OGTT – što je, kako se pripremiti, cijena

ogtt-test
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

OGTT ili oralni glukoza tolerans test pokazuje sposobnost prerađivanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Jedan je od nužnih pregleda u trudnoći, jer se u od 3 do 8 posto trudnica javlja gestacijski ili trudnički dijabetes. On u ozbiljnijim slučajevima može predstavljati opasnost za nerođeno dijete.

Kada je potreban OGTT test?

Iako se OGTT prvotno koristi za otkrivanje dijabetesa tip 2, modificirana inačica pretrage najčešće se koristi za otkrivanje trudničkog dijabetesa. O simptomima dijabetesa tip 2 pročitajte ovdje.

Trudnički se dijabetes obično pojavi u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. Tada su svi važni dječji organi već oblikovani pa on ne predstavlja veliku opasnost za bebu. Opasniji je dijabetes u trudnica koje su šećerašice ili u obitelji imaju dijabetes drugog tipa. Liječnik bi vam mogao predložiti OGTT ako:

  • osjećate pojačanu žeđ,
  • kronični umor,
  • učestalo mokrite,
  • imate suhu kožu stopala ili se
  • pretjerano debljate.

Ponekad ne postoje vidljivi simptomi pa mnoge žene i ne znaju da su u trudnoći imale dijabetes.

Kako izgleda OGTT test?

OGTT traje 2 do 4 sata. Provodi se na prazan želudac. Na početku testa se od pacijenta uzima uzorak mokraće i krvi. Potom mu se daje određena količina glukoze otopljene u vodi te se mjeri razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima. Kod trudnica svakih sat vremena, a kod ostalih na početku i na kraju, nakon 2 sata.

Pri testiranju na dijabetes pacijentu se nakon prvog uzorka daje 250 ml glukoznog sirupa u kojemu je otopljeno 75 g šećera. Njega treba u potpunosti i brzo popiti. Trudnice na početku ispijaju otopinu s 50 g šećera. Ako su rezultati testa nakon jednog sata pozitivni, tek tada se poduzima drugi korak. On je trosatna inačica ovoga testa, a pacijentici se daje otopina sa 100 g šećera.

Dok čekate rezultate i mjerenje, potrebno je mirovati. Zabranjena je konzumacija hrane i pića za vrijeme testa, kao i pušenje. Savjetujemo vam da ponesete nešto za čitati kako bi ispunili to vrijeme u čekaonici.

Koji su rizici?

Nema ozbiljnijih rizika. Moguć je tek rizik od infekcije na mjestu uboda, odnosno uzimanja krvnog uzorka. Također, mogli biste osjetiti vrtoglavicu, zbog nejedenja prije pretrage. Dobro je pojesti nešto odmah nakon svršetka testiranja. Ako teško podnosite glukozna pića možete osjetiti mučninu, bol u trbuhu, dobiti proljev ili zatvor.

Kako se pripremiti?

Da bi OGTT bio što precizniji, treba se pridržavati nekih pravila. Tri dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje obroke uobičajeno. Hrana i piće zabranjeni su tek 24 sata prije izvođenja testa, kao i jača fizička aktivnost(vožnja bicikla, teretana i sl.). Na test najbolje dođite u jutarnjem terminu natašte bez konzumacije hrane, pića i pušenja.

Recite svome liječniku ako uzimate neke lijekove. Kortikosteroidi, beta blokatori, diuretici i antidepresivi mogu utjecati na rezultate. Prije pregleda pijte isključivo vodu. Izbjegavajte druga pića, kavu ili kofeinski čaj, jer i oni mogu utjecati na ishod testa. Uzdržite se od odlaska na WC prije samog testa, zbog mokraćnog uzorka.

Cijena OGTT testa

Cijena ove pretrage se u privatnim zdravstvenim ustanovama kreće od 110 do 200 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ogtt, ogtt test, ogtt pretraga, priprema za ogtt test, cijena ogtt privatno, ogtt test primjena, ogtt test priprma, ogtt cijena, za koliko vremenski bude gotov ogtt test, Kako se radi ogg test,