT-a prsnog koša.

Ako je potrebno za vrijeme procedure može doći do intervencija (prekrivanja suženja stentom ili dilatacija suženja balonom). Procedura u tom slučaju traje preko 2 sata, a doze zračenja su bitno veće.

 Postupak koronarografije – video prikaz pretrage

Koronarografija – komplikacije

Najčešće komplikacije koje prate postupak koronarografije su:

  • problemi s arterijskim pristupom,
  • hematomi,
  • pucanje koronarnih arterija,
  • razdiranje aorte,
  • veći gubitak krvi,
  • smrt.

Što nakon zahvata koronarografije?

Ukoliko se koronarografija izvodi putem desne prepone, potrebno je izvaditi arterijsku uvodnicu i čvrstim pritiskom komprimirati ubodno mjesto dok ne stane krvarenje. Nakon previjanja pacijent mora ostati u bolnici u ležećem položaju 24 sata. Danas se sve više koronarografije izvodi putem radijalne arterije na podlaktici, tada pacijent može odmah ustati i nije potrebna 24-satna imobilizacija.

Koronoranrografija – cijena

Koronarografija se izvodi u 10-tak bolnica u Hrvatskoj, također postoje i odjeli za urgentnu koronagrafiju. U privatnim klinikama cijena koronarografije se kreće oko 4500 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.67 / 5 (3 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: koronarografija, koronografija, koronarografija komplikacije, koronarografija srca, koronarografija cijena, koronarografija oporavak, koronarografija koliko se ostaje u bolnici, priprema za koronarografiju, sto je koronografija, koliko se ostaje u bolnici nakon koronografije,