Mjerenje očnog tlaka (tonometrija)- priprema, metode, cijena

tonometrija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tonometrija je mjerenje očnog tlaka, pretraga koja se odvija u sklopu redovitog oftamološkog pregleda te posebno kod sumnje na razvoj određenih očnih bolesti, poput glaukoma.

Zdravo oko je pod stalnim pritiskom kojeg vrši nakupljanje očne vodice na očne stijenke. Normalne vrijednosti očnog tlaka iznose od 9 do 20 mmHg (milimetara žive). Vrijednosti ispod 5 mmHg upućuju na sniženi očni tlak, a vrijednosti veće od 20 mmHg na povišeni očni tlak koji je jedan od simptoma glaukoma.

Mjerenje očnog tlaka je izuzetno važno jer povišeni očni tlak ne uzrokuje bol koja bi uputila na zdravstveni problem, a postupno dovodi do sužavanja vidnog polja pa i do sljepoće ako se pravovremeno ne liječi.

Kada je potrebno mjerenje očnog tlaka?

S obzirom na to da se glaukom najčešće razvija u starijoj životnoj dobi, preporučljivo je preventivno obaviti tonometriju nakon 40. godine života. Pregled je potrebno žurno obaviti ako osjećate pritisak u očima, kod mutnog vida, ako počnete primjećivati rasap snopa svjetla oko rasvjetnog tijela te ako Vam je netko u obitelji bolovao od glaukoma.

Metode mjerenja očnog tlaka

  • palpacija očnih jabučica – izvodi se nježnim pritiskom jagodicama kažiprsta na gornji dio jabučice preko očnog kapka pri čemu se pod prstima osjeća laka fluktuacija.  Ova je metoda korisna samo kod vrlo visokih vrijednosti očnog tlaka.
  • nekontaktna tonometrija – metoda za brzo i jednostavno mjerenje tlaka bez dodira rožnice koja se koristi kod manje rizičnih pacijenata. Koristi se elektronski zračni uređaj. Ako oftamolog procijeni da postoji sumnja na povišeni očni tlak, uputit će pacijenta na jednu od sljedeće dvije pretrage.
  • indentacijska tonometrija – mjeri dubinu udubine na jabučici koju čini težina pritiska.  Pri ovoj metodi koristi se Schiötzov tonometar, instrument koji pritišće rožnicu pod djelovanjem metalnog klipića opterećenog točno definiranim utegom. U normalnim okolnostima će klipić opterećen utegom od 7,5 grama proizvesti na ljestvici instrumenta otklon kazaljke između 7 i 8. Što je tlak viši, kazaljka će pokazati manji otklon. Iako dobra standardna metoda, indentacijska tonometrija nije sasvim precizna jer uleknuće rožnice ne ovisi samo o očnom tlaku, već i o elastičnosti očnih stijenki.
  • aplanacijska tonometrija – mjeri očni tlak pomoću sile koja je potrebna kako bi se izravnao određeni dio rožnice. Prije mjerenja u oko se ukapava anestetik i fluoresceinska boja kako bi se bolje prikazala rožnica pri čemu se koristi plavu svjetlo. Zatim se pod bimikroskopom prislanja prizma koja nježno pritišće površinu rožnice, a za mjerenje pritiska koristi se Goldmannov tonometar i iskazuju se rezultati u milimetrima žive (mmHg). Postupak ne boli, a anestetik prestaje djelovati kroz dva sata. Ovo je najpreciznija metoda u dijagnozi i praćenju glaukoma, uz pregled vidnog polja i mjerenje debljine rožnice.

aplanacijska_tonometrija

Kako se pripremiti za tonometriju?

Prije pregleda potrebno je tri dana ne nositi polutvrde kontaktne leće, odnosno jedan dan kod mekih leća. Preporučljivo ih je ponijeti na pregled za slučaj da će oftamolog htjeti provjeriti jesu li adekvatne Vašoj dijagnozi.

Spomenite liječniku ako osjećate neke očne smetnje, ako uzimate neke lijekove (posebno korikosteroide), ako bolujete od dijabetesa te ako je netko iz Vaše obitelji bolovao od glaukoma. Na pregled ponesite sve svoje ranije očne nalaze.

Komplikacije prilikom izvođenja kontaknih metoda mjerenje tlaka

Premda su komplikacije rijetke, mogu se javiti sljedeće:

  • virusne, bakterijske bolesti oka.
  • alergije.

Cijena pregleda

Zdravstveno osigurane osobe mogu obaviti tonometriju besplatno uz uputnicu HZZO-a. Privatne oftamološke klinike nekontaktnu tonometriju obavljaju za cijenu od 60 do 100 kuna, a kontaktna (najčešće aplanacijska) tonometrija plaća se od 120 do 200 kuna za oba oka.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - glaukom - tonometrija

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.50 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako se mjeri očni tlak, mjerenje očnog tlaka postupak, tonometrija, MERJENJA OČNOG TLAKA, mjerenje tlaka u očima, očni tlak 25, ocni tlak kako se mjeri,