PHD (patohistološka dijagnoza) – što je, kako se pripremiti

patohistoloska-analiza
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

PHD (patohistološka dijagnoza) je vrlo detaljna mikroskopska analiza kiruškog uzorka tkiva u svrhu postavljanja dijagnoze i otkrivanju mogućih bolesnih stanica i tkiva. Analizu uzetog tkiva provodi patalog.

Kada je potrebno obaviti PHD (patohistološku dijagnozu)?

PHD provjera je potrebna nakon svake biopsije. Ukoliko se odstranjuje čitava promjena (tumor) tada je riječ o ekscizijskoj biopsiji, dok se kod incizijske (probatorne biospije) na analizu uzima manji komadić promijenjenog tkiva ili tumora. 

Kako se izvodi PHD analiza?

Patohistološka analiza započinje s biopsijom, operacijom ili obdukcijom nakon koje se uzorak uzetog tkiva stavlja u formalin (fiksativ) koji stabilizira tkivo i sprječava njegovo propadanje. Ukoliko je osiguran veliki uzorak, tada patalog pregledava uzorak i odabire dio uzorka koji će biti najkorisniji za postavljanje dijagnoze.

Uzorci uzetog tkiva režu se na tanke slojeve i zatim “bojaju” (H&E bojanje) kako bi se omogućio bolji pregled tkiva pod mikroskopom. Patalog i medicinski kvalificirani stručnjaci analiziraju histološke preparate pod mikroskopom i postavljaju dijagnozu u skladu s histološkim karakteristikama uzorka. Ova medicinska dijagnoza je formulirana u obliku izvješća kojim se opisuje histološki nalaz i daje mišljenje pataloga. U slučaju raka, patohistološka dijagnoza je prijeko potreba kako bi se odredio stadij bolesti, zahvačenost tkiva i potrebno liječenje.

patohistoloska-analiza-mikroskop

Kako se pripremiti na PHD analizu?

Priprema će ovisi o načinu na koji se uzima uzorak tkiva. O eventualnoj pripremiti obavijestit će vas specijalist prije obavljanja biopsije ili operacije.

PHD (patohistološka analiza) – cijena dijagnostike

PHD analiza u privatnim poliklinikama kreće se od 360 kn – 500 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - biopsija - operacija

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: phd nalaz, phd analiza, ph nalaz sta je, patohistološki nalaz tumacenje, ph nalaz, sta je phd nalaz, PHD RAKA PROSTATE, biopsija i phd, phd nalaz značenje, kako znati da li je ph nalaz biopsije uredan,