Laparoskopija jajnika, jajovoda i maternice- kako se pripremiti na operaciju?

laparoskopija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Laparoskopija je endoskopska operacija koja se obavlja pod općom anestezijom. Ovaj zahvat osigurava ginekologu uvid u izgled i stanje maternice, jajovoda i jajnika.

Kada se izvodi laparoskopija?

Laparoskopijom se provjerava prohodnost i otklanjaju priraslice na jajovodu u okviru liječenja neplodnosti. Ovaj zahvat primjenjuje se kod cista na jajnicima, kod uzimanja uzorka (punkcija, biopsija) i izvanmaternične trudnoće.

Kako se izvodi laparoskopija?

Prilikom operativnog zahvata, naprave se mali rezove dužine do 2 cm na koži trbuha. Kroz njih se uvodi posebna vrsta teleskopa u trbušnu šupljinu. Na teleskop je priključena videokamera koja daje jasan prikaz organa koji se nalaze unutar zdjelične šupljine. Prilikom zahvata u trbušnu šupljinu se upuhuje ugljik dioksid koji pomaže odvajanju organa i njihovo lakše promatranje koji se na kraju zahtjeva otkloni. Ponekad se tijekom laparoskopije u rodnicu umetne instrument koji pomiče maternicu.

laparoskopija

Kako se pripremiti za laparoskopiju?

Prva noć nakon zahvata je najteža stoga pripremite propisane lijekove, hranu, higijenske uloške, udobnu širu odjeću koja neće vršiti pritisak na trbušnu šupljinu. Nemojte ništa jesti ni piti nakon ponoći, dan prije zahvata, isto vrijedi i za pušenje te žvakanje žvakaće gume. Ukoliko uzimate lijekove posavjetujte se s liječnikom o njihovom uzimanju prije i nakon operacije. Noć prije zahvata otuširajte se, uklonite lak za nokte.

Prije samog zahvata potrebno je pomokriti se, skinuti leće ili kontakne naočale, make-up i nakit te se presvući prema uputama liječničkog osoblja.

Što i kako nakon operacije?

Nakon operativnog zahvata, pacijentica se hospitalizira na dan, dva ovisno o kompliciranosti postupka. Nakon buđenja u operacijskoj sali, odvoze vas u sobu na odjel i tada možete primati posjete. Možete tražiti lijekove za bolove i mučninu. Ukoliko ne možete piti, lijekove će te dobiti u obliku injekcije.

Nakon zahvata javlja se osjećaj boli u grlu zbog cijevi u dušniku za vrijeme anestezije, no bol prolazi kroz nekoliko dana. Također može se osjećati bol u području rebara i ramena zbog zaostale male količine plina ispod ošita, bol u mišićima, bol u području operativne rane, nelagodu i umor. Kod nekih žena mogu se javiti bolovi nalik menstruacijskim uz vaginalni iscjedak koji traje nekoliko dana.

Nakon operacije ostaju vidljiva 2-4 reza ispod pupka veličine do dva centimetra u kojima mogu biti postavljene cjevčice za odstranjivanje vodenog, ružičastog iscjetka iz trbuha. Cjevčice se uklanjaju za manje od 24 sata.

Njega kod kuće nakon zahvata

Prije odlaska iz bolnice, liječnik će vam preporučiti koju hranu smijete konzumirati. Premda ćete se nakon zahvata osjećati umorno potrebno je ustati i kretati se.

Naporne treninge izbjegavajte do prvog posjeta liječniku nakon zahvata. Ukoliko imate planove za putovanja posavjetujte se s liječnikom.

Spolnu aktivnost možete nastaviti 2-3 tjedna nakon zahvata osim ako liječnik nije savjetovao drugačije. Ako za vrijeme spolnog odnosa imate pojačani iscjedak ili bolove, isti je potrebno prekinuti.

Laparoskopija – moguće komplikacije

Preporučljivo je sedam dana nakon zahvata mjeriti tjelesnu temperaturu, ujutro i navečer. Ako je temperatura iznad 38 obavijestite liječnika.

Također javite se liječniku ukoliko primijetite:

  • učestalo mokrenje,
  • oticanje, crvenilo, iscjedak i i bolove iz reza
  • peckanje prilikom mokrenja
  • grčevi i bolovi u donjem dijelu tijela.

Kožni šavovi uklanjaju se nakon 7 dana u ambulanti. Oporavak je vrlo brz kao i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Cijena laparoskopije u privatnim poliklinikama je između 14.000- 20.000 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4 / 5 (9 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: laparoskopija, laparoskopija jajovoda, operacija jajnika, oporavak nakon laparoskopske operacije jajnika, vađenje jajnika, oporavak nakon laparoskopije jajnika, operacija ciste na jajniku koliko traje, laparoskopija jajovoda iskustva, laparaskopija ciste na jajniku, vožnja auta nakon laparoskopije jajnika,