Povišene CRP vrijednosti u upali i kod tumora

epruveta
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

CRP ili C-reaktivni protein je jedan od proteina upalne faze i može se mjeriti u rutinskom vađenju krvi. Osim upale, CRP je povišen i kod tumora, infarkta ili nekih kroničnih bolesti.

Što je C-reaktivni protein (CRP) ?

C-reaktivni protein je protein koji se stvara u jetri kao odgovor na postojanje upale u organizmu. Glasnici upale su citokini koji jetri govore da pojačano proizvodi CRP.

Uz CRP u krvi postoje i drugi upalni proteini poput fibrinogena, amiloida A i interleukina 6.

CRP ima mnoge uloge, prvenstveno u imunološkom sustavu čovjeka kao što su npr. vezivanje na mrtve ili oštećene stanice te njihovo obilježavanje, vezivanje na patogene u organizmu te aktiviranje sustava komplementa (koji uništava zaražene stanice).

Zbog tih djelovanja, C-reaktivni protein se naziva proteinom akutne faze upale. Upala je normalna reakcija imunološkog sustava na strane mikroorganizme ili nekrozu tkiva (odumiranje tkiva) i koordinirana je mnoštvima upalnih stanica i glasnicima između njih (citokinima).

Što je upala jača, proizvodi se više citokina, a ujedno i jetra u krv otpušta više CRP-a.

CRP je pokazatelj upale, traume ili nekroze tkiva kojeg određujemo iz periferne venske krvi, rutinskim vađenjem krvi.

U zadnje vrijeme CRP nalaz gotovo je zamijenio sedimentaciju eritrocita.

CRP ima visoku osjetljivost i nisku specifičnost, što znači da nam zasigurno točno govori da se nešto u organizmu događa, ali ne kaže nam ništa o tome gdje se događa i zašto.  

Osim akutne upale i infekcije, CRP u krvi nam govori i o stanjima poput infarkta miokarda, tromboze vene, kronične upale, različitih malignih tumora ili reumatskih bolesti.

Da bi postavili ispravnu dijagnozu, moramo znati prije svega probleme i simptome bolesnika, obaviti klinički pregled i kompletnu krvnu sliku te po potrebi i druge pretrage.

Povišen CRP i temperatura

Ako je povišen CRP i temperatura gotovo sigurno se radi o akutnoj upali/infekciji. 

U akutnoj upali CRP naraste brzo, za 6-9 sati, a maksimum doseže za jedan do tri dana.

CRP mnogostruko više poraste u bakterijskoj nego u virusnoj infekciji te ga je moguće koristiti u razlikovanju tih upala. Razina CRP-a može se pratiti kao pokazatelj izlječenja tj. djelovanja antibiotika. 

Povećan CRP zajedno s povišenim leukocitima dovoljno nam je za otkriti infekciju i sepsu u novorođenčeta (jer ne postoje vidljivi znakovi upale) kao i kod pacijenata koji su nedavno bili operirani.  U tim situacijama i sama laboratorijska pretraga dovoljna je za postavljanje dijagnoze i empirijsko liječenje antibioticima.

Ako je CRP povišen, a leukociti normalni moguće je da se radi o samom početku upale prije nego su se leukociti uspjeli umnožiti.

 

dijete-bolesno

CRP vrijednosti kod djece – infekcije

S obzirom na to da su infekcije najčešće u dječjoj dobi, a po samim simptomima je ponekad teško zaključiti je li uzročnik virus ili bakterija, CRP nam može reći nešto više o etiologiji bolesti.

Kod bakterijskih infekcija, vrijednosti CRP-a su najčešće izrazito visoke, a kod virusne infekcije su tek nešto iznad gornje granice.

Vrijednost CRP-a tako postaje dobar putokaz treba li Vašem djetetu antibiotik ili ne.

Također, možemo pratiti djelovanje antibiotika po vrijednosti CRP-a te ako se ona ne spušta, prilagoditi terapiju s više djelotvornim antibiotikom.

CRP referentne vrijednosti

Normalna CRP vrijednost u krvi je do 5 mg/l.

Ne postoji razlika između referentnih vrijednosti za muškarce i žene.

Kod starijih osoba normalna vrijednost CRP-a  u krvi je viša, do 10 mg/l.

Povišene CRP vrijednosti u krvi

Povišen CRP u krvi povezan je s mnogim stanjima kao što su npr:

Više o povišenom CRP-u pročitajte ovdje.

Cijena CRP nalaza u privatnim poliklinikama kreće se oko 50kn.

laboratorij

CRP vrijednosti kod tumora

Vrijednost CRP-a povišena je u nekih bolesnika s malignim oboljenjima, ali znanstvenici još u potpunosti ne razumiju zašto, neki od mogućih mehanizama su:

  • Rast tumora uzrokuje upalu tkiva oko njega. Upala je uzrok rasta CRP-a.
  • Povišen CRP bi mogao biti odgovor imunološkog sustava na tumorske stanice.
  • Neke stanice tumora mogu uzrokovati povećano stvaranje upalnih proteina, uključujući CRP.
  • Neke tumorske stanice proizvode interleukin 6 koji povećava stvaranje CRP-a.

Ovi mehanizmi govore da je povećanje CRP-a rezultat procesa stvaranja tumorskih stanica i da bi mjerenjem CRP-a lakše mogli otkriti tumore u ranijoj fazi bolesti.

Također, pacijenti koji boluju od neke maligne bolesti zbog smanjenog imuniteta češće dobiju i neku drugu infekciju poput upale pluća.

Zbog svega navedenog nužno je pratiti vrijednosti CRP-a u pacijenata s malignim bolestima. Nije dovoljan jedan nalaz krvi već je nužno pratiti povećanje ili smanjenje vrijednosti CRP-a.

 S obzirom na to da su pacijenti s malignom bolesti osjetljiviji na infekcije i ugrožena su skupina, dovoljna je povećana vrijednost CRP-a i leukocita da bi se liječnik odlučio na terapiju antibiotikom.

tumori

Povišena vrijednost CRP-a povezana je s većim rizikom za nastanak malignih tumora poput:

Postoje studije koje govore da je povećana vrijednost CRP-a u bolesnika s malignim bolestima povezana s veličinom tumora, stadijem bolesti i općenito lošijom prognozom.

Ovdje pročitajte o studiji povezanosti CRP-a i karcinoma pluća.

Ovdje pročitajte o studiji povezanosti CRP-a i Hodgkinovog limfoma u djece i adolescenata.

Ne smijemo zaboraviti da je porast CRP-a nespecifičan te se ne može protumačiti bez potpune povijesti bolesti i drugih pretraga.

Za postavljanje dijagnoze maligne bolesti i praćenje uspjeha terapije, puno veću specifičnost imaju tumorski markeri poput alfa-fetoproteina, PSA (prostata specifičnog antigena), CEA (karcinoembrijski antigen) te CA 125.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   3
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: se u krvi kod tumora, CRP 5 5 VRIJEDNOST,